League of Legends
LoL Worlds

Vrchol Worlds 2021: Obhájce DWG KIA se z trůnu pokusí sesadit EDG

Vrchol Worlds 2021: Obhájce DWG KIA se z trůnu pokusí sesadit EDG
4. 11. 2021
  |  

Den D profesionálního League of Legends je tady. Již 6. listopadu bude korunován šampion pro rok 2021. Staronovým mistrem se mohou stát DWG KIA, zamezit se jim v tom pokusí EDG.

Prognózy před turnajem se vyplnily. LCK a LPL potvrdily roli nejsilnějších lig a podruhé za sebou se setkávají jejich zástupci ve finále. Šanci obhájit titul mají DWG KIA, tuto partu lze označit jako nejsilnější světové mužstvo již druhý rok po sobě. Letos všem opět ukazují, že konkurence se jim hledá těžko. Až do semifinálového klání s T1 na probíhajícím Worlds nepoznali pocit porážky a i když chvíli měli namále, dokázali se ve vypjaté situaci semknout a postoupit.

Pokud získají Worlds trofej také letos, stanou se teprve druhým mužstvem v historii, které obhájilo zlato z největšího mezinárodního turnaje v League of Legends. Tímto unikátním kouskem se zatím mohou pochlubit jenom další Korejci – samozřejmě, že nikdo jiný, než T1. Parta kolem Fakera dokázala zvítězit v letech 2015 a 2016, blízko dokonce byla zlatému hattricku, nicméně stopku na ještě zlepšení svého rekordu jim vystavili Samsung Galaxy.

DWG KIA mají tak jedinečnou možnost přidat se do exkluzivního klubu k T1, protože od poslední obhajoby se vítězové vždy střídali. V letech 2018 a 2019 kralovala LPL, nejprve zlato získali Invictus Gaming, rok po nich FunPlus Phoenix. Právě na tyto dva čínské vítěze se pokusí navázat EDG, pro které je to vůbec první finále v historii. Letní šampion LPL má na dosah dovršení nejlepšího ročníku své existence.
Nicméně i samotná účast v poslední sérii Worlds lze označit z pohledu organizace jako úspěch. Jejich dosavadní vrchol na tomto mezinárodním turnaji je čtvrtfinále, což už hned dvakrát překonali, když se jim podařilo postoupit v semifinálovém klání s Gen.G. Velkou radost musí mít korejský midlaner Scout, který v EDG nastupuje již přes 5 let – a nyní svůj status legendy týmu může ještě zpečetit.

Právě souboj Scout vs. Showmaker bude jedním z nejsledovanějších. Nejenže proti sobě nastoupí dva špičkoví midlaneři, jedná se také o pikantní korejský souboj. Ten lze sledovat i na botlince, protože Viper je také korejské národnosti.

Cesty do finále

EDG si účast ve finále museli důkladně vybojovat. Začátek turnaje pro ně vyšel skvěle, vyhráli 4 utkání a vše směřovalo k tomu, že ovládnou i svou skupinu. Nicméně po dvojitém zaváhání (nejprve s T1 a poté s 100 Thieves) se museli spokojit pouze s druhým místem ve skupině.

Play-off los nakonec dopadl poměrně mile. Čtvrtfinálový souboj jim přiřadil soupeře, kterého moc dobře znají z LPL, tedy RNG. Po vyrovnané sérii a výsledku 3:2 se z postupu nakonec radovala parta kolem Scouta a mohli tak čekat, kdo z dvojice Cloud9 a Gen.G na ně narazí v semifinále. I v tomto na ně byl los mírný, EDG se objevili v té "snažší" straně bracketu, protože na druhé polovině se setkali hned DWG KIA, T1, HLE a MAD Lions.
Souboj s Gen.G nakonec poslední zástupce z LPL také zvládl výsledkem 3:2, o postup se však chvíli strachoval. V jeden moment prohrávali 1:2, ale gradující forma rozhodla o vítězi série. Zejména poslední utkání, kdy v jednu chvíli měli dokonce náskok 15 tisíc goldů, bylo ukázkové. Pokud si podobnou formu přenesou i proti DWG KIA, čeká nás velmi vyrovnaný duel.

Úřadující šampioni jsou však podle sázkových kanceláří obrovským favoritem. A není se čemu divit – skupinu smrti ovládli se skóre 6:0, na neporazitelnost navázali i ve čtvrtfinále, kdy téměř nedali šanci MAD Lions a poslali je domů po hladkém vítězství 3:0.

První větší výzva přišla v semifinále. T1 byli více než důstojným soupeřem a DWG KIA dokázali dostat až do pátého zápasu, ve vypjatém momentu však rozhodly zkušenosti. Zatímco kolem Fakera nastupují převážně talentovaní rookies, v barvách DWG KIA naleznete momentálně světovou špičku, která play-off Worlds již zažila. Finále si roster utéct nenechal a nyní se pokusí jako druhý tým v historii obhájit zlato z Worlds – čímž mimo jiné dorovnají právě T1, které po cestě vyřadili.

Finále začíná v sobotu 6. listopadu od 13:00, sledovat jej můžete tradičně na Twitch či YouTube kanále Riot Games. Pro českou verzi streamu navštivte kanál Hitpoint.

Zdroj úvodní fotografie: Facebook @LOLEsports

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.