CS2

Titulová bitva na Spring Finals se blíží! Ze hry jsou G2, SAW, FaZe i Astralis

Titulová bitva na Spring Finals se blíží! Ze hry jsou G2, SAW, FaZe i Astralis
15. 6. 2024
  |  

Londýnské BLAST Premier Spring Finals pokračují v obrovském tempu, zatímco ještě před play-off skončili v turnaji jak G2, tak i SAW, vyřazovací část se stala osudnou sestavám FaZe a Astralis. O vítězi turnaje rozhodne nedělní finále, na které si brousí zuby týmy Vitality, Spirit, NaVi a Virtus.pro.

První polovina týmů je ze hry venku, zatímco portugalští SAW v zápasech s FaZe a Astralis neuhráli ani jednu mapu, G2 se i přes absenci m0NESYho v úvodním klání proti Spirit rvali statečně. Na postup do play-off to ale ani jedné z těchto sestav nestačilo. Právě první zmínění SAW se přitom málem postarali o překvapení turnaje, když na svém Ancientu v zápase proti FaZe vyhráli T stranu výsledkem 10:2, avšak nakonec soupeři podlehli 16:19. Na druhé mapě prohráli rozdílem třídy, Inferno z jejich pohledu skončilo neslavně 5:13. V zápase o setrvání v turnaji proti Astralis se jim nevedlo o nic lépe, svůj Dust prohráli 6:13, na soupeřově Infernu pak schytali debakl 3:13.

I přes těsné výsledky pro tým kolem TaZe londýnská výzva připomínala spíš jeden velký šprým. Kvůli vízům start turnaje nestihl m0NESY a do hry tak musel po několikaleté pauze naskočit právě kouč TaZ. To by samo o sobě nebylo tak humorné, osmatřicetiletý Polák však v úvodním duelu proti Spirit získal více killů než IGL HooXi! G2 proti Spirit vyhráli svůj Ancient 13:8, i přes 1v1 clutch TaZe proti sh1rovi však padli na Dustu poměrem 7:13 a po neuspokojivém výkonu na Anubisu (4:13) spadli do zápasu o udržení. V něm na G2 čekali po překvapivém výbuchu hráči Vitality, kteří svůj první zápas prohráli 1:2 s Virtus.pro a doufali, že si zastřílí proti TaZovi. To se ale nestalo, m0NESY dorazil do místa dění jen pár minut před startem zápasu a jeho tým tak nastoupil ve své plné síle.

Ta však na severu zprvu nebyla téměř vůbec vidět. Své Inferno G2 prohráli 4:13 a schylovalo se k rychlému konci. Opak však byl pravou. G2 překvapili Vitality na Anubisu výhrou 13:9, rozhodující Mirage už ale nezvládli a po výsledku 5:13 se z turnaje poroučeli. Obrovskou roli v tom znovu bohužel zahrála chabá výkonnost HooXiho, který na rozhodující mapě zabil pouze pět nepřátel, celkem v Bo3 sérii pak zapsal rovných 20 killů.

FaZe a Astralis prvními odpadlíky play-off

Zatímco Spirit a NaVi vítězstvím ve svých skupinách získali jistotu semifinálové účasti, zbylá čtveřice týmů si musela postup vybojovat ve čtvrtfinále. V něm vyzvali FaZe tým Vitality a Astralis narazili na Virtus.pro.

Zatímco FaZe šli po prohře s NaVi do zápasu s Vitality jako druhý tým skupiny A, Vitality moc dobře věděli, jaké je mít nůž na krku. I díky tomu si nedělali velkou hlavu z neuspokojivého výsledku 4:13 na úvodním Infernu a po výsledcích 13:10 (Dust 2) a 13:6 (Mirage) si zajistili umístění mezi nejlepší čtyřkou. Velmi povedený zápas odehrál Izraelec flameZ, jemuž 51 killů a další porce týmové spolupráce přinesla hodnocení 1.31. Zdá se tedy, že kouzlo FaZe v LAN prostředí začíná v posledních měsících upadat, ze statistického hlediska však není možné chybu hledat ve frozenovi, který statisticky vždy patří mezi tahouny.

Tahoun nechyběl ani Astralis v duelu s Virtus.pro, ostřílený dev1ce však na to byl de facto sám. Jako jediný z Dánů se legendární sniper dostal do zelených čísel i kladného K/D, zatímco nejnovější posila br0 v zápase obrazně řečeno chyběl. I s jeho přičiněním Astralis prohráli své Inferno 8:13, po výsledku 10:13 na soupeřově Dustu pak bylo o osudu dánské organizace v tomto turnaji rozhodnuto. Zatímco individuální výkony Astralis zaostávaly za očekáváním, Virtus.pro se prezentovali týmovou hrou, kterou netahal ke dnu ani jeden z hráčů. Vypadá to, že s příchodem electroNica sestava našla potřebný hnací motor a bude na dalších turnajích znovu atakovat přední příčky.

Semifinálové duely startují již dnes, od 17:00 je naplánován zápas mezi Spirit a Vitality, od 20:00 se v souboji CIS organizací potkají Natus Vincere s Virtus.pro.

Zdroj úvodní fotky: X @BLASTPremier

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.