League of Legends

Velký rozbor startu LCS, co nabízí nejvyšší americká soutěž?

Velký rozbor startu LCS, co nabízí nejvyšší americká soutěž?
2. 7. 2022
  |  

Americká LCS je v plném proudu, v letním splitu se kromě trofeje hraje o celkem tři postupová místa na světový šampionát, organizací s ambicemi se na něj probojovat je ovšem více. Pojďme se podívat, jak se jednotlivým týmům po startu daří, na jaké hráče celky vsadily a jaké zajímavé zápasy nás v brzké době čekají.

Immortals

Tým pod taktovkou českého trenéra Nightshara minulý split skončil na posledním místě. Změn v týmu proběhlo hned několik, zatím to ale bohužel vypadá, že žádná z nich týmu nepomohla, spíše naopak. Největší nadějí týmu je nový jungler Kenvi, o kterém se hodně mluvilo během jeho působení v akademii týmu 100Thieves. Těžko říct kde je chyba, ale jde vidět, že ani individuálně, ani týmově není ono. 

Se skóre 1-4 se po pátem kole drží na děleném posledním místě, dokázali sice porazit Flyquest z půlky tabulky, ale také jsou jediným skalpem Dignitas, kteří sdílí pozici s Immortals.

V našich RIFTCZECH predikcích jsme tento celek odsoudily na 9. místo. Vzhledem k dosavadním výkonům musí Immortals doufat v nalezení obrovského týmového ducha, jinak jim tato pozice zůstane.

Dignitas

O jednu výhru Dignitas v jarním splitu utekly playoffs, tým se tedy rozhodl věřit téměř nezměněné sestavě. Gamsu, který přišel na top, měl být posilou, která Dignitas do top6 protáhne. Opak je ovšem pravdou. 

Dignitas herním projevem vypadají nejhůře z celé soutěže, jedinou pozitivní věcí je korejský jungler River, který hraje velmi slušně, jak už to ale v League of Legends bývá, jeden dobře hrající hráč na úspěch stačit nebude. Již zmiňovaná jediná výhra proti Immortals drží Dignitas alespoň na děleném 9. místě.

RIFTCZECH predikce očekávali Dignitas na 8. místě. Pokud Dignitas vylepší svůj projev věřím, že s dobře hrajícím Riverem by si mohli sáhnout ještě na pár výher.

TSM

Těžko říct, jestli zklamání, nebo jen realita novodobých TSM. Pocity z toho celku budou u fanoušků nejspíše velmi různorodé. Na teoretické rovině nová akvizice Maple měla přinést velké zvýšení kvality celku, jak už ale bylo řečeno u minulého týmu, nedá se hrát jen na jednom, či dvou dobře hrajících hráčích. Huni je za zenitem už delší dobu, ani to nevypadá, že by ho ta hra stále bavila. Tactical zase udělal otočku a po docela solidním angažmá v týmu Liquid se v TSM stal nejvíc zranitelným hráčem. 

Ano na jaře TSM zoufale hráli midlanera z akademie a dává smysl, že nový mid byl největší prioritou, i tak bohužel v celku zůstalo příliš problémů. TSM mají výhry dvě, porazili i team Liquid, který drží část prvního místa, na druhé straně mince, avšak podlehli Golden Guardians, kteří se s TSM drží ve skupině týmů se skóre 2-3.

RIFTCZECH predikce jsou 7. místo, to momentálně není daleko od pravdy. Na rozdíl od předešlých celků mají TSM větší potenciál ve svých hráčích. Jungler Spica již teď předvádí dobré výkony a jestli se k němu přidá i Maple, může TSM na playoffs skutečně pomýšlet.
 

Golden Guardians

Tým, který s pouze jednou změnou, a to na pozici marksmana, chce navázat na výkon z jarní části, kde postoupili do playoffs se neutrální bilancí devět výher i porážek. Momentálně se nachází se skóre 2–3 uprostřed tabulky. V případě Golden Guardians se z dosavadních výsledků dost těžko určuje budoucnost, tým ovšem mají sympatický a bude záležet, zda jim to bude šlapat dohromady jako v minulém splitu.

V RIFTCZECH predikcích jsme dali Golden Guardians vysoko, na 5. místo. Teoreticky se na něm teď nachází, je však nutno říct, že to i další tři týmy.
Zdroj: Flyquest Twitter

FlyQuest

Téměř totožný stav jako u Golden Guardians. Stejné výsledky v jarním splitu, jedna změna v sestavě a podobný průběh i v letním splitu. Opět 2-3 a opět velké rozdíly ve výsledcích. FlyQuest prohráli s týmem Immortals, kterým takto připsali jedinou výhru, zároveň jsou zatím jedinými přemožiteli celku CLG. Další dvě hry byly proti týmům ze špice tabulky, které skončily očekávanou prohrou, důležité je však vítězství proti přímím konkurentům Golden Guardians.

V RIFTCZECHU jsme očekávali, že Flyquest budou hned vedle Golden Guardians, v tomto případě na 6. místě. K němu zatím mají nakročeno solidně. Bude ovšem potřeba Flyquest našel pohodu, kterou měl během jarního splitu.
 

Cloud9

Posledním týmem ze shluku na 5. místě jsou možná trochu překvapivě Cloud9. Jaro pro ně byla obrovská jízda, po pár kolech měnili kouče, v základní části stejně uhráli 2. místo, aby nakonec skončili na 4. místě. Toto umístění vyslalo vedení organizace jasný signál, kdyby se jednalo o letní split, tak se Cloud9 na světový šampionát nepodívají. 

Změn přišlo logicky hodně. Fudge se vrátil zpět na toplane, Zven změnil pozici na supporta dočkali jsme se návratu Jensena, který nějakou dobu pobýval v Teamu Liquid. Naneštěstí problémy s vízy hodně zpomalily rozjezd za kvalifikací na šampionát. Ve velmi důležitém superweeku Cloud9 hráli se botlinkou ze své akademie a díky poměrně obtížnému losu zůstávali po prvních třech kolech bez výhry. 

Na druhý týden už byla botlina připravena a dvojice Zven a Berserker se dala hned do práce. Herní výkon a souhra pořád není ideální, ale času na posun je pro Cloud9 stále dost.

RIFTCZECH pasoval Cloud9 na vicemistry letního splitu. Od toho jsou Cloud9 momentálně daleko, na druhou stranu s plnou soupiskou stále neprohráli. Základní část splitu je běh na dlouhou trať, navíc nejdůležitější je probojovat se do top6, o postupu na svěťák budou rozhodovat až bo5 v playoffs, kde by Cloud9 měli být jedním z favoritů.

100 Thieves

Osamocené 4. místo a pozitivní skoré 3-2 mají 100T. Sestava bez překvapení nezměněna jasně kráčí za top3, cokoliv jiného by bylo velké zklamání. I přes příznivé skóre jsou pro 100T alarmující výsledky proti týmům, které jim budou v playoffs nejvíce konkurovat. Prohra proti Evil Geniuses a Cloud9 musí 100 T zanechávat v hlubokých myšlenkách.

RIFTCZECH predikoval poslední místo, které vás dostane do světa, 3. 100T hrozí, že se stanou týmem, který bude hrát sice stabilně, ale ne na úplně nejvyšší úrovni. Hlídat si hry proti slabším týmům je sice důležité, ale ukázat výhry proti největší konkurenci je mnohem důležitější.
 

Team Liquid

Nadupaná sestava od topu po bot, byla poskládaná na začátku roku a měla několik cílů, vyhrát obě půlky LCS a být silným týmem na světové úrovni. Na jaře však přišlo zklamání, z něho si Team Liquid odnesl pouze třetí místo, poté, co jim vyprášili kožich rozjetí Evil Geniuses. 

Sestava však byla ponechána celá, těžko by se hledali hráči lepší, než které Team Liquid již měl. Až na malé zakopnutí proti TSM, kde Team Liquid získal jedinou porážku, je plán na dobré cestě, těžší souboje budou Team Liquid  sice ještě čekat, ale potenciální strop této sestavy je hodně vysoko.

V RIFTCZECHu jsme řekli, že Team Liquid vyhrají split a vrátí se do pozice šampiona. Tým má neuvěřitelný potenciál, klidně by mohli dominovat a neprohrát skoro žádnou hru. Jde vidět, že na tomto levelu se Team Liquid ještě nenašel, ani na jaře, ani na začátku léta. Času je stále dost, jak jsem již zmiňoval, nejdůležitější je nabrat formu až v závěrečných bojích.
Zdroj: Twitter Evil Geniuses

Evil Geniuses

Vládnoucí král Ameriky se vrátil z MSI v dobré formě, očekávání jsou Evil Geniuses velmi vysoká. Vzhledem k tomu, jak vypadala základní část toho týmu na jaře, je začátek se skóre 4-1 více než nádherný. Největší sílu ukázali až v bo5, kde byli absolutně bezkonkurenční. Teď však cítí tíhu nadějí fanoušků na svých zádech a nechtějí je nechat zklamané. 

Je nutné poukázat na jedinou prohru Evil Geniuses, která přišla až v posledním kole proti celku CLG. V rámci celé ligy je tento zápas velmi důležitý, protože vráží velký klín do standardů ligy, ale i očekávání všech sledujících.

Evil Geniuses jsme v RIFTCZECHU nevěřili a dali je na bramborové umístění. Těžko nějak více soudit po pár kolech, jedno je však jisté, v playoffs se dočkáme obrovské a vyrovnané bitvy hned několika celků.

CLG

Zatím jediné velké překvapení LCS, dobře, velké je hodně slabé slovo. Posledních několik let skomírající organizace CLG sama asi neví, co udělala dobře. Sestava, která na jaře skončila 8. je najednou na úplném vrchu tabulky, navíc má velmi cenný výsledek proti Evil Geniuses. 

Tým vypadá velmi dobře, stačí mu dvě výhry a dorovná svůj výsledek z jara. Proč se ale zastavovat jen u něj? CLG letí ve stíhačce a s momentální formou můžou pomýšlet na návrat do dob dávné slávy.

Ajajaj, v RIFTCZECHU jsme říkali poslední místo. Zatím jediný tým, co se vyhýbá všem očekáváním, práva zkouška však přichází a v následujících týdnech se ukáže, jestli na to CLG opravdu mají, nebo jestli se jednalo pouze o dobrý vstup tohoto celku do soutěže. CLG také čekají zápasy proti dalším top celkům americké LCS a jejich vzájemné souboje teprve ukážou, kde je pravá pozice CLG.

Zdroj úvodní fotografie: Riot Games
Author photo
Filip Růžička Komentátor a největší fanoušek LCS