League of Legends

Týden v LoLku: Všichni Češi jsou v LEC play-off, LCK trápí Covid a TSM zase míchalo týmem

Týden v LoLku: Všichni Češi jsou v LEC play-off, LCK trápí Covid a TSM zase míchalo týmem
7. 3. 2022
  |  

Co všechno zajímavého se odehrálo ve světě profesionálního League of Legends v prvním březnovém týdnu?

Historický moment pro EXCEL

Dokázali to! Prokletí je konečně prolomeno, britská organizace EXCEL poprvé za celou dobu své existence uhrála play-off. Bylo to dlouhé čekání, během kterého se z nich stal i meme, ale vyplatilo se. Ze zbývajících tří zápasů potřebovali uhrát jeden bod, ten nakonec přišel proti SK Gaming a roster mohl slavit. 

Ve vyřazovací části konečně znovu uvidíme také ADC Patrika. Když byl naposledy v play-off, došel český hráč s Origen až do finále, kde bohužel nestačil na G2 a jenom těsně mu unikl historický triumf. Do poslední dvojky bude mít ale cestu dlouhou, protože EXCEL skončili mimo top čtyřku, což znamená začátek v Loser's bracketu proti Team Vitality. 

Vitality mají play-off, ale!

“Supertým” si může také oddychnout. Vyřazovací část nakonec uhráli, ale povedlo se jim to až na poslední pokus proti Astralis. Je to další velké varování pro papírově nejsilnější roster Evropy, který je zatím hluboce za očekáváním. Týmová hra příliš nefunguje a individuality se moc neprojevují. Jak z toho ven?

Vitality mají přes 2 týdny na to, aby se zbavili svých nedostatků a do play-off naskočili jako zcela nové mužstvo. Pokud chtějí pomýšlet na úspěch, musí projít přes čtyři BO5, aby se vůbec dostali do finále. Po cestě navíc narazí na všechny silné celky z Winner's bracketu.

Do play-off se podívají na úkor MAD Lions, dvojnásobného šampiona z roku 2021. Určitý propad byl očekávaný, ale umístění mimo top šestku je určitě zklamáním i pro samotnou organizaci. 

Historický moment pro EXCEL! I Zdroj: Riot Games

Šlágr v LCK ovlivnil Covid-19

Lepší profesionální League of Legends zápas k vidění aktuálně není. V Jižní Koreji se utkaly Gen.G a T1, dva nejlepší týmy LCK tabulky a možná světa. Na každé straně nastupují superhvězdy, kdo se však těšil na klání absolutní špičky, musel být zklamaný.

V den zápasu totiž ADC Rulerovi vyšel pozitivní test na Covid-19 a šlágru se tak neúčastnil. Jeho místo zaujal midlaner z akademie Ophelia a ač bojoval statečně, na sílu, kterou momentálně má Gumayusi s Keriou z T1, nestačil. Na botu alespoň poprvé představil Viktora, obvykle tradiční pick na mid.

Tím trable organizace však neskončily. Před dalším utkání proti Kwangdong Freecs byl Covid objeven u Chovyho, tudíž i jeho musel nahrazovat další hráč z akademie Quid. I ve slepené sestavě však dvojka LCK zvládla vyhrát a udržela stříbrnou pozici v tabulce.

Faker má 2500 killů

T1 jsou k nezastavení. Legendární organizace vyhrála všech 14 zápasů a stále je bez porážky, čímž dorovnala svůj vlastní rekord z léta 2015. Pokud vyhraje, osamostatní se na čele této unikátní statistiky. 

Co spojuje oba rekordy? Faker. Nestárnoucí midlaner všem opět ukazuje, proč je nejlepším hráčem League of Legends historie. Léto 2015 a současnost dělí dlouhých 7 let, ale korejský midlaner je stále na vrcholu sil. Z mladého tahouna je nyní spíše zkušenější lídr, který kolem sebe má výborné talenty. Zejména Gumayusi aspiruje na to, aby se z něj stal nejlepší ADC vůbec, už ve velmi brzkém věku hraje na špičkové úrovni. Faker letos překonává jeden rekord za druhým, naposledy překonal hranici 2500 killů. Kde až se zastaví?

Faker letos překonává jeden rekord za druhým I Zdroj: Twitter LCK

TSM opět mění tým

Populární organizace v krizi přichystala další změny. Předcházelo tomu dovysvětlení situace s benchnutým Shenyim, který v jednom zápasů podle slov vedení samovolně locknul championa bez předchozí domluvy. Měl být také nepříjemný vůči coaching týmu, proto byl přeřazen na lavičku.

Poslední dva zápasy po krátké pauze odehrál a přispěl k výhře nad Golden Guardians, pomohl tak získat druhý bod v sezóně. Společně s ním v sestavě se objevil midlaner Takover z akademie, který převzal místo dalšího čínského importa Keaiduo.

Shyvana je zpět?

Současná meta je poměrně vyrovnaná a dokola se neustále točí podobní championi. Proto bylo zjevení, když Team Liquid do hry vytáhli Shyvanu, klasický pick z dob dřívějších. Neobjevila se však v jungli, nýbrž na topu. Bwipo tak přinesl velmi netradiční volbu a třeba zamíchá se současnou metou. Poslechněte si, co k picku řekl. 


Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.