Dota 2

Tým Alliance pobouřil komunitu Doty 2. V DPC zápase využil přítomnosti kouče

Tým Alliance pobouřil komunitu Doty 2. V DPC zápase využil přítomnosti kouče
13. 5. 2021
  |  

Světová scéna populární MOBA hry se otřásla v základech. Dvojnásobný vítěz The International a kapitán týmu OG, Johan „N0tail“ Sundstein, obvinil tým Alliance z podvádění v průběhu Dota Pro Circuit zápasu pod záštitou DreamLeague.

Kouč týmu Alliance, Peter „ppd“ Dager byl totiž v průběhu zápasu na Discordu společně s hráči. Koučové jsou součástí profesionálních esport týmů už velmi dlouhou dobu a nejinak je tomu i u Doty 2. Nicméně jejich vliv na týmy byl vždy striktně omezen na dobu mimo samotné hry. V průběhu zápasů by kouč jednotlivých týmů jakkoliv zasahovat či komunikovat s hráči.

Jeden z uživatelů Redditu si však všiml, že v jednom z posledních videí, které tým Alliance nahrál na svůj Youtube kanál, je kouč týmu Peter „ppd“ Dager přítomen na Discordu hráčů a přímo s nimi komunikuje.



Odezva profesionální scény na sebe nenechala dlouho čekat. Legendární kapitán týmu OG, Johan „N0tail“ Sundstein dokonce zašel tak daleko, že Alliance na svém oficiálním Twitteru nepřímo nazval podvodníky:

Nikdy nebylo povolené, aby byl kouč komunikoval s hráči přímo v průběhu zápasu. Nemám absolutně žádný respekt pro lidi, kteří podvádějí. …
N0tail nezůstal jen u Alliance, nezapomněl napomenout také samotnou vývojářskou společnost Valve, kterou obvinil ze špatné komunikace a nekonzistentního výkladu pravidel v lize, která vede k tak prestižní záležitosti jakou je The International.
Celá záležitost totiž vyplynula z nepřesné komunikace organizátorů ESL/ DreamLeague, jak na svém Twitteru vysvětlil CEO týmu OG, JMR Luna:

„Abychom uvedli věci na pravou míru, před začátkem aktuální sezony nám byla zaslána pravidla. Jako vždy se sešly zúčastněné týmy, probrala se všechna pravidla, a některá z nich se přímo označila jako problémová a upustilo se od nich celkově [v podstatě se jedná o gentlemanskou dohodu mezi týmy, pozn. autora]. Alliance byli součástí tohoto meetingu. Co je horší, tato záležitost s přítomností koučů nebyla ani v pravidlech! Jednalo se o dodatečný odstavec v emailu, který byl zaslán organizacím až později, a který nebyl ani nijak extra zvýrazněn. Nikdo ho neoznačil, nikdo ho nevyzdvihl k diskuzi. A zjevně jsme ho všichni minuli. Nebo si ho vyložili jinak. Dota 2 se v šesti lidech nehraje.“

N0tail v následujícím tweetu vysvětlil, že Alliance neviní z dodržování pravidel, ale že mu jde spíš o princip, kdy se týmy mohly znovu společně na všem dohodnout.
Reakce Alliance byla rychlá, konkrétně se do N0taila na Twitteru opřel bulharský hráč týmu Nikolay "Nikobaby" Nikolov:

Označuješ nás za zbabělce a podvodníky, i když nemáš vůbec páru o tom, jak zní pravidla. Jsi opravdu výborný příklad toho, jak by se „nejlepší“ hráči Doty měli chovat…
Aby všeho nebylo málo, do hry se vložily i ostatní regiony. Ředitel týmu Fnatic, Eric Khor, na svém oficiálním Twitteru potvrdil, že žádná takováto pravidla v Jihovýchodním asijském regionu (SEA) neexistují. Nabízela se tedy několik otázek: Proč nemají všechny regiony zúčastněné v oficiální Valve DPC sezoně stejná pravidla? O kolika dalších podobný případech se nevědělo? A která pravidla budou platit na The International?
Odpověď zodpovědné organizace za konkrétní DPC zápas, ESL/ DreamHack DreamLeague Dota 2 přišla naštěstí poměrně záhy a opřela se také o stanovisko vývojářské společnosti Valve:

"Počínaje dnešním dnem se pravidlo ohledně přítomnosti koučů v průběhu zápasu mění zpět na původní podobu. K tomuto rozhodnutí jsme dospěli po dohodě s Valve, které zdůraznilo, že takový přístup se neztotožňuje s jejich vizí koučování. Tato úprava neovlivní již proběhlá utkání a nezmění žádné dosavadní výsledky.“
 
Johan „N0tail“ Sundstein tedy možná za cenu několika nových nepřátel dosáhl svého: konzistentní podobu pravidel napříč všemi regiony. Fanoušci Doty 2 drama milují a je jasné, že tato aféra se potáhne celou probíhající DPC sezonou a vygraduje, pokud se svět vyléčí a vrátí do normálu, v srpnu na The International 10.

Zdroj úvodní fotografie: DreamHack / Liquipedia
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.