CS:GO

Vzestup MOUZ NXT: Dokáží mladí talenti nahradit a předběhnout "A" tým?

Vzestup MOUZ NXT: Dokáží mladí talenti nahradit a předběhnout "A" tým?
1. 12. 2021
  |  

Akademie organizace MOUZ letí vzhůru světovým žebříčkem a pere se už s dalšími tier (1) 2 týmy. Podaří se jí vyměnit sestavu "hlavního" mužstva?

Pouze jedinému hráči v sestavě MOUZ NXT je přes 20 let, přesto však (mladá) sestava udivuje svět CS:GO. Aktuálně se tým nachází na 27. místě světového žebříčku HLTV.org, jen o jediné místo lépe jsou na tom nyní SINNERS.

Maďarskému hráči Ádám "torzsi" Torzsás skončil v roce 2021 VAC BAN (nemožnost účasti na Valve sponsored events) a po štaci v Budapest Five zamířil do projektu MOUZ NXT, který byl vytvořen 31. května. Od června se přidala další čtveřice vedená dánským trenérem Dennisem "sycrone" Nielsenem.

Zprvopočátku bylo velkou otázkou, jak bude svět academy týmů vypadat a k čemu pro organizace budou ve výsledku sloužit v budoucnosti. Díky WePlay Academy League dostali mladíci z NIP, MOUZ, NAVI a dalších týmů šanci zahrát si a konfrontovat se s ostatními.
V první WePlay Academy League Season (posléze i druhé sezoně) kralovali hráči MOUZ, kteří ve finále přehráli Young Ninjas (akademie Ninjas in Pyjamas) 3:1. Od té chvíle začali dostávat zajímavé příležitosti v "tier 2/3" turnajích jako jsou Malta Vibes Knockout Series nebo Pinnacle Series. Ani jednou se sice týmu nepodařilo turnaje ovládnout, ale dvakrát 3. / 4. místo tým katapultovalo světovým žebříčkem vzhůru.

S postupem čase se tak z MOUZ NXT začal stávat tým, který zamířil do TOP 30 světového žebříčku, kde to vypadá, se chce usadit na delší dobu. Mnoho fanoušků si tak začíná pokládat otázku, zda dojde na nějakou obměnu v "hlavním" týmu MOUZ, která se nachází o pouhých 10 míst výše. David "frozen" Čerňanský a jeho spoluhráči z MOUZ budou tedy mít co dělat, aby konkurovali nejen ostatním týmům, ale dost možná také svým "vlastním spoluhráčům".

Na to, aby MOUZ NXT přeskočili MOUZ, by musely zabrat zejména při možných konfrontacích z dalšími TOP 20 týmy, což bude samo o sobě dost těžké, vzhledem k tomu, že hlavní tým dostává ony příležitosti na světových turnajích nebo minimálně v jejich closed kvalifikacích.

Na přelomu roku by se měly rozjet definitivně přestupové rošády, kterých dost možná budou i hráči MOUZ (například o estonském hráči ropz se spekuluje v souvislosti s přesunem do G2).

Author photo
Vojtěch Pres Bývalý komentátor, nadšenec do rekreační cyklistiky a esportu.