CS:GO

Ve fnatic padají po IEM hlavy, smooya posazen na bench

Ve fnatic padají po IEM hlavy, smooya posazen na bench
21. 2. 2022
  |  

Po sto devětadvaceti dnech s největší pravděpodobností končí sága britského snipera Owena "smooya" Butterfielda na aktivní soupisce organizace fnatic. Hráč tuto situaci komentoval na svém twitteru, na oficiální potvrzení ze strany organizace se zatím čeká.

fnatic na IEM nepředváděli vůbec špatné výsledky, po strhujícím souboji v semifinále lower bracketu skupiny B ale cesta britské organizace skončila. A reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Dle dostupných informací Owen "smooya" Butterfield končí v aktivní sestavě aktuálně patnáctého týmu světa. smooya se tuto informaci dozvěděl na letišti, cesta domů pro něj tak bezesporu kromě chuti porážky ponese i hořkou příchuť konce v týmu.

Hráč celou událost emotivně komunikoval na svém twitteru, kde se ihned v hlavičce jeho profilu objevila role content creatora týmu fnatic. Proslýchá se však, že celá situace byla již na spadnutí před vypadnutím z IEM a neuspokojivý výkon britského snipera byl tedy posledním hřebíčkem do pomyslné rakve. Mnohé diskuze pak spekulují o možnostech, že se bench týkal věcí mimo server.

smooya stihl za čtyři měsíce odehrát rovnou šedesátku map s průměrným ratingem 1.13. Na konci roku však bylo jeho hodnocení lepší, s koncem zimní přestávky ale přišel výkonnostní úpadek, který očividně fnatic nemohli překousnout.
Dvaadvacetiletý sniper přišel do týmu v průběhu října, pomohl týmu k vítězství DreamHack Open November a z třicáté příčky se fnatic dostali až na pozici jedenáctou. Pád výkonnosti na pozici ostřelovače ale nejspíš dopadl na celý tým, na turnaji Funspark ULTI 2021 Finals skončili po dvou prohrách 1:2 poslední. Když už to vypadalo, že na IEM Katowice budou zázračně vzkříšeni, prohráli s Astralis 1:2 po mapách Inferno 11:16, Overpass 16:6 a Ancient 15:19.

smooya se z hlediska ratingu v rámci fnatic na turnaji umístil na děleném druhém místě s hodnocením 1.04 a společně s KRIMZem byl jediný, kdo bral kladné K/D. Právě tím byl hráč, který stále rozděluje scénu, známý, pro kill by i spoluhráče obětoval. Bohužel obětí bylo na IEM až příliš, navíc časté minely stály tým nejedno kolo a klíčové okamžiky.

Organiazace již údajně má v hledáčku patřičnou náhradu, na její oznámení se tak bedlivě čeká.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.