League of Legends

Věčně problémový Dardoch je opět bez týmu a zvažuje přesun do Evropy. Kde se u něj stala chyba?

Věčně problémový Dardoch je opět bez týmu a zvažuje přesun do Evropy. Kde se u něj stala chyba?
6. 7. 2021
  |  

Fanoušky LCS další zpráva o konci Dardocha v jeho týmu již nemůže překvapit. Kariéra talentovaného junglera je od počátku doprovázena rychlými vzestupy i pády, bohužel pro něj převládají spíše ta negativa.

Naposledy byl zčistajasna propuštěn z Dignitas, kde působil lehce přes rok – jeho dosavadní rekord. Filozofickou otázkou nadále zůstává, kde by „reformed“ Dardoch mohl skutečně být. Vyhozen byl již z osmého týmu v LCS.

Spojení 23 letého junglera a Dignitas přitom konečně vypadalo jako to pravé. Dardoch byl jednou z hvězd podceňovaného rosteru, kterému se dařilo držet krok s hvězdnými organizacemi. Ačkoliv jim ke konci jarního splitu trošku došel dech a z play-off se poroučeli hned v prvním kole, i samotná účast mezi nejlepší šestkou byla velký úspěch. Dignitas mají jeden z nejmenších budgetů a většina prognóz je měla spíše na spodku tabulky.

A nebylo příliš divu – roster složený z nezkušených hráčů jako Neo, Soligo či FakeGod doplněný o veterána a legendu Aphromooa na papíře nepůsobil nijak silně. Posledním dílem skládačky byl právě Dardoch, který do týmu přišel už před letním splitem roku 2020. Podrobnosti divokého přesunu má jistě mnoho lidí živě v paměti. Aféry a dramata kariéru Dardocha provází od počátku a ani toto nebylo vyjímkou, i když tentokrát v tom byl on spíše nevinně. 

Jarní split minulého roku strávil v TSM, jeho angažování bylo samo o sobě celkem překvapení, a průběh v barvách oblibené organizace byl opět typický. Skvělý nástup, pokles výkonnosti a nakonec průměrné zakončení sezóny. Rekord 9-9 a brzký konec v play-off je pro tým typu TSM velmi nedostačující, a během offseason se management chystal Dardocha vyměnit. Bohužel pro něj, tuto zprávu se nedozvěděl osobně, ale z jednoho streamů tehdejšího spoluhráče Doublelifta. Ten je zároveň partnerem prezidentky TSM Leeny Xu, která nevědomky všem jeho sledujícím leaknula, že se chystají Dardocha vyměnit, ovšem žádná z cizích organizacích ho nechce vzít.

Nemůžu za to, že nikdo nechce Dardocha podepsat
Leena Xu
Prezidentka TSM

Spustilo se drama napříč regiony, o Dardochovi se opět mluvilo téměř na všech sociálních sítích a nebyl content creator, který se k tématu nevyjádřil. Nebylo to však kvůli jeho problémovému chování, což obvykle média v minulosti zaplnilo, jako spíše ke způsobu, kterým TSM zachází se svými hráči. Dardoch byl najednou postaven do velmi těžké situace, protože ztratil veškerou pozici při vyjednávání. Bylo veřejně známé, že s ním TSM nepočítají a nemohou ho nikde udat, tudíž měl jungler velmi malý prostor například při diskuzi ohledně mzdy. Ostatní týmy si zkrátka mohly dovolit mu nabídnout velmi špatné podmínky, protože věděli, že nic lepšího na stole nemá. Nesmí se ani zapomínat na problémovou reputaci hráče. 

Ač to chvíli vypadalo velmi bledě, Dardoch se nakonec dostal právě do Dignitas. První půlrok nedopadl nijak oslnivě, rekord 5-13, osmé místo a brzký konec v play-off. Během zimní přestávky pak přišla přestavba mužstva, které si ve finále velmi sedlo a my tak měli možnost vidět možná nejlepšího Dardocha za poslední roky. V některých zápasech vypadal jako top jungler v LCS a Dignitas dokázali připravit jeden velký upset za druhým, místy se o nich hovořilo jako o černých koních celé soutěže. 

Summer split ovšem již tak růžový nebyl a právě v probíhající sezóně možná začaly na povrch vyplouvat typické problémy, které jsou spojené s Dardochem odjakživa. Toxicita, urážení spoluhráčů a problémové chování. Nebylo to poprvé a pokud se jungler konečně nezmění, tak zřejmě ani naposledy. Pro překvapení všech byl ze dne na den propuštěn z rosteru Dignitas, i když žádné předchozí problémy reportovány nebyly. Oficiálním důvodem bylo chování, které se neslučuje s hodnotami týmu. Dardochovi tak nevyšlo působení již v osmém týmu (!) v LCS a těžko říci, zda se další severoamerický tým pokusí jít do takového rizika. Je jasné, že pokud se někomu podaří ho „spravit“, obdrží do svých řad velmi dobrého hráče, který je schopen vyhrávat zápasy sám od sebe. Pokusů ale bylo několik a ač možná Dignitas byli blízko nejlepšímu stavu, výsledek byl nakonec stejný – vyhazov. A ruku na srdce, mnoho týmů v NA, kde ještě nepůsobil, již nezbývá a kvalitami například na Cloud9 či 100 Thieves nedosahuje. 

Rychle vyhořelá kometa

Nástup Dardocha do LCS přitom byl pohádkový. V roce 2016 Team Liquid jako jeden z prvních týmů oznámil, že všichni hráči z akademie se stávají aktivními náhradniky a mohou kdykoliv nastoupit. Po ukončení kariéry legendárního IWDominate obdržel tak ve svých tehdy 18 letech životní šanci – a vzal ji za pačesy. Brzy se o něm začalo hovořit jako o předním talentu severoamerického League of Legends a předpovídaly se mu velké věci. 

Team Liquid se dostali až do semifinále play-off, kde padli proti budoucím vítězům CLG, a sám Dardoch navíc obdržel ocenění „Rookie of the Split“. Jungler se měl stát hvězdou LCS, ovšem v květnu stejného roku byl suspendován za „problémy s chováním“. Detaily vypluly na povrch v dokumentu Breaking Point, který zveřejnila samotná organizace. Nejen na bootcampu v Jižní Koreji je vidět problémové chování Dardocha, ve kterém si nebere na paškál nikoho. Kritizuje spoluhráče za nedostatečnou kvalitu, neposlouchání a často se pouští do konfliktu s tehdejším koučem Locodoco. 

Reputace hráče je na bodu nula. Jeden den byl označovaný jako největší severoamerický talent a ten druhý jenom jako toxické dítě, které se neumí chovat. Z Team Liquid byl nakonec propuštěn a přijal nabídku Immortals. Průběh byl ovšem velmi podobný, jako všude. „Pracovat s Dardochem bylo extrémně složité, zároveň má ale potenciál stát se nejlepším hráčem v lize,“ popsal ho bývalý kouč Immortals Robert Yip. Dardoch byl nakonec vyměněn do CLG za Xmithieho, obrázek tradu dokreslil majitel Immortals Noah Winston, který nepřímo řekl, že důvodem jsou interní problémy způsobené Dardochem. 

Po krátké anabázi v CLG, kde opět měl skvělý start a následné zpomalení výkonů, se po čtyřech měsících vrací do Team Liquid. Tam se společně s týmem v play-off jen tak tak udrží se v soutěži (v tehdejším systému týmy postupovaly a sestupovaly, pozn. redakce), aby po sezóně opět odešel. Už tenkrát měl u svého jména více negativ než pozitiv. Během dvou let čtyřikrát přestoupil, důvody změny bylo většinou jeho toxické chování a nekompabilita s týmem. 

Dardoch nakonec obdržel kontrakt v Echo Fox, kde vydržel cca 13 měsíců – a vypadalo to většinou velmi dobře. Jungler se dostal do jarního All-Pro výběru, měl nejvíce killů i assistů ze všech hráčů na své pozici a s týmem se dostal až do semifinále. Prošla i reflexe přímo u hráče, který nabral více zkušeností a omluvil se za své předchozí chování. Poté přišel další přestup, tentokrát nebyl provázen žádnými interními problémy, což bylo snad poprvé v Dardochově kariéře. Cca dva roky strávil v Optic Gaming, přičemž polovinu z toho v akademii a o startovní pozici se střídal s Meteosem. Chvíli poté byl opět v Immortals, ale nakonec podepsal v TSM, čímž se posouváme do nedávné minulosti.

Dardoch vyhlíží evropské angažmá

Talentovaný hráč, ale neumí se chovat. Tak by zřejmě popsala Dardocha většina jeho bývalých koučů. Když dostane správné podmínky, umí předvést výborné výkony, ale obvykle jeho angažmá má stejný průběh. Skvělý nástup, poté se objeví první týmové problémy a Dardoch se začne chovat jako smyslů zbavených. Stálo ho to místo v několika týmech a je nepravděpodobné, že po vyhazovu z Dignitas po něm někdo v USA ještě sáhne.

Také proto se Dardoch spojil s londýnskou agenturou ICM Stellar, která zastupuje hráče a domluvila „jedny z největších dealů v e-sportech“. Motivace tedy může být jasná – přesun do Evropy. Málokdy vidíme přesuny severoamerických hráčů mimo svůj region, pokud se o někom ovšem hovořilo ve smyslu, že by se prosadil i v LEC, byl to právě Dardoch. Naplno rozvést svůj potenciál se mu ovšem nikdy nepodařilo kvůli již zmíněnému problémovému chování.

Evropské angažmá může být přitom opravdu poslední šance, kterou ve své League of Legends kariéře dostane. Osmkrát se to nepovedlo v USA, ale kompletní změna prostředí i způsobu života může být něco, co konečně přiměje Dardocha se změnit. Nelze očekávat, že po něm ihned sáhnou přední organizace v LEC, takový risk si žádný tým na svá ramena pravděpodobně nevezme. Ovšem díky struktuře, která v Evropě je, by se mohl postupně vypracovat z nižších soutěží. Německá, francouzská či španělská liga má svou kvalitu a pravidelně do LEC posílá výborné prospekty. Pro takový tým může být i Dardoch skvělým marketingovým nástrojem, protože je známou tváří, která přitahuje pozornost. Pro méně známý tým z nějaké regionální ligy výborná možnost, jak se prodat.

Uvidíme tedy Dardocha v Evropě? Byl by to rozhodně zajímavý krok v jeho kariéře, která je ovšem zhruba třetinová oproti tomu, co mohl ve skutečnosti dokázat. Pokud by jungler nebyl takový, jaký je, možná se o něm dnes píšou články jako o nejlepším NA junglerovi vůbec. Takto je vůbec rád, že dostane nějaké angažmá – a pokud vůbec.

Zdroj úvodní fotografie: Twitter Dot Esports

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.