League of Legends

Vítězové a poražení - Základní část LEC SUMMER 2022

Vítězové a poražení - Základní část LEC SUMMER 2022
16. 8. 2022
  |  

Ještě než zamíříme do playoff, pojďme se ohlédnout za vítězi a poraženými základního splitu letního vydání LEC. Jaké týmy i přes postup do playoff zklamaly a kdo naopak navzdory nepostupu zahrál nad své maximum?

PORAŽENÍ

Team Vitality

Supertým, který vznikl na jaře minulého roku s jediným cílem, postoupit na Worlds a uhrát tam pro Evropu po dlouhé době zajímavý výsledek. Nepohoda a disharmonie týmu byla znát už na jaře, u hráčů těchto kvalit jsme ale celou dobu tušili, že jde jen o počáteční nesehranost. 

Na playoff to na jaře stačilo, na klíčovou top6 v létě v boji o Worlds ale nikoliv. Nepomohl příchod mistra světa do jungle, Haru už si s týmem sednout nestihl. Tým za celou dobu nedokázal najít svou identitu, působil jako pět neskutečně dobrých hráčů ztracených v soloQ. Jeden z nejhorších neúspěchů vůči očekáváním v historii evropského lolesportu.

Fnatic

Druhý supertým, po kterém jsme všichni chtěli zázraky a deep run na světovém šampionátu. Jaro nebylo vůbec špatné, ve finále Fnatic zastavili až v neskutečné fazóně hrající G2. Léto ale bylo plné otazníků a postup vybojovaný až v posledním zápase sezóny. 

Jediným konzistentním článkem během základní části zůstal Upset, sololinky často hry kompletně ztrácely. Na konci splitu ale mohou stále být v kolonce vítězů, výkony šly strmě nahoru a v bo5 bude roster Fnatic jedním z těch silnějších.

Fnatic 2022 | Zdroj: redbull.com

Team BDS

Ostuda a katastrofa. BDS ani omylem nevychytali problémy z jara, odchod Adama nic nezměnil a právě on nakonec skvělými výkony navázal v akademii týmu ve francouzské LFL. Během sezóny často zaznívalo, že by akademie v nejlepší evropské lize hrála lépe. 

BDS ztratili všechny šance na postup pět kol před koncem, v letošním vyrovnaném průběhu opravdu ostudně. Následně sice dvě hry bez tlaku ke konci splitu roztřeseným týmům vzali, BDS ale již dvě sezóny hrají nejlépe jen o 9. místo.

Evropa

LEC letos v základní části nevyprodukovalo žádný tým, který by mohl konkurovat na mezinárodní úrovni. Chyběla konzistence, chyběly individuality, týmy se střídaly na lose streaku a při pohledu na hrozby z LPL a LCK žádnou naději k Worlds prozatím mít nemůžeme. 

Snad playoff přinesou zlepšení a třeba alespoň G2 esports opět najedou na své momentum. Adaptace na poslední patche našemu regionu v kompetetivním hraní skutečně nesvědčily.

VÍTĚZOVÉ

Mad Lions

Minulý split pro předchozí dvojnásobné vítěze LEC a účastníky Worlds přinesl po rebuildu hořké zklamání a nepostup do playoff. Poté ale staff přišel s vynikajícím čtením vlastního týmu i trhu a na midlane přivedl Nisqyho, který tým neskutečně pozvedl. 

Jungler Elyoya pak zahrál fantastický split a španelská organizace nyní může mířit na třetí světový šampionát v řadě. Pokud by jejich výkony po skvělém náběhu na druhou polovinu splitu zůstaly konzistentní, dalo by se o pětici hovořit i jako o největších favoritech na celkový titul.

G2 Esports

Tím ale budou G2, kteří míří za obhajobou a jako první tým světa mají zajištěnou kvalifikaci na Worlds, jelikož jako evropský seed 1 v playoff nemůžou spadnout mimo top4. Začátek nevypadal tak dobře, bylo znát mírné vyhoření z dlouhé sezóny po účasti na MSI. G2 ale opět svoji formu dokázali stupňovat a určitě v tom budou pokračovat i v playoff. 

Parádní finish jim vynesl první seed a pozici největšího favorita. Caps i Jankos jsou zpátky, trojice nejnovějších akvizic už má velké zkušenosti i z mezinárodní stage. Osobně budu velmi překvapený, pokud někdo sebere druhý titul v řadě nejdekorovanější organizaci Evropy.

Astralis

Neskutečný vzestup, který naprosto nikdo nečekal. Co dělají Astralis mezi vítězi, když opět nepostoupili do playoff? Po fiasku v minulé sezóně o nej totiž až do posledního kola bojovali a aktivně míchali kartami. Ačkoliv jsme si mohli příchod Vizicsacsiho i JeongHoona zpochybňovat, oba si to svoje odehráli a především korejský support překvapil fantastickými výkony. 

Svou překvapivou cestu sice k úspěšnému konci nedotáhli, přesto však u Astralis po splitu spokojení s posunem být mohou. A pokud si slot v LEC ponechají, o čemž se nyní vedou diskuze, mají na čem stavět.

Astralis Summer 2022 | Zdroj: Lolesports
Playoff LEC začíná již tento víkend a uvidíme, kdo potvrdí svou roli a kdo překvapí, negativně či pozitivně. Oficiální vysílaní s českým komentářem můžete sledovat na Twitch kanálu Hitpointu.

Zdroj úvodní fotografie: Lolesports
Author photo
David Vogel Komentátor, analytik a B+ tier ukulele hráč