CS2

Už žádný Major od PGL! Komunita po problému s počítačem zuří, obula se i do hráčů G2

Už žádný Major od PGL! Komunita po problému s počítačem zuří, obula se i do hráčů G2
25. 3. 2024
  |  

Obrovská vlna fanouškovské nevole se strhla po nedělním vyřazení Virtus.pro z kodaňského Majoru. Tým kolem IGL Dzamiho "Jame" Aliho vedl 1:0 na mapy a slibně měl rozehrané i Inferno, kde však ovladače NVIDIA na počítači kapitána zhatily takřka všechny šance na vítězství. Mapu Virtus.pro smolně prohráli 11:13 a po nezdaru na Anubisu skončili v turnaji.

Vedení 1:0 na mapy. Stav 11:11. Virtus.pro na druhé mapě BO3 série proti G2 pokládají na B situ bombu a zabírají post-plantové pozice. Situce 4v4 staví před G2 Sofiinu volbu v podobě takřka nemožného retaku, nebo kritického savu a následného risku. Najednou se však IGL Virtus.pro Jame zasekne a HooXi jej jednoduše odchytí. G2 později zabijí i zbytek jeho spoluhráčů a Inferno vyhrají 13:11. O postupu do play-off Majoru pak rozhodnou na Anubisu., který vyhrají 13:6. 

"Je to část hry, ale je špatné, že se nám to stává až příliš často," hodnotí zkroušený Jame selhání techniky v rozhovoru pro HLTV po konci zápasu. "Něco takového se nám stalo už v zápase proti Spirit," pokračuje. Zatímco navenek vítěz Majoru z roku 2022 působil relativně vyrovnaně, uvnitř jej musela prohra s G2 bolet. Sám však udržel tvář profesionála, což se nepovedlo mnohým fanouškům na sociálních sítích.

"Doufám, že tohle je poslední Major, který pořádá PGL," hodnotí situaci na sociální síti X uživatel SonorkCS. Jeho komentář sesbíral přes 2000 lajků a mnoho souhlasných názorů. Obdobných komentářů napříč fanouškovským éterem byly stovky. Majorita komentujících však jakoby absolutně vynechala fakt, že za tento problém PGL opravu nemůže. Počítače na obdobných turnajích pracují spolehlivě i několik dní v kuse, nenadálým chybám se tak nelze vyvarovat ani po měsících příprav.

Velkou debatu rozvířil i návrh o opakování celé mapy, nebo alespoň kola, ve kterém k problému došlo. V tomto jsou však pravidla neúprosná. Jakmile v kole dojde k udělení poškození, již není cesty zpět. Vzhledem k tomu, že v době problému s NVIDIA ovladači na Jameově počítači se hrála již situace 4v4, nárok na reset kola odpadl. I přes toto, pro mnohé, nefér rozhodnutí incident nezlomil několik let staré pravilo, které se již v minulosti několikrát stalo týmům osudným. Nebylo to ani první selhání technologie na samotném turnaji, samotní hráči VP si již na výpadky několikrát stěžovali, problém s technikou stál také mapu tým Eternal Fire v zápase s HEROIC.

Kritikou ale fanoušci nezaplavili pouze pořadatele turnaje, velmi hanlivě komentovali i pozápasové zprávy jednotlivých hráčů. Z celé kauzy odešli nejhůře m0NESY s HooXim, jejichž příspěvky často pohltila záplava nenávisti, kdy mnozí komentující doufají v konec G2 hned ve čtvrtfinále. Asi nejlépe naopak z hráčů G2, jejichž příspěvky se staly rychle populárními, vyšel NiKo. Ten ve svém postu obhajuje pořadatele s tím, že výpadky hry trvají již celé měsíce a vinu tak PGL rozhodně nenese. Sám pak přiznává, že je trapné hrát Major v takových podmínkách, kdy je hra plná chyb a bugů.

Celá situace sbírala ohlasy napříč scénou. Organizace MOUZ vtipně postovala, kterak v rámci přípravy na play-off hráči aktualizují ovladače, hráči pak do sestavy G2 pomocí editačních softwarů přidali obrázek starého počítače. Ať jsou pohledy hráčů a fanoušků jakékoliv, jedno je jasné - Virtus.pro v Kodani před diváky na stage nedorazí. Naopak G2 vstoupí do Royal Areny zápasem proti MOUZ v pátek od 20:00. 

Zdroj úvodní fotky: photos.pglesports.com

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.