CS:GO

Vítězem IEM Rio 2023 se stávají Vitality! Ve finále porazili Heroic 2:0

Vítězem IEM Rio 2023 se stávají Vitality! Ve finále porazili Heroic 2:0
23. 4. 2023
  |  

Závěrečnou prověrku před BLAST.tv Paris Major ovládli Vitality! Ve finále IEM Rio 2023 si poradili s dánskými Heroic 2:0.

Finále IEM Rio 2023 proti sobě svedlo světové trojky Heroic a světové pětky Vitality. Dánská sestava prošla do grand finále po vítězstvích nad domácím celkem FURIA a CIS sestavou Natus Vincere. Vitality na své cestě porazili nejdříve německé BIG a následně i rusko-kazašskou sestavu Cloud9.

Vitality vs. Heroic

Výsledek - 2:0
  • de_vertigo | 16:13 (8:7)
  • de_inferno | 16:12 (10:5)
  • de_overpass |

Na úvodní finálové mapě začali lépe Vitality, kteří zpočátku za útok nedávali dánským soupeřům příliš šancí a dostali se do rychlého vedení 7:1. Heroic se probrali až po osmi kolech, avšak v plné parádě. Šesti koly v řadě dokázali srovnat na 7:7, a ač prohráli poslední kolo první poloviny, hned po změně stran získali první tři body a dostali se do vedení 8:10. Druhá polovina přesto patřila hlavně francouzské organizaci, která opět přebrala otěže zápasu a povolila Dánům do konce zápasu už pouhá tři kola. Po výsledku 16:13 se tak mohli Vitality radovat z vedení 1:0 v sérii.

Na první mapě byl hlavním tahounem Vitality dánský střelec Emil "Magisk" Reif, který byl obzvlášť na CT straně téměř k nezastavení a mapu zakončil celkem 26 killy a 99 ADR.

Na infernu začali lépe opět Vitality, kteří měli na CT straně nad svými dánskými soupeři navrch a postupně si došli pro vítězství v první polovině poměrem 10:5. Po změně stran ukázali svou sílu na CT straně i Heroic. Za pouhých 7 kol srovnali stav na 11:11 a na drama bylo zaděláno. Závěr však patřil stejně jako na první mapě francouzské organizaci, která našla recept na dánskou obranu a připsala si vítězství 16:12. V celé sérii tak Vitality zvítězili 2:0 a stali se vítězem celého IEM Rio 2023.

Na druhé mapě táhlo Vitality primárně francouzské duo Dan "apEX" Madesclaire a Mathieu "ZywOo" Herbaut. Prohru Heroic nedokázal odvrátit ani skvěle hrající devatenáctiletý talent Jakob "jabbi" Nygaard.

Vitality si v posledním velkém turnaji před BLAST.tv Paris Major připisují cenné vítězství a finanční odměnu 100 000$. Heroic nebudou mít na Brazílii nejlepší vzpomínky, jelikož po stříbrné medaili z loňského Majoru, končí v Riu de Janeiru na druhém místě i tentokrát. 

Zdroj úvodní fotografie: ESL

Author photo
David Hendrich CS:GO observer, nadšenec do sportu a esportu.