League of Legends

Velký upset! Rogue porazili G2 a poprvé jsou šampiony LEC

Velký upset! Rogue porazili G2 a poprvé jsou šampiony LEC
11. 9. 2022
  |  

LEC má nového mistra. Rogue se konečně podařilo získat titul, když přesvědčivě porazili favorizované G2 výsledkem 3:0.

Tříleté čekání je u konce. Rogue sice působí v LEC krátce, ale i za tuto dobu se zvládli vypracovat v přední evropskou organizaci, která pravidelně reprezentuje na Worlds. Chybělo tomu jediné – titul za vítěze splitu. Po dvou prohraných finále a stejném počtu bronzových medailích konečně přichází triumf, a to možná v tom nejméně očekávaném momentu.

Rogue porazili přesvědčivě G2 výsledkem 3:0 a poprvé v historii tak slaví zlato. Přitom jak v semifinále, tak i finále byl čerstvý mistr braný jako outsider. Nechali za sebou rozjeté Fnatic a nyní i stříbrné G2, kteří je naposledy vyvedli z Upper Bracketu po stompu 3:0. Připomenout můžeme i poslední finále na jaře, které skončilo stejným výsledkem.

Velký příběh píše toplaner Odoamne. Rumunský veterán 7 let čekal na trofej, chlubit se mohl unikátní statistikou, a to počtem odehraných zápasů bez získaného zlata. Evropské legenda si konečně splnila sen. „Nechtěl jsem být pamatován jako ten, kdo nikdy nic nevyhrál,“ řekl v pozápasovém rozhovoru plném emocí.

G2 překvapivě ve finále padli, favorizováni přitom byli díky svým výkonům zaslouženě. V sérii ovšem tahali neustále za kratší konec, těžko nacházeli odpovědi na povedené drafty Rogue a v teamfightech vycházeli pravidelně hůře. Ač se pokoušeli s tím zamíchat, na budoucí šampiony to nestačilo.

Organizaci se povedl náramný úspěch, ale brzy Rogue budou zřejmě čekat nějaké změny. Podle nepotvrzených zdrojů by se tým měl spojit se španělským gigantem KOI a v následujícím splitu působit pod společným brandem.

Oba finalisté si nyní dají krátkou pauzu a brzy se začnou chystat na Worlds, kde mají jistotu účasti v základní skupině. Další evropské týmy, Fnatic a MAD Lions, musí nejprve projít play-inem.

Teprve podruhé v historii LEC (EU LCS) jsou v jednom roce dva unikátní šampioni. Poprvé a naposledy se to stalo v roce 2014, kdy kralovaly celky Fnatic a Alliance. Od té doby vždy daný rok patřil stejnému týmu, G2 dokonce kralovali i dvě sezóny v kuse.

Finále LEC

  • Rogue - G2 3:0

Konečné pořadí LEC

  • 1. Rogue 
  • 2. G2
  • 3. Fnatic
  • 4. MAD Lions

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.