League of Legends

4,4 miliard za nic? Riot Games nepovolí TSM změnu názvu a nového partnera

4,4 miliard za nic? Riot Games nepovolí TSM změnu názvu a nového partnera
5. 6. 2021
  |  

Jedna z největších esportových organizací světa mění jméno. K ikonickému názvu TSM se nově přidávají další tři písmena - FTX. Důvod? Nejedná se o kreativní chvilku managementu týmu, ale o jeden z největších sponzorských dealů v rámci esportu vůbec.

FTX Trading Limited je kryptoměnová burza, která se za 210 milionů dolarů (v přepočtu cca 4,4 miliard korun) měla na 10 let stát součástí názvu organizace. I když ne tak úplně…

Studio Riot Games, které provozuje veškeré turnaje a soutěže ve hrách League of Legends a VALORANT, změnu názvu TSM nedovolí. Ač podle oficiálního vyjádření neporušují žádná pravidla, kryptoměnový burzy patří do seznamu nepovolených odvětví, kde jsou mimo jiné například i sázkové kanceláře. Studio je známé tím, že limituje, jací sponzoři se mohou v jejich přenosech objevit. Americká organizace tak nebude moci ve hrách League of Legends či VALORANT (a případně budoucích titulů) využívat svůj nový název TSM FTX.
“Dohoda TSM a FTX sice neporušuje žádná pravidla ohledně sponzorů, ovšem zrovna kryptoměnové burzy spadají do kategorie zakázaných odvětví. V LCS či jiných hrách Riot Games nebudou moci nový název používat, a to ani na dresech jako logo sponzora,”  vysvětlil Chris Greeley, Riot Games Esport Manager pro Severní Ameriku a Oceánii pro web dotesports.com.

TSM tak nového partnera nebudou moci ukazovat v jedné z her, kde mají nejsilnější fanouškovskou základnu a odkud v roce 2009 vzešla. Podle CEO Reginalda se tato reakce Riot Games očekávala a FTX z nově podepsaného dealu neodstoupí.

“Naši hráči o sponzora nepřijdou, FTX budou nadále vidět na sociálních sítích, streamech nebo v našem contentu, což stejně má větší sledovanost než přenosy Riot Games,” vysvětluje Reginald.

Čerstvě oznámená dohoda mezi TSM a FTX je jedním z největších historických dealů v rámci esportu. Kryptoměnová burza se stala generálním sponzorem a součástí identity týmu na 10 let, což je vyšlo v přepočtu na 4,4 miliardy korun. Nový název TSMFTX bude viditelný ve všech jiných titulech, americká organizace má týmy například ve Fortnite, PUBG či Call of Duty. Rebrandem také prošly již všechny profily na sociálních sítích. Není to poprvé, co americká organizace měla generálního partnera ve svém názvu - v roce 2013 fungovala pod jménem TSM Snapdragon.

Zdroj úvodní fotografie twitter.com/TSM
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.