Dota 2

WePlay AniMajor míří do play-off! Potvrdí nejlepší týmy ze skupiny svou dominanci?

WePlay AniMajor míří do play-off! Potvrdí nejlepší týmy ze skupiny svou dominanci?
9. 6. 2021
  |  

Uběhl celý týden než se druhý a poslední major v Dotě 2 tohoto roku dostal před svou vyřazovací část. Týmy se pobily ve Wildcard skupině, kde skončily věhlasné značky jako Team Secret, Invictus Gaming nebo AS Monaco Gambit.

Team Nigma a Vici Gaming s ovládli Wildcard skupinu, aby se následně umístili na druhém a třetím místě skupinové fáze. Evropskému regionu se celou DPC sezonu příliš nedaří, ve skupině vypadl Team Liquid, který obsadil nelichotivé předposlední místo, Nigma tak společně s Alliance živí naděje na úspěch. Forma týmu kolem kapitána Kurokyho ale fanouška evropské Doty 2 musela potěšit. Po základní skupině se, společně s čínským týmem PSG.LGD, jeví jako největší favorit na ovládnutí celého majoru.

Situace ale není úplně jednoduchá. Osmička týmů si prošla round-robin formátem ve skupině, šest z nich postoupilo do vyřazovací části. Jenže tam čeká dalších 6 týmů, ty nejúspěšnější svého regionu v DPC sezoně. Všech šest z nich bylo automaticky nasazeno do vrchní části vyřazovacího pavouka a následně jim losem byly přiděleny týmy. Horní a spodní vyřazovací část pavouka vypadá následovně:



Vítěz celé skupinové fáze, tým PSG.LGD, který ve skupině neprohrál jediný zápas (4-3-0) se postaví šampionovi evropského regionu, týmu Alliance. Alliance na sebe v poslední době s novým koučem ppd přivolali kontroverzi poté, co byl ppd přítomen na Discordu týmu v průběhu aktivního DPC zápasu. Trest však nepřišel a Alliance se cítí být v nejlepší formě. Jedná se o velmi očekávaný střed dvou regionů, přičemž každý z nich zažívá trochu jiné období.

Zatímco Evropa se trápí, Čína dominuje: PSG.LGD vypadají jako momentálně nejlepší tým na světě, Vici Gaming se umístili třetí ve skupině a Team Aster čeká jako nasazený ve vyřazovací části. Další čínský tým, Invictus Gaming, už dostal přímou pozvánku na The International 10 a všechny tři zbylé zde jmenované čínské týmy si ji dostatečným umístněním na tomto turnaji mohou zajistit také. WePlay AniMajor totiž krom prizepoolu v hodnotě půl milionu dolarů nabízí k rozdělení také 2 700 DPC bodů.
Team Nigma nastoupí v horní části vyřazovacího pavouka proti „ruskému vládci“ Virtus.Pro. Bude zajímavé sledovat, zda si Nigma udrží svůj dominantní a neuvěřitelně efektivní styl z dosavadního průběhu turnaje i proti soupeři, který pravděpodobně nepřistoupí na její pravidla. Virtus.Pro byl druhý z týmů, který dosáhl dostatečného počtu bodů k přímé pozvánce na TI10, největší evropské želízko v ohni by tak i přes skvělou formu mohlo hned putovat do spodní části vyřazovacího pavouka.

Zbylá čtveřice týmů v horní vyřazovací části pavouka si na turnaji odbude premiéru. Střed šampionů dvou Amerik nabídne souboj severoamerických Quincy Crew, v čele s fenomenálně hrajícím midařem Quinnem, proti nevyzpytatelným a vždy agresivním NoPing e-sports z regionu Jižní Ameriky. Čínský regionální vítěz Team Aster pak vyzve vládce jihovýchodní Asie, Team Information.

Nejsilnějším týmem spodní části vyřazovacího pavouka se jeví být čínští Vici Gaming, kteří podobně jako Team Nigma došli do play-off až z Wildcard. Severoameričtí finalisté předešlého OneEsports Major v Singapuru, Evil Geniuses, se po dobrém začátku ve skupině začali mírně hroutit jak v draftu, tak v samotné herní fázi. Jakmile jejich hvězdné carry Arteezy nedostane prostor, většinou to končí prohrou dané mapy. Před vyřazovací částí je čeká nelehký úkol: sjednotit své myšlenky a začít hrát jako funkční celek.

Zbývá dvanáct týmů, ale jen osm prvních z nich sebere finanční a DPC bodové ohodnocení. Jen osm volných míst na pozvánku na srpnový nejprestižnější turnaj esportového světa. V následujících čtyřech dnech se tak dozvíme nejen, kdo bude úplným vítězem WePlay AniMajoru, ale také které zbylé týmy nebudou muset projít regionální kvalifikací a získají přímou pozvánku na vrchol sezony, The International 10!
 
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.