League of Legends

Úpadek FPX: Jak se z mistra světa stala midtier čínská organizace?

Úpadek FPX: Jak se z mistra světa stala midtier čínská organizace?
20. 7. 2022
  |  

V roce 2019 tým FPX triumfoval na světovém šampionátu, navázal tak na úspěch čínského regionu z minulého roku, ve kterém vůbec poprvé slavil titul z největší světové soutěže. V následujících letech došlo však k úpadku nejen celé organizace, ale i mnoha hráčů z našlapané sestavy.

V dalším roce 2020 zůstala sestava nezměněná a po třetím místě z jarního splitu bylo slušně nakročeno na Worlds. V letním splitu šla ovšem forma dolů, v základní části splitu byli až osmí, což FPX sice stačilo na playoffs, v něm ale špatná forma pokračovala. V5 porazil světové šampiony 3:1. FPX měli poslední šanci, díky 30 bodům z jara se dostali do regionálního finále, kde se 4 týmy utkaly o další dvě místa na světovém šampionátu. FPX znovu nebyli úspěšní, znovu v prvním kole, tentokrát to ale byli Invictus gaming, kdo jim vystavil stopku.

Po neúspěšném roce musela přijít změna. FPX získali obrovskou posilu, na toplane přišel čerstvý mistr světa Nuguri. Tohle spojení na papíře vypadalo jako jasná věc, od celku se čekal návrat na vrchol. Na jaře a v létě FPX skončili na 2. místě, to pro ně znamenalo hladkou kvalifikaci na Worlds díky kvalifikačním bodům. Rozlosováni byli do skupiny A s týmy Damwon, Cloud9 a Rogue. 

Papírově byla skupina jasná, FPX a Damwon měli jít dál a zbylé západní celky neměly mít šanci. Damwon skutečně postoupili, navíc bez porážky, FPX potom nikoliv. Na spodku tabulky zůstaly tří týmy, všechny se skóre 2-3, došlo tak k tiebreakerům a hned  v prvním z nich FPX podlehli překvapivě týmu Rogue a s šampionátem se loučili už v základní skupině.

Ať už za výkon mohlo cokoliv, bylo jasné, že po tomto neúspěchu dojde k pořádně rošádě. V řadách FPX zůstal na další sezónu pouze jeden hráč z této sestavy. Pojďme se podívat, jak se bývalým členům momentálně daří a jak vypadá samotná organizace FPX.

GimGoon

Gimgoon byl jediný hráč který byl nahrazen po neúspěšném tažení v roce 2020. Po letním splitu tohoto roku ukončil kariéru. Je to tak jediný z této šestice, který již není aktivním hráčem.

Nuguri

V roce 2020 získal Nuguri vše, titul LCK, titul Worlds, zároveň byl považován za nejlepšího toplanera světa. Po roce v FPX si dal Nuguri krátkou pauzu, celý jarní tým nehrál za žadný tým, dalo se ovšem očekávat, že Damwon, kterým odešel toplane Khan do důchodu, budou vyhledávat služby na letní split nového staronového toplanera. Očekávání se splnila a Nuguri se na léto připojil k týmu Damwon Kia. 

Jsme těsně za půlkou základní části letního splitu a situace se pro Damwon Kia od jara moc nezměnila. Jde vidět, že na první dva týmy, T1 a GenG, letos stačit nejspíš nebudou, zbytek konkurence však zvládají. Momentálně na děleném třetím místě se skóre 7-3 by jasně měli být na konci sezóny mezi top4 týmy, které se podívají na světový šampionát. Obrovská sláva Damwonu i Nuguriho z roku 2020 je již pryč, stále ale ve svém regionu patří mezi to nejlepší.

Zdroj: esports.com

Tian

Tian byl velmi kritizován za svoje výkony na světovém šampionátu v minulém roce.  Začali však na povrch unikat informace o tom, že Tian nebyl fyzicky v pořádku a celou soutěž hrál v bolestech. Nové působení našel v týmu Top Esports. V této chvíli je jediným hráčem původní sestavy FPX, o kterém by se dalo říct, že stále může pomýšlet na větší úspěch na Worlds. 

Na jaře tohoto roku TOP získalo druhé místo v LPL po tom, co podlehli pozdějšímu vítězi MSI, RNG. Společně s nimi JDG a V5 utvořili největší favority do letního splitu. Kupodivu tato top4 stále drží. Tian má se svým týmem 9-1, prohrál pouze proti JDG, organizace drží skvělé výkony a vyhlídky na Worlds. Jsme pouze za půlkou tohoto splitu, i tak se již dá očekávat, že se Tian se svou bandou na největší turnaj roku podívají.

Doinb

Doinb se připojil k LNG, kteří loni vůbec poprvé hráli Worlds. V základní jarní části skončili LNG se skóre 11-5 nad TOP Esports na 4. místě. V playoffs takový úspěch již neměli. TOP je smetli jako lavina 3-0 a vyhlídky na postup se začaly zhoršovat. A bylo pochmurněji, skóre 5-5 sice momentálně LNG na postup do playoffs stačí, vzdalují se však špatným směrem svým soupeřům, se kterými chtěli zápasit o postup na mistrovství světa. 

Nutno dodat, že bilance 5-5 a 9. místo znamená, že se tento celek nachází přesně uprostřed LPL tabulky. I herní výkony nejsou oslnivé a pokud nepřijde nějaké obrovské zlepšení, Doinb bude hráčem, kterého na worlds letos neuvidíme. 

Zdroj: oneesports.gg

LWX a FPX

LWX je jediným hráčem který v FPX zůstal, je to možná i proto, že lepší angažmá nesehnal. FPX a LWX jsou tuto sezonu úplně někde jinde, než na co byli zvyklí. Midtier tým hrající uprostřed tabulky, takovou úlohu letos FPX plní. Jaro pro ně po základní části, ve které uhráli 8-8, skončilo v prvním kole playoffs, kde si s nimi hravě poradil tým EDG 3:1. 

Léto nevypadá o moc lépe, ještě nedávno se plácali na spodku tabulky, naštěstí přišel nárůst formy, skóre 4-6 a prozatimní 10. místo. Už teď je však jasné, že FPX potřebují zázrak, protože  i kdyby do playoffs postoupili, dá se očekávat, že vypadnout velmi brzy. Sen o návratu na výsluní bude tedy nejspíš potřeba odložit na dobu neurčitou.

Crisp

Ani Crisp nenašel úspěch, jaký by si představoval. S týmem Bilibili Gaming sice uhráli na jaře pozitivní skóre 9-7 a 8. místo, jak v základní části, tak v playoffs, je to ale daleko od standardů, na které byl Crisp zvyklý. 

V létě se situace pro Bilibili ještě horší. 4-6 a 11. místo, které momentálně hájí, by pro celek znamenal nepostup do playoffs LPL, bez toho by logicky zmizela šance na boj o světový šampionát. Část léta je sice ještě před námi, ale na současný stav tohoto celku to nejspíš nebude dost. Ani Crispa tedy s největší pravděpodobností neuvidíme na světovém šampionátu.

Zdroj: Liquipedia

FPX jako organizace tento rok hraje prostředek tabulky, sen o Worlds dost možná nevyjde a dají se očekávat nové změny v sestavě před další sezónou. Co se jejich bývalých hráčů týče, pravděpodobně to na světák zvládnou dva z pěti, Tian s TOP Esports zůstává největší nadějí na slušný výsledek. Crispa, Doinb a LWX nejspíš na Worlds neuvidíme.

Author photo
Filip Růžička Komentátor a největší fanoušek LCS