League of Legends

Vrchol jarního splitu LEC je tady, trofej získají Rogue nebo G2

Vrchol jarního splitu LEC je tady, trofej získají Rogue nebo G2
10. 4. 2022
  |  

Po několika měsících akce, nových památných momentů, zvratů a vypjatých zápasů přichází vyvrcholení. LEC pozná vítěze jarního splitu pro rok 2022, stanou se jím buď Rogue nebo G2.

Večer bude korunovaný další šampion LEC. Devátou trofej do své sbírky mohou přidat G2, kteří po loňském zaváhání, kdy nebyli ani jednou ve finále a poprvé nejeli také na Worlds, značně překopali svou sestavu. Vedení dokázalo uznat svou chybu s angažováním Rekklese a tentokrát se vydalo novou cestou – do rosteru přišli dva rookies z evropských regionálních lig a také zkušenější toplaner BrokenBlade. Výsledkem je okamžitě návrat do finále.

Soupeřem jim budou Rogue. Ač v LEC působí teprve od roku 2019, kdy vznikla frenšíza, mají za sebou dlouhou šňůru menších i větších úspěchů. Třikrát vyhráli základní split, jenomže účast v play-off nikdy ve trofej nepřetavili. Nejblíže byli loni, kdy cca touhle dobou prohráli těsně 2:3 s MAD Lions. Roster dokázal podávat dlouhodobě konzistentní výkony, ale jakmile šlo do tuhého, nikdy se nepodařilo dojít do vítězného konce.

Možná také proto přišla změna i v jejich řadách. Organizace prodala dva žhavé prospekty do NA, Inspired zamířil do Evil Geniuses a Hans Sama do Team Liquid. Místo nich přišel korejský jungler Malrang, který nastupoval za akademii DWG KIA, a Comp, bývalé ADC Team Vitality. Od Rogue se tentokrát mnoho neočekávalo, ale roster celou veřejnost překvapil. V základní části prohráli až v 10. zápase, trochu překvapivě s posledními Astralis, ale po většinu zápasů vypadali skvěle.


Posily do týmu krásně západly a bylo z toho další první místo se skóre 14-4. Malrang dokázal svými ganky nastartovat buď Larssena, švédskou stálici na midu, nebo Compa, který utvořil jednu z nejlepších botlinek v lize s Trymbim. V životní formě také hraje veterán Odoamne, 27letý topař je jedním z nejdéle hrajících aktivních hráčů a po dlouhé bohaté kariéře může konečně přidat první trofej.

Dobře funguje také rebuild G2. BrokenBlade ukazuje svůj potenciál, právě přes něj se snažil tým hodně v průběhu splitu hrát a dostával velké množství zdrojů, aby vyhrával zápasy. Na botu je čím dál lepší synergie mezi Flakkedem a Targamasem, pro oba je to premiéra na té největší stage a ihned mohou přidat nejcennější evropskou trofej do svého životopisu.

G2 ničí Loser’s bracket

Rostoucí souhra G2 je faktor, který je dostal až do finále. V průběhu základní části občas hráči dělali zbytečné chyby, nedařila se transition do mid/late game a bylo zkrátka vidět, že ne všichni jsou na stejné vlně. Do určité míry to bylo přítomné i v sérii s Fnatic, kdy prohráli 1:3 a spadli tak do Loser’s bracketu.

Jenomže tímto momentem se vše mávnutím kouzelného proutku změnilo. G2 jako kdyby právě potřebovali tento moment, aby naplno ukázali svůj potenciál. Od té doby totiž mají skóre 9:0, perfektním výsledkem přejeli Team Vitality, Misfits a v odvětě Fnatic, kterým tak ukončili naděje na znovu vítězství v LEC.

Konečně je v plné síle vidět, co management při budování rosteru zřejmě zamýšlel. Každá ze tří linek je velmi silná a samostatná, hru může potahat kdokoliv. Zatímco do semifinále hrál BrokenBlade primárně carry championy, nyní skvěle zahrál na tancích. caPs si proto mohl užít více zdrojů a na Ahri či Sylasovi vypadal výborně. Vše doplňuje skvěle hrající Jankos, kterého mnoho lidí kvůli věku odepisovalo, ale polský veterán stále patří na vrchol v evropském žebříčku junglerů. Zaslouženě se stal MVP série, protože naprosto zastínil svého soka Razorka.


Cesta Rogue do finále byla také trochu divoká. Odehráli pouze dvě série v horním koši, nejprve přehráli Misfits 3:1 a poté ukázkovým reverse sweepem otočili duel proti Fnatic. Od třetí hry na ně našli vítězný recept, ostatně podobným způsobem vyhráli také G2. Brzká aktivita, lepší pathing a aktivita junglera Malranga byla klíčová – Fnatic na to nedokázali najít odpověď.

Ve finále nás tedy čeká extrémně zajímavý duel junglerú. Veterán Jankos proti nové korejské škole Malrangovi. Oba se v play-off ukázali jako klíčové prvky svých týmů a nahrává jim i meta. Championi jako Volibear, Hecarim Jarvan či Lee Sin jsou populární a právě tento styl oběma borcům vyhovuje. Ten, kdo dokáže svého soupeře přehrát a přechytračit, posune svůj tým mnohem blíže k výhře.
"Ještě jeden. Osud je všechno." I Twitter účet Jankose

Letos mají navrch Rogue

Oba týmy se v play-off potkávají již potřetí. Poprvé v létě 2020 zvítězili v semifinále 3:2 G2, o split později jim Rogue vyřazení vrátili a do poslední dvojky postoupili oni. Ve vyřazovací části je tedy skóre shodné 1-1. Během splitu obě BO1 vyhráli Rogue a letos nad nimi tedy drží neporazitelnost.

Všechny tyto faktory bookmakeři vyhodnotili Rogue jako favorita. Role outsidera ale G2 v tomto roce sedí, není na ně vyvinutý takový tlak a po vypadnutí s Fnatic málokdo čekal, že se takto hladce probojují do finále. Naopak Rogue jsou známí „chokeři“ a proto bude zajímavé sledovat, jak si s tlakem poradí.

Finálová série začíná tradičně v 17:00 na Twitch nebo YouTube kanále LEC. Pro český komentář můžete naladit Hitpoint.  

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.