Dota 2

WePlay AniMajor zná svého vítěze: Neporazitelnost PSG.LGD vydržela až do samotného konce

WePlay AniMajor zná svého vítěze: Neporazitelnost PSG.LGD vydržela až do samotného konce
14. 6. 2021
  |  

Druhý a zároveň poslední major DPC sezóny překonal ten první singapurský z před několika měsíců skoro ve všech ohledech. Úžasnou produkcí i mnohem kvalitnější předváděnou hrou.

Ukrajinská esportová organizace WePlay Esports připravuje LAN turnaje ve hře Dota 2 již od roku 2013. Od té doby jejich produkce urazila ohromný kus cesty, což nezůstalo bez povšimnutí. Minulý rok v lednu pořádali WePlay Esports první minor zaštítěný samotnými Valve. Letos došli ještě dál a v domovském Kyjevě vytvořili naprosto spektakulární podívanou. Mluvilo se o nejdůležitějším a potenciálně nejsledovanějším majoru, o předskokanu The International 10 a WePlay Esports nenechali nic náhodě.
Celý major byl produkován v tématu anime, které je mezi fanoušky Doty 2 a hráči celkově tak populární, přičemž Valve společně s Netflixem přineslo tento rok dokonce vlastní anime seriál, Dota: Dragon’s Blood. Tematicky se tak celý turnaj zahalil do pestrobarevného vizuálního hávu, který doplňovaly adekvátní audio prvky. Experti byli oblečeni do tradicemi dálné Asie inspirovaných hábitů a nebáli se ani nabarvených vlasů či divokého makeupu. Celá hlavní stage vypadala jako císařská zahrada v Japonsku, kterou zdobily dvě majestátní sochy hrdinů z Doty 2. Týmy měly svá intra stylizovaná do anime vizuálu, který doprovázela epická hudba, pauzy mezi zápasy zase doprovázely tematické soutěže a programy. WePlay Esports opravdu neopomenuli jediný detail a AniMajor tak jednoznačně dostál svému názvu.



Co se kvality týče, pozadu nezůstaly ani zúčastněné týmy. Všichni dobře věděli, že přímé pozvánky na vrchol sezony v podobě The International 10, turnaje s prize poolem 40 milionů dolarů, se v plné míře rozdělí právě díky AniMajoru. Opomene-li stále zvláštní formát (vítězové jednotlivých DPC regionů, kteří čekali nasazení a nerozehraní v play-off, znovu skončili takřka ihned), který provázel oba letošní majory, naskytla se nám fantastická podívaná, která snesla ta nejpřísnější měřítka a mnohdy padaly až takové výroky, jako že se jedná o nejlepší Dotu 2 v historii. A při pohledu na vítěze turnaje lze jen velmi těžko argumentovat proti.

PSG.LGD se už na březnovém singapurském One Esports majoru prezentovali ve skvělém světle. Z Wildcard skupiny došli až do finále spodní části vyřazovacího pavouka. V Kyjevě začínali svou cestu turnajem ve skupinové fázi a při své cestě za vítězstvím neztratili jedinou sérii! Ve skupině, kterou rovněž ovládli, odehráli sedm sérií, v play-off pak díky své cestě v horní části vyřazovací části pouhé čtyři. Za celých jedenáct zápasů tak neprohráli ani jeden. To byl velký rozdíl oproti Evil Geniuses, kteří se přes počáteční kritiku ze všech stran (ve skupině skončili čtvrtí a vyhráli jen jediný zápas), dokázali skrze spodní část vyřazovacího pavouka prodrat až do finále.
Finálový den tak znamenal, že PSG.LGD muselo dlouho čekat na vítěze série T1 – Evil Geniuses. EG vypadali ve finále spodní části vyřazovacího pavouka celé tři hry jako lepší tým a výhrou 2:1 postoupit do finále. Za zmínku stojí hlavně druhá hra, kterou T1 vyrovnali sérii: trvala přes 60 minut, tudíž se do hry dostaly tier 5 neutrální předměty, Arteezy měl dva divine rapiery na Terrorbladovi a celkově se s největší pravděpodobností jednalo o nejlepší hru celého turnaje.

Boj ve finále však žádné takové drama nepřinesl. PSG.LGD ho ovládli suverénně 3:0, když první hru ukončili se skóre 30 ku 6 za 33 minut a ukázali, jak strašně nekompromisní dokážou být. Opět se na scénu dostal carry Axe, kterého pozice 1 týmu PSG.LGD, Ame, hraje stylem, jež žádný jiný tým neumí napodobit. Evil Geniuses se na odpor vzmohli jen ve druhé hře, kde si vybudovali velmi dobrý náskok, když exceloval hlavně Abed na svém oblíbeném Storm Spiritovi, ale EG nedokázali hru ukončit a vzhledem k lepšímu late game draftu ze strany PSG.LGD se celá hra ve 35. minutě otočila a PSG.LGD od té doby neprohráli jediný team fight.

Ve třetí hře už se EG nepodařilo ani správně nadraftovat a PSG.LGD od začátku vypadali naprosto dominantně: tady se žádný comeback připouštět nebude. Několik expertů a profesionálních hráčů označilo PSG.LGD za pokračovatele kultovních Wings, vítěze The International 6. Stejně jako Wings se i PSG.LGD dokáží přizpůsobit jakémukoliv draftu, zahrají jakýkoliv line-up, umí být dominantní na jakékoliv lince a jejich team fight vypadá vždy jednoduše i proti těm nejsilnějším týmům. Nechybí jim ani velký respekt vůči svým soupeřům.



Čínský region, který se před turnajem označoval za ten právě nejsilnější, dostál své pověsti i díky čtyřem přímým pozvánkám čínských týmů na TI10 a PSG.LGD momentálně vypadají jako největší favorit na výhru tohoto prestižního turnaje, který začíná 5. srpna 2021.

Svůj menší příběh si na turnaji odvyprávěl i region jihovýchodní Asie (SEA), který je poslední dobou líhní mechanicky nejzdatnějších hráčů, což se potvrdilo právě na WePlay AniMajoru: všechny tři poslední týmy na turnaji měli midaře právě z tohoto regionu: Abed (EG) je z Filipín, NothingToSay (PSG.LGD) je z Malajsie a Karl (T1) rovněž z Filipín. Ani jednomu z těch hráčů navíc ještě nebylo ani 23 let, jejich potenciál je tak obrovský.
A jak tedy nakonec vypadá dvanáctka nejlepších týmů uplynulé DPC sezony, přímo pozvaných na The International 10?



Zbývá pouhých šest míst, které se rozhodnou za pomocí regionálních kvalifikací. Obzvláště ta západoevropská bude stát za to (zúčastní se jí třeba OG, Team Nigma nebo Team Liquid a postoupit na TI10 může jen jeden) a potěší i tuzemského fanouška: v prvním kole spodní části vyřazovacího pavouka začnou i Hippomaniacs!
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.