League of Legends

Vzestup MAD Lions: Co stojí za návratem Lvů na špičku LEC?

Vzestup MAD Lions: Co stojí za návratem Lvů na špičku LEC?
4. 8. 2022
  |  

Španělská organizace MAD Lions nastoupila do nejvyšší evropské soutěže v League of Legends na jaře roku 2020 po rebrandu celku Splyce. Od té doby ani jeden rok nechyběla na Worlds, jaro však přineslo selhání a nepostup do playoff LEC. Co přispělo k efektivní změně, která MAD dostala zpět na vrchol evropského lolesportu?

Do konce základní části LEC zbývají dva víkendy a pět herních kol, během kterých budeme znát i na základě championship points z jara kompletní rozložení a seeding letních playoffs. Díky tomu, že Evropa letos bude mít čtyři místa na světovém šampionátu, budou mít místo na Worlds s největší pravděpodobností první dva týmy LEC v horním pavouku jisté. A první příčku nyní s pohodlným náskokem okupují právě MAD Lions. Jak se z týmu na děleném sedmé místě jarního splitu stal největší momentální favorit na celkové vítězství? Zde jsou klíčové faktory.

Coaching staff

Pokud neznáte jméno James "Mac" MacCormack a příběh za ním, nemáte nikdy šanci pořádně pochopit fungování a stabilitu League of Legends sekce MAD Lions. A i dříve Splyce, protože Mac v organizaci působí již od roku 2017. Šestý rok pod jednou střechou je v mladém esportu nevídaná loajalita a ukázka koncepční práce. Mac byl u všech úspěchů, i proto si důvěru udržel i během pádu na jaře. 

Koncepční práce a rebuild sestavy totiž směřoval k letním bojům o Worlds a na ty se opět britskému kouči podařilo vyladit formu i squad perfektně. Identifikoval problémy Reekera, dokázal přivést Nisqyho a naopak podržel podceňovaného Unforgivena. Herní plány MAD jsou nekomplikované a dobře pracují s champion pooly hráčů. Jestli ještě Mac není legendou, do budoucna se jeho koncepční práce bude vyučovat.

Kouč Mad Lions Mac | Zdroj: Liquipedia

Pevná kostra týmu opět ve formě

Nejdéle hrajícím hráčem v pozlacených dresech je už od roku 2019 Kaiser, který jako jediný z momentální sestavy zažil oba světové šampionáty. Po neúspěchu v play-in fázi v roce 2020 pak přišli Armut a Elyoya, kteří nyní kroutí jejich čtvrtý split. Nyní opět po delší době přišel čas, kdy tato trojice předvádí výkony na nejvyšší úrovni ve stejnou dobu. Především u Armuta často vyvstávala nejistota, Mac to ale s tureckým toplanerem nevzdal a MAD díky vynikajícím výkonů nejen jeho, ale i Kaisera a Elyoyi zase mají zkušené konzistentní tahouny

Přestup roku

Midlaner Reeker skutečně i přes jeho talent a nezpochybnitelné kvality ještě neměl na start v LEC a navíc v takové organizaci, jako MAD Lions, která každý rok chce a musí mířit na Worlds. Jeho náhrada byla jistotou, spekulovalo se jen kým to půjde, neboť přestupový trh před letním splitem bývá díky touze o celoroční koncepci vybraný. Jeden hvězdný a zkušený midař se ale nakonec našel. Nisqy ve Fnatic po příchodu Humanoida plnil jen roli náhradníka a byl skutečně tou nejlepší a možná i jedinou variantou pro posun MAD Lions do Worlds formy. 

Jeho přestup vyšel a nyní vidíme jak obrovský vliv belgický midlaner lidsky i herně má. Nevévodí carry statistikám ani nepředvádí flashy playe, ale umí výborně pracovat pro tým a s nejvyšší kill participací ze všech midlanerů potvrzuje roli nejlepšího strategického týmového hráče v lize. Nyní Nisqyho můžou čekat třetí Worlds se třetím týmem, což je také obdivuhodná statistika.

Nisqy | Zdroj: Riot Games

Elyoya

Ze všech junglerů v LEC nejlepší KDA, nejlepší Gold per minute, nejvíce firstbloodů a momentálně bezkonkurenční herní forma. Elyoya, který jako nováček získal ocenění pro nejlepšího debutanta v LEC, již nyní platí platí za zkušeného junglera, který dokáže efektivní pracovat pro tým i ho svými někdy až neskutečnými solo výkony tahat. Navíc skvěle pokrývá momentální metu a s konzistentními sololanery dokáže neustále vyvíjet tlak na oponentovu jungli. Elyoya vypadá připravený i pro mezinárodní srovnání a jako evropští fanoušci můžeme doufat, že v případě postup MAD na Worlds doručí.

Nekonzistentní a slabá Evropa?

Ano, i tento prvek musíme zmínit. Ačkoliv MAD Lions mají velmi solidní soupisku, LEC prostě na jaře vypadá všelijak, jen ne jako výrazně skvělá a silná liga. Z top týmů nikdo nezáří, supertým Fnatic ztrácí půdu pod nohama, Vitality formu teprve nabírají, Rogue i přes pozitivní skóre ve spoustě výher vypadali nejistě. 

MAD Lions využili společných zkušeností a nahraných hodin, dobře zapojili Unforgivena a Nisqyho a nyní těží z chyb a slabé formy ostatních. To ovšem jejich momentální první příčku nijak neshazuje, naopak, možná ještě jejich forma nabývá na hodnotě, neboť ukazuje nejlepší adaptaci na metu a schopnost vyladit tým do klíčových bojů

Do posledních kol čekají na MAD v tom pořadí Rogue, Misfits, G2, Astralis a BDS. K postupu do playoff jim stačí jediná výhra, k jistotě winners bracket a pravděpodobně Worlds tři vítězství, ale v mnoha scénářích i méně. Bude forma ke světovému šampionátu ještě stoupat a mají MAD šanci udělat úspěch na největší světové stage? 

Zdroj úvodní fotografie: Riot Games

Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč