League of Legends

Už 26 let? Nevadí! G2 prodloužilo smlouvu s Jankosem o další dva roky

Už 26 let? Nevadí! G2 prodloužilo smlouvu s Jankosem o další dva roky
5. 1. 2022
  |  

Král first bloodů zůstává v G2. Historicky nejúspěšnější evropská organizace si pojistila služby populárního polského junglera Jankose o další dva roky.

Z e-sportového pohledu netradiční krok. G2 nejprve prodloužilo smlouvu s caPsem rovnou o čtyři roky, což je v tomto odvětví nezvykle dlouhý kontrakt. Podobný krok nyní udělali s Jankosem, kterému je již 26 let – v organizaci bude působit minimálně ještě následující dva roky.

Populární Polák je jedním z nejdéle aktivních hráčů na celém světě. Poprvé se veřejnosti představil již v roce 2013 v barvách H2k, se kterými vybojoval postup do LCS (původní LEC název před vznikem frenšízy, pozn. redakce). Na základě dobrých výkonů byl vykoupený od Team ROCCAT, kde strávil dva roky, aby se znovu vrátil do H2k. V této organizaci se setkal například i s českým ADC Freezem a vybojoval také historický postup do semifinále Worlds.

Díky své reputaci jednoho z nejlepších evropských junglerů, který se prosadil i na mezinárodní scéně, přichází do silných G2. To po dvouleté dominanci a s ním sestavě sice první rok nic nevyhrává, ale příchodem caPse v roce 2019 začína jejich nejlepší éra vůbec. Jankos, v té době již dá se říci veterán, oslavuje na jaře stejného roku svůj vůbec první titul. K premiérové trofeji musel odehrát 336 kompetitivních zápasů, což je nejvíce, které někdo před zlatem musel odehrát. S G2 ještě zvládá zvítězit na MSI a stát se také vicemistrem Worlds.

Rozjetá mašina se zastavila až v minulém roce, kdy organizace po dvou letech nezískala ani jednu trofej a nekvalifikovala se na Worlds. Logicky přišly změny v rosteru, které se mohly týkat i Jankose, ale polský jungler nakonec v sestavě společně s caPsem vydržel. A na oplátku obdržel novou dvoletou smlouvu. Pro 26letého hráče netradiční krok, ale je to zřejmě i ukázka toho, jak si G2 svého junglera váží. Ač je e-sportovou optikou Jankos téměř v „důchodu“, sluší se říci, že výkonnost má stále skvělou.

Polák je díky své dlouholetosti také držitelem několika zajímavých rekordů. Odehrál nejvíce zápasů v LEC (519, druhý je Rekkles s 492). Jako prvnímu v LEC se mu podařilo získat 1000 killů a 2500 assistů, po Rekklesovi je navíc druhým hráčem, který pomyslnou metu 1000 killů překonal. Je také třetím hráčem s nejrychlejšími 100 play-off zápasy – lepší byli jenom Rekkles a Hylissang.

Jankos si díky působení v H2k také vysloužil přezdívku „First blood king“, protože vévodil statistikám sledující hráče, co mají první zabití ve hře. Výčet úspěchů a rekordů je u Poláka opravdu obrovský a bezpochyby se jedná o jednoho z nejlepších západních hráčů vůbec.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.