League of Legends

Vítězové a poražení jarního splitu LEC a LCS

Vítězové a poražení jarního splitu LEC a LCS
23. 4. 2021
  |  

Jarní část sezóny je u konce a pozornost se pomalu přesouvá na Island, kde se v květnu uskuteční po roční pauze mezinárodní turnaj MSI. Než se tak stane, podívali jsme se na uplynulých pár měsíců v LCS a LEC a vybrali nejzajímavější příběhy.


Vítězové: Carzzy a Humanoid

Česko se dočkalo! Dva naši zástupci v LEC se poprvé stali evropskými šampiony, Carzzy a Humanoid senzačně zvítězili a budou MAD Lions reprezentovat také na blížícím se MSI na Islandu. Oba čeští hráči dlouhodobě podávají skvělé výkony, které jim loni vynesly i účast na play-in na Worlds v Číně, ovšem do základní části se jim tenkrát probojovat nepodařilo. Tým se rozhodl trošku obměnit roster, což se ukázalo jako skvělý tah, protože na jaře nenašli přemožitele.

Slaví samozřejmě celá organizace MAD Lions, pro které je to teprve druhá sezona v LEC vůbec. Již loni jako tým plný nováčků oslnili veřejnost, ale ve finální fázi sezóny se nezkušenému týmu nepodařilo výsledky dotáhnout do zdárného konce. Nyní prokázali, že jsou o něco vyzrálejší a mohou konkurovat i těm nejlepším. Na MSI je čeká velká zkouška.



Poražený: G2 Esports

Král je mrtvev, ať žije král! Dominantní éra je minimálně na jeden split přerušena, protože evropský gigant G2 Esports nezvládl získat pátou domácí trofej v řadě. Do sezóny šli vůbec poprvé bez své hlavní hvězdy, midlanera Perkze, který překvapivě přijal vábení Cloud9. Fanoušci G2 ale nemuseli dlouho smutnit, protože se managementu povedl nevídaný kousek – z týmu největšího konkurenta přetáhli jedno z největších jmen v League of Legends, ADC Rekklese. S ním se rozhodně nedalo hovořit o snížení ambicí, naopak, málokterý hráč dostává takový kredit, jako právě on. Švédské carry se mělo stát tím, kdo potáhne organizaci za dalším vítězstvím, ale zatím se tak nestalo.

Bohužel to vypadá, že přechodná fáze bez Perkze možná bude trvat o něco déle, než se původně očekávalo. Ačkoliv G2 skončili na prvním místě základní části se skóre 14-4, v play-off nevypadali tak silně, jako dříve. Už úvodní kolo mohlo napovědět, jen tak tak se jim podařilo porazit Schalke 04 poměrem 3-2 a postoupit do semifinále. Následující kolo nestačili na budoucí šampióny MAD Lions a první velký upset byl na světě. Díky novému formátu Winners‘ a Losers‘ bracketu dostali ještě jednu šanci na reparát, ovšem ani přes Rogue nedokázali projít dále. Ještě před prvním banem finále bylo tak jasné, že Evropa uvidí šampióna, pro kterého to bude první trofej vůbec.

Na úvod roku 2021 nás tedy čekalo hned jedno velké překvapení a celá veřejnost se zajisté těší na letní split, ve kterém hladové G2 bude chtít ukázat, že se jednalo pouze o chvilkové zaváhání.

Vítěz (i poražený): Team Dignitas

Mohl to být pohádkový příběh, ale šťastný konec se tentokrát nekonal. Přes to se za uplynulý split nemusí Dignitas vůbec stydět a do budoucna mají rozhodně na co navazovat. Roster složený povětšinou z odpadlíků nebo nováčků nebudil před sezónou vůbec strach a mnoho expertů jim odhadovalo umístění na spodních pozicích tabulky. A není divu, vždyť se jenom stačí zamyslet nad tím, kolikrát zlobivé dítě Dardoch neúspěšně obnovovalo svou kariéru. Legendární support Aphromoo už byl vnímán spíše za zenitem a tři nováčci z akademie, Fakegod, Soligo a Neo, rozhodně nepatřili mezi top jména na svých pozicích.

Ovšem týmu s jedním z nejmenších rozpočtů se podařilo překvapit celý region. Jejich jednoduchá, ač účelná hra, slavila úspěchy. Chvílemi to vypadalo, že se outsiderovi podaří umístit na nejvyšších pozicích. Po cestě se jim podařilo porazit v obou utkáních TSM či Evil Geniuses, papírově výrazně silnější rostery. ADC Neo v jednu chvíli vypadal možná jako nejlepší hráč ligy. Dignitas se i díky němu stali z podceňovaného týmu nebezpečným černým koněm, ovšem ke konci sezóny jim postupně docházel dech. Ostatní týmy se adaptovali na jejich hru a veškeré naděje ukončili v play 100Thieves výsledkem 3-0. Za jarní split jsou rozhodně vítězi, ale nezvládnutá vyřazovací část dává na jejich výkony menší kaňku.

Vítěz: Vysoká sledovanost LEC

Celý tým, který se stará o přenosy LEC, zaslouží velké ocenění. Podle aktuálních čísel se na jarní split v průměru dívalo o 35 % více diváku, než rok predtím. Překonal se také rekord loňského finále, v jednu chvíli se naráz nejvíce koukalo 831 tisíc lidí, což je nárůst o 14 tisíc oproti roku 2020. Kromě kvalitních a vyrovnaných zápasů zde velkou roli hraje také faktor broadcasting týmu, který sklízí jednu velkou chválu za druhou. Studia jsou chytlavá, mají velkou informační hodnotu a zároveň vtipná. Aktuální lidské složení je velmi dobré, rozmanité a právě oni mají velkou zásluhu na tom, že se LEC může pyšnit stále lepšími čísly.

Zdroj: LEC / LoL Esports

Poražený: Kvalita LCS

EU vs. NA je věčné a oblíbené téma fanoušků, v jarním splitu se ovšem ukázalo, že Severní Amerika pomalu přestává stíhat po všech směrech. Kvalita zápasů nebyla po většinu sezóny nijak oslnivá a bude velmi zajímavé sledovat, jak si povedou Cloud9 při mezinárodním srovnání na MSI na Islandu. Pokud se výrazně nezlepší, je možné, že se z amerického týmu opět stane jenom meme, ze kterého si fanoušci utahují.

LCS v jarní části sezóny zkrátka chyběl větší náboj, kterým by mohli fanošuci žít i mimo zápasy. Odešlo mnoho výrazných tváří jako Bjergsen nebo Doublelift, což regionu rozhodně uškodilo. Mezi týmy chybí momentálně větší rivalita, dříve to byly například zápasy TSM a CLG, ale tyto souboje dnes už nikoho ze židle nenazvednou. Největším utkáním byl souboj Cloud9 a Team Liquid, ovšem mimo Rift to opět nijak žhavé nebylo, například oblíbený trash talk byl v letošní sezóně minimální. Kritika se snáší také na broadcasting tým, který by se mohl od svých evropských kolegů co učit.
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.