CS2

Úvod kodaňského Majoru nabídl mnohá překvapení a zruinoval hráčské pickems

Úvod kodaňského Majoru nabídl mnohá překvapení a zruinoval hráčské pickems
20. 3. 2024
  |  

Dánská majorová prvotina sice nechala fanoušky dlouho čekat na samolepky, čekání na jednotlivá překvapení však trvala daleko kratší dobu. Ze hry tak kromě favorizovaných ENCE je i Styko s Apeks, portugalští SAW i náhradníci týmu 9PANDAS z GamerLegion. Překvapivé výsledky, mezi které patřila výhra Lynn Vision nad brazilskou FURIÍ, rozohnila mnohé fanoušky, jejichž pickems často skončily pouze se čtyřmi a méně správnými tipy. Jak se ale celá Group stage vyvíjela a co na týmy čeká v Legends stagi? Dozvíte se v tomto článku!

Turnaj odstartoval v neděli 17. března, tedy deset let a osm dní poté, co v Katowicích začal první Major, ze kterého se fanoušci dočkali nálepek s logy jednotlivých účastníků. Den plný BO1 sérií nabídl hned několik neočekávaných výsledků, v úvodním kole to bylo zejména selhání Apeks proti brazilským paiN a prohra ENCE s Imperial. Mnohé šokoval i úspěch Legacy v čele s coldzerou, kteří v regionálním derby přehráli FURII 16:13 na Ancientu. Coldzera tak FURII vrátil porážku z brazilského Majoru, kde ve skupinové fázi tehdy podlehl týmu pod vedením arTa jednoznačně 6:16. 

I druhá sada BO1 zápasů v průběhu prvního hracího dne byla mnohými výsledky překvapivá. Čínští Lynn Vision zhatili velké množství pickems poté, co na Nuku zdolali FURII 13:9, debutanti ze SAW pak den zakončili výsledkem 13:9 proti GamerLegion. Další favorité sice svá utkání zvládli, obdivuhodná však byla jejich vyrovnanost. O vítězství ENCE nad KOI se rozhodovalo až v prodloužení, OT si zahráli i Apeks s AMKAL a HEROIC s Imperial.

Druhý den se kromě rozřazovacích BO1 sérií nesl se znamení determinace týmů s výsledkem 3:0 a 0:3. Právě souboje týmů s vyrovnaným výsledkem 1:1 ale byly výsledkovým trhákem. paiN deklasovali ENCE 13:3, šance na postup Apeks razantně klesly po prohře 7:13 s Imperial. Jistotu postupu si naopak zajistili ve večerních BO3  sériích HEROIC s Cloud9, s turnajem se pak rozloučila dvojice AMKAL, KOI.

Ani úterý nepřineslo den odpočinku, po prohře s TheMongolz se z turnaje pakovali Lynn Vision, neúspěch Apeks 0:2 proti Legacy znamenal konec nadějí slovenského Martina "STYKO" Styka na Legends stage.  V turnaji skončili i ENCE, kteří si vylámali zuby na FURII. Domácí fanoušky na druhou stranu potěšili zástupci ECSTATIC, jejichž výhra 2:1 s Imperial znamenala postup dánského týmu, z místenky mezi legendami se radovali i turečtí Eternal Fire a  brazilci z paiN Gaming.

Středa byla krutá pro příznivce SAW, jejichž postup z RMR připomínal nejkrásnější pohádku. Prohra 0:2 s FURIÍ se ale neztotožňovala se setrváním v turnaji. To stejné jde říci i o GamerLegion, kteří skončili ve spárech Imperial, a Legacy, jejichž cestu ukončili TheMongolz.
První Major v CS2 pokračuje svou Legends stagí již ve čtvrtek. Stejně jako předchozí část, i tuto otevřou dvojice sérií BO1 pro každý tým. Do akce ale naskočí favorité na zisk titulu. Rezonovat by měli zejména výkony Spirit, obávaní ale budou de facto všechny nasazené sestavy. Za zmínku stojí obhájce titulu z loňského pařížského Majoru Vitality, ale i frozenova sestava FaZe či někdejší hnízdo mnohých českých a slovenských hráčů - MOUZ. Velká očekávání jsou i od G2, kteří by rádi m0NESYmu s NiKem dopřáli historicky první trofej z Majoru. Rozhodně ale neplatí za hlavního favorita.

Legends stage Majoru začne úderem 13:00, kdy proti sobě naběhnou MOUZ s EXSTATIC a NaVi s Mongolz. Zajímavé bude sledovat zápas od 14:00 mezi Vitality a Eternal Fire, milovníky pomalé hry zaujme souběžně hraný střet světů Virtus.pro a brazilských Imperial. Od 15:00 je na programu dne relativně vyrovnaný duel mezi FaZe a Heroic i zápas Complexity s paiN. V 16:00 má startovat šlágr otevíracích zápasů, do kterého nastoupí Spirit proti Cloud9. Celý blok úvodních BO1 zápasů uzavřou G2 s FURIÍ.

Hrát se ale bude až do pozdních hodin, druhé kolo Swiss formátu bude pokračovat od 18:00 a poslední zápasy odstartují okolo jednadvacáté hodiny. Vybrané zápasy je možné sledovat živě s česko-slovenským komentářem, ale i v originálním anglickém znění.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.