Dota 2

Tl 2023: Team Spirit rozdrtil ve finále Gaimin Gladiators 3-0 a podruhé zvedl nad hlavu Aegis!

Tl 2023: Team Spirit rozdrtil ve finále Gaimin Gladiators 3-0 a podruhé zvedl nad hlavu Aegis!
30. 10. 2023
  |  

Byl to krásný finálový víkend, plný radosti i zklamání. Napěchovaná Climate Pledge Arena v americkém Seattlu viděla tu nejkvalitnější možnou Dotu, soutěže o nejlepší cosplay, představení nového hrdiny a také krasojízdu dvou nejlepších týmů letošního roku, přičemž každý z nich dominoval jedné části vyřazovacího pavouka. Vítěz však mohl být jen jeden.

Team Spirit začal svou jízdu na The International silně už v základních skupinách. Jako jediný neporažený tým hned od začátku dokazoval, že načasování formy na ty největší a nejprestižnější turnaje zvládá jako nikdo jiný (jejich „překvapivé“ vítězství na letos cenově nejbohatším turnaji v Rijádu toho budiž důkazem). V podobném gardu pak hráči pokračovali až do samotného grand finále, když cestou v horní části vyřazovacího pavouka ztratili jen dvě hry – proti Team Liquid a Virtus.pro.

Naopak nejlepší tým letošní sezony, vítěz všech tří major turnajů, což se povedlo jako prvnímu v historii, Gaimin Gladiators, po skupinách (kde obsadil druhé místo) kvůli rozřazovacímu zápasu putoval do dolní části vyřazovacího pavouka a každý mač tak musel hrát o holé přežití na turnaji. Od prvního kola dolní části pavouka až po grand finále však ukázali neuvěřitelnou mentální odolnost a s každým dalším vyhraným zápasem hráli lépe. Gladiátoři za sebou ve svém tažení nechali týmy jako Evil Geniuses, Team Liquid, Azure Ray nebo LGD Gaming.

Grand finále tak skutečně slibovalo střet dvou nejlepších možných soupeřů a vyrovnané dění. Jenže Team Spirit se znovu ukázal jako naprosto nekompromisní. Když se carry hráč (a momentálně nejlepší carry na světě) Team Spirit Yatoro před první hrou vyřítil z hlubin Climate Pledge Areny s oholenou hlavou, bylo jasné, že tady se žádné ústupky dělat nebudou.

První hra grand finále byla vyřešená za 33 minut. Offlaner týmu Gaimin Gladiators dostal svého oblíbeného hrdinu Lone Druid, na kterém měl na turnaji bilanci 4 vítězství a 0 proher. Jenže to nestál proti Yatorovi s Miposhkou. Yatoro si se svým hrdinou Weaver dělal vyloženě, co chtěl, a Team Spirit nasadil tak zběsilé tempo, že se Gladiátoři ani nemohli dostat zpět do zápasu. A i když následující dvě hry byly o deset minut delší a ta poslední z nich i nejvyrovnanější, hrálo se v podobném stylu a na Team Spirit bohužel pro Gaimin Gladiators nic nestačilo.

Je znovu nutné zopakovat, že Team Spirit se postavil nejsilnějšímu a nejúspěšnějšímu týmu letošní sezony, který předvedl rok, jaký se nikdy v historii ještě žádné jiné organizaci nepovedl. Který se i přes těžký průběh dostal do grand finále The International 2023. A přesto se zdálo, že se Team Spirit ani „nezapotil“. Skutečně dominantní výkon skrze celý turnaj.

Team Spirit si tak jako organizace připisuje druhé vítězství na The International, přičemž Miposhka, Mira, Collapse a Yatoro jsou dvojnásobnými šampiony. Je možná až poetické, že se hráčům Team Spirit podařilo zvítězit v roce 2021, kdy se The International pyšnil největší prize poolem v historii (40 milionů dolarů) a také nyní, kdy byl prize pool na úrovni The International z roku 2013.

Ještě žádné organizaci se nepodařilo zkompletovat TI hattrick (pouze tým OG vyhrál turnaj dokonce dvakrát za sebou). Momentálně se zdá, že nikdo jiný než Team Spirit toho ani nemůže být schopný. Pokud hráčům vydrží zdraví a nadšení pro hru, bude příští ročník o to zajímavější.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.