League of Legends

V LCS se rozjíždí klíčové play-off, týmy zabojují o kvalifikaci na Worlds

V LCS se rozjíždí klíčové play-off, týmy zabojují o kvalifikaci na Worlds
6. 8. 2021
  |  

Zatímco v Evropě mají organizace dvoutýdenní pauzu po konci základní části, tak v Severní Americe jdou hráči rovnou do akce. Oproti svým rivalům v LEC mají totiž o dva týmy navíc a je potřeba více času na dohrání všech utkání.

Model vyřazovací části se nijak neliší od toho jarního. Pro připomenutí: 8 týmů je rozděleno do dvou košů: “winner‘s a “loser‘s”. Šest organizací v horní části má díky lepšímu postavení ještě druhou šanci - pokud vypadnou, přesouvají se níže, kde si stále mohou vybojovat účast ve finále.
 
Poprvé v historii LCS probíhalo nasazení do play-off na základě součtu výsledků z jara i léta. V semifinále na své soupeře tedy čekají TSM a 100 Thieves, nejlepší dvojka za rok 2021. Již teď je díky rozlosování jisté, že na první jmenovaný tým čeká někdo z dvojice Cloud9 a Team Liquid, 100 Thieves si o postup dále zahrají s Evil Geniuses či Dignitas. Vypadnuvší týmy z horního bracketu se utkají buď s Immortals, či s Golden Guardians.
Kromě zisku cenné trofeje a věčného zapsání do historie se hraje o důležitou možnost reprezentovat Severní Ameriku na Worlds, kam stejně jako loni region vyšle tři zástupce. První dva týmy, tedy finalisté, mají jistou účast ve skupinové fázi. Třetí nejlepší tým z LCS bude muset projít play-in fází, která se uskuteční před oficiálním začátkem.

 

Evil Geniuses vs. Dignitas 

Sobota 7. srpna, 23:00

Letní play-off vykopne dvojice Evil Geniuses a Dignitas. Jedná se o souboj třetího a šestého týmu tabulky, který má favorita celkem jednoznačného. První jmenovaný tým měl ve druhé polovině sezóny výbornou formu a pokud by se výsledky nesčítaly za celý rok, měl by shodné skóre (18-9) s TSM i 100 Thieves a dle starých pravidel by si možná vynutil i tiebreaker o první pozici. Kvůli horšímu jaru se ovšem musí “spokojit” se třetím místem, což je stále značně nad původní plán, protože za sebou nechali i organizace jako Cloud9 a Team Liquid. Před startem léta tohle zřejmě nečekal nikdo.
 
Managementu Evil Geniuses se velmi povedl tah s mladým ADC Dannym, teprve 17letý Američan atakuje ocenění Rookie of the Split – a zcela zaslouženě. Pokud vezmeme v potaz hráče se všemi odehranými zápasy na jeho pozici, je Danny na třetím místě s nejlepším KDA. Právě on byl hnacím motorem úspěchu Evil Geniuses a výbornou formu si bude chtít společně s týmem přenést i do play-off. 
 
Podle celoročních výsledků mají o jeden zápas lepší skóre Dignitas, ovšem dvě jejich výhry přišly v jarním splitu a ta třetí zkraje letního, tedy v době, kdy se Evil Geniuses ještě stále hledali. Poslední dvě utkání skončily vítězně pro třetí tým tabulky a pokud se nestane nic překvapivého, měl by zvládnout i tuto BO5 sérii. Podle kurzů je jasným favoritem.

 

Cloud9 vs. Team Liquid

Neděle, 8. srpna, 22:00

Pokud by někdo upadl do kómatu po jarním finále a probral se nyní, asi by těžko věřil, že souboj těchto týmů přichází takto brzy. Letní split se ale ani jednomu ze dvou favoritů příliš nepovedl a situace je taková, že některý z ambiciózních týmů bude mít sakra dlouhou cestu na Worlds.
 
Jeden totiž musí z kola ven, což znamená propad do loser’s bracketu a další čtyři BO5 série, které jsou vždy zrádné. Neúčást na vrcholném mezinárodním turnaji by byl pro kterýkoliv z těchto týmů obrovské zklamání, zejména poté, co do svých rosterů investoval management obrovské částky. A stále existuje možnost, že na Worlds neuvidíme ani midlanera Perkze, který do USA šel právě s tím, že chce nejcennější League of Legends trofej získat.
 
Bude se nejprve muset hodně napracovat v domácí lize. Fanoušci Cloud9 pevně doufají a věří, že se opět zapna tradiční “Perkz aura”, která právě ve vypjatých duelech funguje a chorvatský midlaner ze sebe umí dostat to nejlepší. 
 
Skóre za rok 2021 hovoří kladně pro Cloud9 poměrem 3:2. Jediné dvě výhry Team Liquid přišly během jarního splitu, což naznačuje, jak špatné léto tato organizace měla. Favority jsou i díky tomuhle Cloud9, od kterých veřejnost očekává zběsilou jízdu do finále. Povede se jim to?

Zdroj úvodní fotografie: Twitter @LCS
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.