Twitch

Twitch čelí obrovskému hackerskému útoku, na povrch vyplavily odměny pro streamery

Twitch čelí obrovskému hackerskému útoku, na povrch vyplavily odměny pro streamery
6. 10. 2021
  |  

Nejznámější a největší streamovací platforma Twitch, kterou vlastní americký gigant Amazon, se ocitla v nepříjemné situaci. Skupina hackerů tvrdí, že se jí podařilo získat prakticky veškerá možná data společnosti a rozhodla se je zveřejnit.

Neznámý uživatel, který tvrdí, že on a další jeho souputníci stojí za útokem na streamovací platformu Twitch, zveřejnil ve středu v noci na webovém fóru 4chan link o velikosti 125 GB, který obsahuje v podstatě kompletní interní informace společnosti Twitch.

Ven se tak dostal nejen zdrojový kód celé platformy, ale také kompletní databáze uživatelů, archiv sahající až do samotných počátků firmy, interní softwarové nástroje a v neposlední řadě také kompletní údaje ohledně výplat všech autorů (až 2.4 milionu tvořitelů obsahu) na videoplatformě Twitch, sahající až do srpna 2019. Veškeré tyto údaje jsou teď volně dostupné a šíří se rychlostí blesku po celém internetu.
Není jisté, zda tyto úniky zahrnují také kontaktní informace jako např. adresy všech autorů, což by zasažené osoby mohlo znamenat bezpečnostní rizika nejen v digitálním světě. Stejně tak zatím nebyla zveřejněna hesla či bankovní účty a kontakty. Není však vyloučeno, že se tak nestane do budoucna, protože hackeři středeční únik nazývají pouze první částí.

Uživatelům platformy se doporučuje změnit jejich přihlašovací údaje, konkrétně změna hesla a přidání dvou faktorového ověření.

Jedná se o velikostí naprosto bezprecedentní útok na podobnou platformu a také na samotný Amazon, který Twitch odkoupil v roce 2014 za 970 milionů dolarů.

Samotní zástupci streamovací platformy Twitch se k celé situaci zatím nevyjádřili.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.