CS2

V Katovicích zbývá nejlepší čtyřka, frozen nastoupí proti svým

V Katovicích zbývá nejlepší čtyřka, frozen nastoupí proti svým
10. 2. 2024
  |  

Sobotní zápasy IEM Katowice se ponesou v duchu semifinálových klání. Tým Falcons včera před publikem ve Spodek Aréně zdolal oblíbené ENCE 2:1, dnes jej ale čeká daleko větší výzva. Po vítězství ve skupině A totiž v semifinále na novou soupisku saudskoarabské organizace čekají Spirit s donkem. První semifinále ale bude patřit forzenovi s FaZe, kteří se postaví MOUZ. Německá organizace pod vedením polského IGL siuhyho hraje v Katovicích znovu skvěle a dá se očekávat těsný zápas.

Sedmička polských zástupců v play-off IEM Katowice se v průběhu čtvrtfinále zkrátila na poslední dvě jména. Do finále ale může postoupit pouze jediné. O šťastnějším domácím hráči rozhodne semifinále mezi FaZe a MOUZ. Oba týmy se v současné době nachází mezi nejlepší pětkou světa. FaZe jsou druzí, MOUZ patří pátá příčka. Je jasné, že odchod frozena pětici vedenou hlasem Kamila "siuhy" Szkaradka výrazně nepoznamenal, náhrada v podobě Brollana se ukázala jako optimální. Ani nové angažmá ale z Davida Čerňanského nemusí být smutné. Slovenský rifler je na turnaji statisticky nejlepším hráčem svého týmu a potvrzuje obrovskou herní fazónu v CS2.

Na základě jednotlivých výsledků z poslední doby se dá očekávat, že se semifinále dostane na všechny tři mapy. MOUZ  si na stagi zahrají letos poprvé, jelikož na základě výsledků skupin byli z osudí čtvrtfinále omluveni a nasazeni rovnou do semifinále. Pro oba týmy to bude letošní první vzájemné střetnutí, naposledy se v turnaji BLAST Premier World Final na konci roku 2023 radovali z vítězství 2:0 FaZe.

To druhé semifinále by mělo být o něco jednoznačnější. Falcons se ve čtvrtfinále sice úspěšně porvali s polskou sestavou ENCE, Spirit by však měli být tvrdším oříškem. Nejvíce kamer bude sledovat výkony sedmnáctiletého ruského mladíka donka, který se ve skupinové části i v play-ins vyburcoval k neuvěřitelným výkonům. Zároveň ale svým kontroverzním křikem na adresu soupeřů vzbudil kolem své osoby notné negativa.

Pro aktéry druhého semifinále půjde o první vzájemné měření sil v této hře. Na jedné straně v dresech Spirit nastoupí mladistvá dravost CIS střelců, zatímco v dresu Falcons uvidíme zkušenostmi ostřílené mazáky. Dá se očekávat, že ani to však Falcons na úspěch stačit nebude. Zároveň je možné, že nervozita spojená s hraním na stagi bude donka limitovat a bez jeho přísunu killů Spirit ostrouhají.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.