League of Legends

Týden v LOLku: TSM je na dně, Faker stále neprohrál a největší throw od G2 v historii

Týden v LOLku: TSM je na dně, Faker stále neprohrál a největší throw od G2 v historii
28. 2. 2022
  |  

Co všechno zajímavého se odehrálo v profesionálním League of Legends na konci února? Přinášíme souhrn toho nejzajímavějšího.

Historická krize pro TSM

„Pokud někdy budeme horší než CLG, prodám svůj barák, auto, oblečení a celý svůj majetek, abych vykoupil nejlepší dostupné hráče,“ prohlásil před několika měsíci Reginald, zakladatel a CEO TSM. Z jeho Reddit postu se stal poslední trendy meme, protože pokud dostane svého slova, měl by začít svůj matejek skutečně prodávat – doporučujeme sledovat jeho Twitter pro výhodné nabídky.

Ale nyní vážně. Po devíti zápasech jsou TSM na posledním místě tabulky LCS s jedinou výhru, tato situace v historii soutěže ještě nikdy nenastala. Nejúspěšnější severoamerická organizace je zvyklá vítězit a do své vitríny přidávat trofeje, nyní je čeká souboj o alespoň účast v play-off. Pro tým je aktuální stav tabulky více ponižující ještě tím, že se po prohře s CLG ve vzájemném zápase osamostatnily právě na spodku tabulky.

A co více, vzhledem k předváděným výkonům nelze předpokládat, že se tým nějakým způsobem zvedne. Malé krize v průběhu splitu zažilo TSM už několikrát, ale osobnost v podobě Bjergsena a jiných top talentů do budoucna značila určitou naději. Ale nyní? Reginaldův tým je reálně nejslabším celkem ligy, což potvrzují i čísla. Po 15 minutách mají největší goldovou ztrátu, útracejí nejméně goldů v lize, nejvíckrát umírají a zároveň nejmíňkrát sami zabíjejí. Uf.

TSM dohnal dlouhodobý špatný management. Utrácely se velké částky za hráče, kteří týmu tolik nepřinesly. Stále nepřišly vhodné náhrady za legendy Bjergsena či Doublelifta a současný projekt s neokoukanými Číňany je zatím spíše jenom pro smích. Support Shenyi byl odstaven po pár zápasech a midlaner Keaiduo prozatím vypadá jako nejhorší midlaner v celé lize.

Kdo tým může pozvednout z popela je jungler Spica, MVP pro loňskou sezónu. Talentovaný hráč je však na většinu věcí sám, celkem slušně hraje také ADC Tactical, ale v současné LCS konkurenci je to zkrátka málo. Rozhodně se s tímto nedá pomýšlet na nejvyšší příčky.

Reginalda a spol. čeká náročné rozhodování. Vzhledem k probíhajícímu vyšetřování za šikanu zaměstnanců a celkové negativní atmosféře, která v TSM dlouhodobě panuje, bude z tohoto stavu opravdu těžké vyjít.

Bjergsen poprvé nastoupil proti TSM. Co po výhře řekl?



G2-Throw

Z jednoho největší stompů na legendární throw. G2 čekala pořádná zkouška v podobě Misfits, při shodě osmi bodů šlo o důležitý zápas, který vítěznému týmu výrazně pomůže k top 4 umístění. Podle kurzů naprosto vyrovnaný zápas dvou silných celků, lehce favorizovaní však lidmi byli Misfits, protože chytli výbornou formu a pět zápasů v řadě stylově vyhráli.

Už první vzájemný duel přinesl skvělou otočku – Misfits dokázali rozebrat celou bázi, ale při dobývání Nexusu selhali a duel nakonec prohráli. Senzační výhra jim těsně unikla, a po 17 minutých odvety to vypadalo, že přijde možná nejrychlejší výhra jarního splitu.

G2 do zápasu nastoupilo ve vrcholné formě. Každou minutou zásadně zvyšovali svůj náskok, bralo s přehledem turret platy, draky i Heraldy a v 18. minutě s náskokem 13 tisíc goldů začala klepat na turrety bránící Nexus. První vlnu Misfits ustáli, náskok trošku stáhli a povedlo se jim získat Barona.

Přišla druhá vlna, ale G2 trošku přecenilo své síly a opět dostalo ace. A v tuto chvilku se začaly misky vah obracet, Zeri začala scalovat a vrcholný výkon předvedl Vetheo. Jeho Akali v kombinaci s Yuumi nešla zabít. Misfits náskok postupně stahovali a v teamfightech bylo jasné, že G2 na soupeře už nestačí.

Vetheo nakonec zápas zakončil na 16/2/4 (!) a silně si řekl o to, aby obdržel MVP pro jarní split. Pokud někdo pochyboval předtím, po tomto zápase už nemůže. Francouzský midlaner je obrovským překvapením a právě on táhne svůj tým k výbornému umístění v top trojce.

G2 se tak podařilo zahodit historicky největší gold lead. Ztracený náskok 13 tisíc goldů v 18. minutě se ještě nikomu nepovedl.
 
Podívejte se na highlights z nejlepšího zápasu jarního splitu LEC:



T1 dominují Koreu

Nejlepší tým na světě? Hlavní kandidát by se našel v Jižní Koreji. T1 naprosto dominují LCK a se skóre 12-0 nemají konkurenci. Samo o sobě přesvědčivá statistika, ale hned 7 utkání vyhráli poměrem 2-0 (v LCK se hraje BO3, pozn. redakce).

Faker a spol. si v lize dělají, co chtějí. Každý jejích zápas je radost sledovat, protože se jedná o vysokou školu League of Legends. Mladý roster začíná nabírat sílu a loňské zkušenosti z Worlds jim výrazně pomohly. Například ADC Gumayusi je naprosto odskočený oproti lize v killech. Jeho 150 zabití je jasně nejvíce, druhý v pořadí? Aiming se 117!

T1 vypadají zpět ve vrcholné formě, míří za perfektním splitem a do play-off budou jako obrovský favorit. Kde až se zastaví?

Backdoor výhry jsou ty nejsladší!



Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.