CS2

Útok G2 na double: Jarní finále BLAST Premier v Londýně bude bez MOUZ, m0NESY na poslední chvíli dorazí.

Útok G2 na double: Jarní finále BLAST Premier v Londýně bude bez MOUZ, m0NESY na poslední chvíli dorazí.
12. 6. 2024
  |  

Dlouho očekávaný turnaj BLAST Premier Spring Finals vrací světový Counter-Strike před britské publikum. Pětidenní akce v londýnské OVO Arena Wembley nabídne zápasy osmi týmů světové špičky, chybět však bude světová jednička MOUZ. Naopak šanci startovat mezi elitou v turnaji s dotací 425 000 dolarů v jarním Showdownu vybojovali hráči SAW, kteří se před několika dny neúspěšně pokoušeli kvalifikovat do ESL Pro League.

Londýnská jízda pro osmičku startujících startuje skupinovou částí již dnes od 13:00. Skupina A je z hlediska účastníků obsazená slaběji, je složena z týmů FaZe, SAW, Astralis a NaVi. Skupina B pak září sestavami Vitality, Virtus.pro, Spirit a G2. Tyto celky bojují o celkem 425 000 dolarů, rovných 200 000 bere vítěz, na kterého kromě finanční odměny čeká i místenka na BLAST Premier World Final.

FaZe x SAW

Asi nejjednoznačnější výsledek lze očekávat z duelu mezi FaZe a SAW. Zatímco FaZe i přes prohru s G2 na IEM Dallas stále patří mezi nejobávanější celky v LAN prostředí, SAW se budou muset poprat s rozdílem pětadvaceti míst v žebříčku HLTV, který oba celky dělí. Výhodu SAW můžeme hledat snad pouze v zápasové vytíženosti posledních dní, kdy se neúspěšně snažili o postup do 20. sezony ESL Pro League před evropskou uzavřenou kvalifikaci. V ní však po prohrách s 9 Pandas, SINNERS a 3D Max skončili na pátém místě a v "Counter-Strikové Lize mistrů" zatím místenku nemají.

Natus Vincere x Astralis

Start druhé BO3 série skupiny A je naplánován na 15:30 a půjde v ní o letošní první měření sil mezi NaVi a Astralis. Oba celky jsou mezi nejlepší desítkou týmů světa, NaVi jsou šestí a Astralis patří sedmá příčka. I přes titul z PGL Copenhagen Majoru se Natus Vincere nemohou těšit z pozice papírového favorita utkání, protože poslední výsledky 

Vitality x Virtus.pro

Skupinu B odšpuntuje zápas mezi Vitality a Virtus pro, jehož start se očekává kolem šesté hodiny večerní. Vitality do duelu vstupují jako druhý tým světa, Virtus.pro v žebříčku patří devátá příčka. Favorit tak je na první pohled jasný, tuto skutečnost navíc podtrhává i aktuální forma obou celků. Vitality skončili stříbrní jak na EPL, tak i na IEM Dallas, jejich soupeř naopak v těchto turnajích končil před branami semifinále. Na ESL Pro League a BetBoom Dacha Belgrade skončili Virtus.pro na děleném pátém místě, v Dallasu výkonnostní výbuch a jediná výhra s HEROIC stačila pouze na dělené deváté místo. Do těchto výsledků se jistě propisuje i dvojnásobná změna v týmu, kde mira nahradil electroNic a na pozici kouče vystřídal dastana Rus PASHANOJ.

Spirit x G2

Poslední zápas úvodního hracího dne je naplánován na 20:30. A mezi prvními zápasy půjde o šlágr! Ještě dva dny před akcí přitom byla situace úplně jiná, jelikož kvůli problémům s vízy měl místo m0NESYho turnaj odehrát trenér TaZ. Jeho comeback se ale nakonec nekoná. Problémy se jen den před startem Spring Finals povedlo vyřešit a novopečený MVP IEM Dallas tak mohl odcestovat do místa dění. A jeho střelecký um přijde G2 jednoznačně vhod, proti opěvovanému donkovi a skvěle hrající sestavě Spirit jsou G2 i přes titul z Dallasu kurzovým i papírovým outsiderem.

Zdroj úvodní fotky: X @BLASTPremier
Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.