CS:GO

Vítěz IEM nebo Vitality s Outsiders, koho uvidíme v B skupině EPL?

Vítěz IEM nebo Vitality s Outsiders, koho uvidíme v B skupině EPL?
16. 3. 2022
  |  

Po dvoudenní odmlce se na obrazovky věrných diváků vrací EPL S15, tentokrát se svou skupinou B. V té uvidíme mistra Katowic - tým FaZe, kmenové hráče Virtus.pro pod přezdívkou Outsiders, výsledkově nevýrazné Vitality, jihoamerický celek FURIA a tandem ENCE se Sprout.

První skupina ESL Pro League Season 15 je již za námi, po skvělém herním výkonu z prvního místa jdou dále NIP, druhá pozice patří Entropiqu a třetí postupový flek nakonec obsadili fnatic. Šokující scénář pak napsal nepostup týmu G2, kterým se po fiasku v sezoně čtrnáct nezadařilo ani tentokrát. Koho ale uvidíme ve skupině B? Pojďme si jednotlivé aktéry představit!

Vitality

Francouzsko/dánské včeličky zatím ohromují soupeře pouze na papíře, zonicovi svěřenci zažívají postupný propad ze třetí příčku na osmou pozici HLTV žebříčku. Je to samozřejmě zapříčiněno relativně krátkou možností rozehry, po umístění na špičce BLAST Premier Spring Groups 2022, které dalo všem příznivcům naději totiž přišel pád na IEM Katowice 2022. Deváté až dvanácté místo na tomto legendárním turnaji je jednoduše zklamáním pro apEXe a spol. O to větší tlak na ně bude v rámci tohoto turnaje, kde platí za jasného favorita na postup. Poslední EPL se Vitality relativně vyvedla, po porážce ve finále s NaVi si odnesli nejen logickou stříbrnou pozici, ale i osmdesát tisíc dolarů v prize poolu.
Oklepou se Vitality z nevydařeného turnaje IEM Katowice? | Zdroj: Twitter TeamVitality

Outsiders

Kvůli známým skutečnostem se týmy Virtus.pro a Gambit turnaje nemohou účastnit pod zášitou svých organizací, proto se hráči rozhodli startovat pod neutrálním názvem týmu. Práve Virtus.pro si pro tento turnaj vybrali název Outsiders, outsidery ale rozhodně nebudou. Světové šestky na začátku února ovládli ESL Challenger, turnaj IEM Katowice byl ale mírně rozporuplnám. Po výhrách nad Copenhagen Flames a NIP totiž padli s Heroic a G2, díky čemuž jejich cesta skončila na pátém, potažmo šestém místě. dastanovi svěřenci ale jsou velikým favoritem na postup ze skupiny a bylo by obrovským překvapením, kdybychom YEKINDARa a spol mezi nejlepšími neviděli. 

FaZe

Na základě nedávných výsledků jeden z nejžhavějších kandidátů na titul. Navzdory nutnosti zapojit stand-ina hned v několika fázích turnaje si karrigan se spoluhráči dokráčel až pro vysněný titul IEM Katowice 2022. Fantastická jízda zakončena finálovým výsledkem 3:0 v BO5 sérii proti G2 potvrdila abiciózní start této sestavy a s velikým napětím se očekává, zda dobrou výchozí pozici FaZe dokáží přetavit v úspěch na EPL. Season 14 pro ně nedopadla dle představ, ve skupině C obsadili až čtvrtou pozici, tedy první nepostupovou. Tentokrát se ale s ropzem budou rvát o naprostou špičku a jejich výkony znovu budou dost možná zvedat fandy ze židlí.
Rozlosování jednotlivých zápasů skupiny B | Zdroj: Twitter ESL

FURIA

Brazilci z týmu FURIA bohužel budou patřit mezi týmy, které to budou mít s postupem velmi složité. Sice v rámci jihoamerické scény jsou na tom s rezervou nejlépe, dříve představená konkurence bude ale jen velmi složitě překonávána. I tak ale čtrnáctý tým HLTV rankingu nemůže věšet hlavy. IEM Katowice pro ně přinesly sice umístění na hranici nejlepší desítky, únorový ESL Challenger jim ale zajistil příjemnou druhou příčku za Virtus. pro. Na EPL S15 bude ale konkurence oproti Challengeru o něco větší a každá chyba bude násobně trestána. Povede se arTovi s týmem zaskočit favority?

ENCE

ENCE jsou partnerským týmem programu EPL a pozvánka pro ně tedy byla samozřejmostí. Finská organizace letos oslaví devět let na scéně a zatím to pro ně z hlediska umístění nevypadá vůbec špatně. S patnáctou pozicí na HLTV to bude oslava příjemná, zajímavé umístění na EPL by to ale rozhodně vylepšilo. Nelze se však tajit skutečností, že v nadupaném složení skupiny B to budou mít hráči jako dycha, hades a Snappi velmi složité. Tým se loučil s IEM Katowice hned po dvou porážkách 1:2, alespoň uspokojivá stříbrná placka jim tak padla z Pinnacle Winter Series 2, když ve finále nestačili na tým forZe.

Sprout

Posledním pánem na holení pak je německá organizace Sprout. Tým aktuálně uzavírající TOP30 světového Counter Striku je papírově největším outsiderem skupiny B a dle mnohých próz mohou zahrát vyrovnaně jen s ENCE. raalz ale se svými následovníky bude chtít rozhodně umlčet všechny škarohlídy a má rozhodně zájem ukázat, že i tier 2/3 týmy za to umí vzít. Právě na základě postavení mezi dalšími týmy je jasné, že Sprout musí hrát širokou paletu turnajů, aby mohli umístění vylepšovat. Za zmínku tedy stojí postup na Major RMR, neúspěch v Play-In fázi IEM Katowice a v poslední řadě výhra v kvalifikaci na FantasyExpo EU Champions Spring 2022.

Rozpis utkání skupiny B ESL Pro League S15


Středa
- 12:30 - Vitality vs Sprout
- 16:00 - FaZe vs ENCE
- 19:30 - Outsiders vs FURIA
Čtvrtek
- 12:30 - Vitality vs ENCE
- 16:00 - FURIA vs Sprout
- 19:30 - Outsiders vs FaZe
Pátek
- 12:30 - Vitality vs FURIA
- 16:00 - Outsiders vs ENCE
- 19:30 - FaZe vs Sprout
Sobota
- 12:30 - FURIA vs ENCE
- 16:00 - Outsiders vs Sprout
- 19:30 - Vitality vs FaZe
Neděle
- 19:30 - Vitality vs Outsiders
- 19:30 - FaZe vs FURIA
- 19:30 - ENCE vs Sprout

Zdroj úvodní fotky: Twitter ESL

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.