CS:GO

Top desítka se blíží, huNter letos čtrnáctý, třináctka patří rainovi

Top desítka se blíží, huNter letos čtrnáctý, třináctka patří rainovi
4. 1. 2023
  |  

Čtvrtý den vyhlašování nejlepších dvaceti hráčů CS:GO za rok 2022 v obou případech odhalil zkušené hráče. huNter s rainem jsou aktuálně nejstarší dvojicí, která letos v TOP 20 figuruje. Sedmadvacetiletý Bosňan obsadil díky stabilním výkonům čtrnácté místo, osmadvacetiletému rainovi k třinácté pozici pomohl triumf na Majoru v Antverpách.

Stránka HLTV.org ve čtvrtém dni roku 2023 představila světu další dvě jména, která si vysloužila umístění mezi nejlepší dvacítkou hráčů. HuNter s rainem tak doplňují dosavadní šestici zveřejněných nicků. Příčka dvacátá za sezonu 2022 připadla ruskému lodivodu sestavy Outiders, čtyřiadvacetiletému Dzhami "Jame" Alimu, který byl představen společně se zástupcem brazilské scény, Yuri "yuurih" Santosem. O den později se poprvé radovali i frozenovi fanoušci, když se David Čerňanský dostal na sedmnáctou příčku před osmnáctého Spinxe. Třetí leden pak znamenal druhé umístění mezi nejlepší dvacítkou pro CIS tandem b1t-YEKINDAR.

Místo 14. - Nemanja "huNter-" Kovač (27 let, G2)

Rodák ze Sarajeva nejprve dlouho koketoval s myšlenkou přestupu z CS 1.6 na Global Offensive, roku 2015 se však začal prezentovat nejprve na lokální balkánské scéně, odkud si jej vyhlédla organizace Valiance, známější pod názvem CR4ZY. Právě v tomto týmu se poprvé huNter potkal se srbským IGL nexou, se kterým později přestoupil do týmu G2. Na sklonku roku 2019 se totiž tato organizace vydala cestou mezinárodní sestavy, když upustila od svého francouzského snu. HuNter ihned začal ukazovat svůj potenciál, v roce 2020 se navíc poprvé probojoval do TOP 20 se třináctou příčkou. To již po jeho boku střílel i známější bratranec NiKo. Rodinná spolupráce přinesla v sezoně 2021 pro G2 hned několik zajímavých umístění, huNter navrch získal i dvanácté místo mezi nejlepší dvacítkou hráčů světa. 

Letos se mu tedy povedlo zkompletovat hattrick v zápisech do TOP 20. Velikou zásluhu na tom má zejména stabilita jeho výkonů a solidní hodnocení v klíčových turnajích, potažmo jednotlivých zápasech. HuNter nezaostával ani z hlediska aimu, více než 18% kol završil s 2+ killy, držel si průměr přesahující hranici 0.70 zabití na kolo a v odehraných kolech za uplynulou sezonu natropil průměrně téměř osmdesát bodů poškození. Zároveň se mu dařilo i za defenzívu, jeho CT rating vyšplhal na slušnou hodnotu 1.22.

Před sezonou 2022 se organizace G2 pustila do změny své sestavy, místo IGL nexy přišel finský Aleksib, s pozicí snipera se rozloučil nevýrazný AMANEK, kterého nahradila mladá ruská puška m0NESY. Pro loňský rok tak na papíře měla tato sestava obrovský potenciál. Ten potvrdili hráči hned na prvním turnaji sezony, na BLAST Premier Spring Groups prohráli jediný zápas a bez výraznějších trablí se kvalifikovali přímo do Spring Finals. 
Sedmadvacetiletý huNter- potřetí dosáhl na umístění v TOP 20 I Zdroj: liquipedia.net
Na konci února však na G2 čekala větší výzva, tradiční klání v katovické Spodek aréně. Hned v úvodu ale tým pod vedením zkušeného kouče XTQZZZa schytal studenou sprchu z dílný fnatic, kteří G2 s výsledkem 1:2 poslali do Lower Bracketu. Disciplína, která v sezoně 2021 vyhovovala zejména týmu NaVi, tentokrát zafungovala i pro huNera s kumpány, ti v tabulce poražených nejprve smetli 2:0 Liquid a výsledkem 2:1 porazili i FURII s Astralis. 

Na G2 se tak usmála možnost snažení v play-off. Již zde se ukázalo, jak silným hráčem do koncovek turnajů huNter je, když ve čtvrtfinále s Outsiders dokázal nahrát rating 1.25. Na druhé mapě semifinále s NaVi pak za devětadvacet kol nastřílel 32 killů, díky čemuž zajistil účast svého týmu ve finále první LAN akce roku. Tam měřili G2 síly s celkem FaZe, za které, tehdy v roli stand-ina, pálila aktuální akvizice G2, jks. BO5 finále nabídlo strhující podívanou. Výsledek 0:3 z pohledu G2 sice zní velmi jednoznačně, úvodní mapa Inferno ale skončila poměrem 15:19 a na druhé Miragi se dokonce šlo do pěti prodloužení! To nakonec vyznělo výsledkem 31:27 ve prospěch FaZe, stejně jako poslední mapa Dust2, se kterou se celky loučily za stavu 16:14 z pohledu budoucího mistra Katowic. Navzdory finálové porážce se huNter stal nejlepším hráčem na serveru s ratingem 1.27 a 113 killy, což mu vyneslo alespoň cenu EVP.

Následná měsíční pauza mezi IEM Katowice a ESL Pro League Season 15 ale týmu vůbec neprospěla. Sestava plná očekávání a vysokých cílů vyhořela již ve skupinové fázi, kde vítězství nad Looking For Org a NIP stačila pouze na pátou příčku. HuNterova jízda v zápase s Ninjas in Pyjamas, která končila ratingem 1.78, totiž nebyla k mání v duelech s týmy MOUZ, fnatic a Entropiq. Jediné, co si tedy huNter z turnaje odvezl, byla cena VP právě za výkon proti NIP.


huNter s NiKem  byli jen jedno kolo od případného postupu do play-off belgického Majoru I Zdroj: dotesports.com
Pro sestavu kolem bosenských bratranců to nebyla vůbec ideální situace před nadcházejícím Majorem. Na rumunském RMR však ztratili pouze jednu mapu s Anonymo, huNterův rating 1.27 jim navíc pomohl k ovládnutí Challengers stage v Belgii. Poté ale G2 narazili, Legends Stage odstartovali těsnou prohrou 17:19 s NaVi, po reparátu s Imperial nedokázali uzavřít vedení 15:13 proti týmu Heroic na mapě Vertigo, což je poslalo do situace, ve které potřebovali vyhrát dvě BO3 série. Tu první, proti Outsiders, nakonec dotáhni do zdárného konce, to však neplatilo o klání s FURIÍ, které podlehli hráči G2 poměrem 1:2. Pro huNtera se jednalo o nejhorší výkon celého kalendářního roku, jeho rating se po devíti odehraných mapách zastavil na hodnotě 1.00.

Další sérii průměrných výkonů předvedl huNter i na IEM Dallas, tam G2 ve skupině nejprve porazili Movistar Riders 16:5, následně ale padli s ENCE, museli se tak znovu pokusit o Lower Bracket run, který po výhrách nad Astralis a Vitality zakončili postupem do play-off. Tam se opět ukázalo, že G2 nezažívali nejlepší období své sestavy, ve čtvrtfinále sice díky ratingu 1.46 na mapě Inferno proti FURII šla sestava vedená finským hráčem Aleksib do vedení, kolbiště Vertigo a Mirage ale skončily v jejich neprospěch a s turnajem se tak rozloučili umístěním mezi nejlepší osmičkou. 

I přes nelichotivé umístění se do těl hráčů nalila čerstvá energie na BLAST Premier Spring Final, kde ve skupině výsledkem 2:1 porazili Vitality i FaZe, v semifinálové odvetě však na Vitality již nestačili, což rezultovalo v umístění na děleném třetím místě s OG. Dobrý výkon ze skupinové fáze chtěli G2 zopakovat i na IEM Cologne, pohádka se ale nekonala. Tým nejprve prohrál 0:2 s Movistar Riders, po výhře v Lower Bracketu nad ENCE je promptně poslali domů hráči NIP. Ničemu nepomohly ani dobré výkony huNtera v prvním a posledním zápase, G2 se tak rozhodli obměnit složení sestavy. Z role IGL se poroučel Aleksib, řady týmu opustil i francouzský miláček fanoušků, JACKZ.
Ztráta JACKZe je vždy náročná, je to jeden z nejlepších lidí, které znám. Když byl posazen na lavičku, bylo to pro mě velmi složité, protože je to přesně ten kluk, kterého každý tým potřebuje.
Nemanja "huNter-" Kovač
Hráč G2
Dvě prázdná místa pro druhou část sezony zaplnili jks s HooXim, kteří debutovali pod křídly organizace G2 na turnaji BLAST Premier Fall Groups. Nepřesvědčivý výsledek nakonec stačil sestavě k postupu na Fall Finals, takže mise pro úvodní test sestavy byla splněna. Výrazně lépe se týmu vedlo v ESL Pro League Season 16, kde G2 bez ztráty jediné mapy opanovali skupinu B a následné čtvrtfinále s NaVi. V semifinále tým vedený HooXim vyzval celek Vitality. Včely vedené svou francouzskou hvězdou Mathieu "ZywOo" Herbautem nejprve týmu G2 sebrali mapu Mirage a v prvním prodloužení následně uhájili i svůj pick v podobě Inferna. Pro nové složení G2 se ale toto umístění dalo považovat za úspěch, všichni se tak těšili na Major do Ria. 

Jenže po pár dnech turnajové odmlky přišla pro G2 obrovská rána. RMR na druhý Major sezony sice sestava odstartovala snovým vítězství 16:0 nad ECSTATIC, prohry 13:16 s Cloud9 a 1WIN je ale postavili do nezáviděníhodné situace. V rozhodující BO3 sérii proti GamerLegion se navíc huNterovi nepovedlo zopakovat rating 1.50, kterého dosáhl při porážce s celkem 1WIN, tým tak i přes výhru 16:3 na první mapě padl celkově 1:2 a po dlouhé době se neúčastnil Majoru. Není se tak čemu divit, že po neúspěchu těchto rozměrů dal od týmu ruce pryč i zkušený kouč XTQZZZ.

Cenou VP zakončil huNter předposlední turnaj sezony, BLAST Premier Fall FInals, kde se G2 povedlo dokráčet mezi nejlepší šestku, Nemanja Kovač navíc v zápase s týmem Fluxo na mapě Dust 2 sebral rating 1.93, který mu pomohl k hodnocení 1.11 za celý turnaj. G2 se tak před posledním turnajem sezony rozjížděli jako dobře namazaný stroj. Závěr sezony vyšel hráčům této organizace na výbornou, na BLAST Premier World Final sice prohráli 1:2 úvodní zápas s FaZe, výsledkem 2:0 s Outsiders pak díky m0NESYho výkonu postoupili do play-off. HuNterovi se sice čtvrtfinálový zápas s Vitality, v porovnání se spoluhráči, příliš nevyvedl, rating 1.03 ale bohatě stačil na postup do semifinále. V něm to byl právě sedmadvacetiletý Bosňan, kdo perfektním výkonem nedovolil soupeřům z FaZe jedinou mapu a díky týmovému výkonu proti Liquid si nakonec v posledním grandfinále sezony G2 dokráčeli pro titul. Pro huNtera navíc z tohoto turnaje přistála do kapsy druhá cena EVP v roce 2022.

Místo 13. - Håvard "⁠rain⁠" Nygaard (28 let, FaZe)

Třetí umístění mezi nejlepší dvacítkou světa si letos vysloužil i rain. Tomu se povedlo etablovat v tomto žebříčku již v letech 2017 a 2018, po tříleté odmlce se tak znovu norská vlajka promítne mezi elitou. Do letošní sezony mu ale utíkala cena nejvýraznější, vítězství na belgickém Majoru a titul MVP v tomto turnaji jej však katapultovala do TOP 20 bleskovou rychlostí. Právě schopnost excelovat ve velikých zápasech, kde dosáhl průměrného hodnocení 1.11 patří mezi faktory, ve kterých hrál rain tuto sezonu prim. Jeho výkony v pozdních fázích turnajů ESL Pro League Season 15, IEM Cologne a PGL Major Antwerp navíc vedl k první příčce světového žebříčku pro sestavu FaZe. Ve velké většině statistik, jako je například ADR, případně hodnocení CT strany, navíc šplhal mezi patnáctku nejšikovnějších hráčů světa, čímž si umístění v TOP 20 potvrdil. 

Na začátku sezony sestavu kolem raina s karriganem posílil estonský ropz, který do FaZe přišel z německé organizace MOUZ. Právě tento krok v budoucnu vystřelil celý tým do výšin Counter-Striku. Rok 2022 začal pro většinu týmů na turnaji BLAST Premier Spring Groups, rain se zde ukázal se solidním herním přednesem a pomohl svému zaměstnavateli k zajištění TOP 3 umístění, díky kterému se FaZe posunuli do BLAST Premier Spring Final. Ještě před druhým podnikem organizátora BLAST Premier ale čekal světovou špičku turnaj IEM Katowice.

Hned v prvním zápase play-in fáze o sobě dal rain vědět, když deklasoval Sprout osmadvaceti killy a ratingem 1.67. FaZe i se ztrátou mapy následně prošli přes MOUZ, což je posunulo do hlavní části turnaje. S příchodem skupinové fáze sestava FaZe zvládla své úvodní zápasy s týmy Liquid a fnatic, i prohra 1:2 ve finále skupiny B s NaVi pak stačila na postup do vyřazovací fáze. Svou roli v negativním výsledku mohl sehrát i fakt, že kvůli COVIDu musel střetnutí s Natus Vincere dohrávat z izolace. Do play-off již rain bohužel nezasáhl, naopak nechal zazářit jks-e v roli stand-ina, který dopomohl FaZe k celkovému triumfu na polské LAN akci.
rain chyběl týmu v play-off turnaje IEM Katowice, i bez něj FaZe dokázali úvodní LAN turnaj roku ovládnout I twitter.com/eslcs/
V pozitivním duchu, pro FaZe, pokračovalo tažení sezonou i nadále. Tým sice s odřenýma ušima postoupil ze skupiny B na EPL S15, když úvodní dvě porážky s ENCE a Outsiders částečně šly za rainem. Jeho přínos se rapidně zvýšil ve zbývajících zápasech s FURIÍ, Vitality a Sproutem, který zajistil RobbaNovým svěřencům postup do play-off. Přesně to byla fáze turnaje, kde rain svůj potenciál promítnul na herní servery. V prvním kole vyřazovací části narazili FaZe na sestavu ex-gambit, tedy Players. Rainův celkový výkon za moc nestál, v poslední mapě série to byl ale právě on, kdo stál za zrodem postupu do druhého kola. Jeho výkon gradoval v měření sil s Natus Vincere, kde byl, společně s brokym, základním stavebním kamenem úspěchu. Po sérii, kterou zvládl s ratingem 1.36, následovalo semifinálové klání s FURIÍ, které FaZe bez pochyb ovládli a šli na finále. Tam se potkali s ENCE v BO5 sérii. Finská organizace úřadujícímu mistru Katovic sice vzala jednu mapu, konečný výsledek 3:1 z pohledu FaZe byl ale spravedlivým rezultátem celého turnaje, ze kterého si rain, kromě titulu, odnesl cenu EVP.

RMR na Major v Antverpách prolétli FaZe se ztrátou pouhé jedné BO3 série s týmem BIG, čímž si zajistili místo v  Legends Stage. Pomohl tomu i heroický výkon raina v zápase s Eternal Fire, kde nastřílel 116.3 ADR a získal rating 1.17. V Belgii pak norský zástupce barev FaZe rozpoutal hotové peklo, po úvodním "prospaném" BO1 zápase s ENCE si musel rain z ratingu 0.88 jednoznačně polepšit. Právě tato skutečnost nakonec vedla k tomu, že FaZe zakončili Group Stage s výsledkem 3-1 a postoupili do play-off. Čtvrtfinále přineslo vyrovnanou bitvu s NIP, kterou nakonec FaZe z pozice světové jedničky ovládli poměrem 2:1. Bez ztráty kytičky následně rain režíroval s ratingem 1.33 vyřazení sestavy Spirit v semifinále a s hodnocením 1.49 byl hlavním strůjcem vítězství ve finálovém klání s Natus Vincere. Za výkon v play-off si rain vysloužil ocenění MVP, které viděl naposledy v roce 2017. Po boku individuálního úspěchu stálo i prvenství ve statistice impactu, která u něj vyletěla na famózní hodnotu 1.47. 

Novopečenému vítězi Majoru příliš nesedla cesta na IEM Dallas. Za oceánem FaZe sice z prohraného finále skupiny A postoupili do play-off, tam ale ve čtvrtfinále nestačili na "domácí" Cloud9, kteří nakonec ovládli celý turnaj. Chuť si navíc nespravili ani na BLAST Premier Spring Final, tam jejich cestu ve čtvrtfinálové sérii zastavili NaVi. Rain dokonce v zápase se s1mplovými hochy skončil s ratingem 0.57, když FaZe za dvě mapy uhráli utrápených sedm kol. Drobným odškodným pro fanoušky tam byla alespoň stříbrná medaile z Roobet Cupu, kde ve finálové BO3 prohráli s BIG 1:2. Rain však v průběhu celého turnaje tápal, povětšinou končil předposlední před karriganem a vypadalo to, že slibný začátek sezony je fuč, i přes tento fakt si za poslední dva zmíněné turnaje odnesl dvě ceny VP.

První polovinu roku ukončoval turnaj IEM Cologne, ani druhé místo na Roobet Cupu ale nenaznačoval ideální formu FaZe. I přes vstupní pochyby tým se jim povedlo projít skupinou bez ztráty mapy, s výjimkou finále skupiny B se povedlo rainovi držet v nejlepší dvojce hráčů robbaNovy pětky. V semifinále se opět ukázal rainův hlad po vítězství, na poslední mapě proti Movistar Riders vymyslel 114.5 ADR a ve stylu posunul svůj celek do finále s NaVi. Týmy nabídly přihlížejícím v katedrále Counter-Striku asi nejpohlednější BO5 sérii v historii, která po výsledku 3:2 z pohledu FaZe putovala ve prospěch úřadujícího mistra Katovic a Antverp. Rain byl společně s brokym hlavní složkou cesty týmu za titulem, Håvardu "⁠rain⁠" Nygaardovi to navíc přineslo druhou cenu EVP v sezoně.
rain v Kolíně nad Rýnem zvedl se spoluhráči čtvrtou velikou trofej sezony I Zdroj: snowballesports.com
V druhé polovině sezony 2022 se karrigan netajil ambicemi sestavy směrem k případnému zisku Grand Slamu, tempo týmu ale pomalu upadalo. FaZe využili na BLAST Premier Fall Groups až poslední příležitost k postupu do Fall Finals, když po prohraných zápasech s Heroic a OG museli porazit Astralis výsledkem 2:1 na mapy. Drobné zlepšení přišlo v EPL S16, kde FaZe postoupili do play-off  z druhého místa skupiny B a kde dokázali v prvním kole play-off porazit 2:1 Complexity. Znovu to byl rain, kdo v klání se severoamerickým soupeřem naložil svůj tým na záda a odvlékl je do další fáze bojů o titul. Úspěšný však nebyl ve čtvrtfinálovém duelu, kde se spoluhráči nestačil 1:2 na Cloud9. Pro raina to rozhodně nebyl špatný turnaj, jeho působení znamenalo další cenu EVP.

Obhájce titulu z belgického Majoru čekalo evropské RMR. Až čtvrté prodloužení v BO1 sérii s GamerLegion znamenalo první skalp FaZe na turnaji, ani v druhé mapě s fnatic nakonec kouzlo prodloužení hráče neopustilo, když vyhráli 19:17 na Nuku. O konečném stavu 3-0 rozhodla výhra 2:1 nad týmem Sprout, která ve dvou mapách také mířila do prodloužení. Předtucha možných problémů se potvrdila v Legends Stagi brazilského turnaje, když FaZe prohráli své duely s Cloud9, Vitality i BNE a v zárodku se loučili s turnajem.

Před koncem kalendářního roku si rain se svými kumpány vylepšil renomé na BLAST Premier Fall Finals, když skupinou A projeli jako nůž máslem a jejich cestu zkřížili až hráči Heroic ve finále, když FaZe přehráli 2:1 na mapy. S houpajícím se stříbrem šly bývalé světové jedničky do BLAST Premier World Final 2022, kde nejprve ovládli skupinu A díky výhrám s G2 a týmem Liquid, rainova houpačka výkonů ale selhala v semifinálové odvetě s G2, kde karriganova sestava neuhrála svůj map pick a prohrála 0:2. Sezona 2022 tak pro FaZe nedopadla příliš šťastně, obecně však lze konstatovat, že ji hráči a Counter-Striková veřejnost může považovat za relativně úspěšnou.

Zdroj úvodního obrázku: www.hltv.org

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.