Dota 2

The International 2024: Kodaňský vrchol sezony zná své první účastníky! Pozvánku si zajistil skiter

The International 2024: Kodaňský vrchol sezony zná své první účastníky! Pozvánku si zajistil skiter
29. 5. 2024
  |  

Společnost Valve loňským rokem ukončila systém Dota Pro Circuit, tedy pravidelnou sezonní ligu, která organizacím zaručovala přímý postup na nejprestižnější esportový turnaj, The International. Dlouho se spekulovalo, jak firma Valve vybere přímé účastníky na letošní ročník, nyní již známe odpověď.

The International 2024 se odehraje v dánském hlavním městě, Kodani. Zažívá tak další návrat do Evropy, tentokrát již s halou plnou fanoušků. V roce 2020, kdy se turnaj měl konat ve Stockholmu, byl totiž z důvodu rozšíření pandemie COVID-19 turnaj zrušen. Termín následující další rok, který rovněž získal evropskou destinaci, konkrétně rumunskou Bukurešť, se na poslední termín znovu musel obejít bez fanoušků v hledišti. V Kodani však již nic podobného nehrozí a evropští fanoušci si naplno budou moci vychutnat jeden z vrcholů turnajové sezony. 

Organizér celého eventu a vývojář populární MOBA hry Dota 2 si zrušením Dota Pro Circuit přidělal jistě nejednu vrásku, hlavně z hlediska vybírání přímých pozvánek na samotný turnaj. Bylo totiž jasné, že jejich rozhodnutí (které již nebude opřené o bodový zisk v rámci DPC sezony) bude snadno napadnutelné. 

Nyní však známe první šestici týmů, která se turnaje zúčastní bez nutnosti projít si kvalifikací. Firma Valve si svůj výběr odůvodnila výkony této šestice v rámci celého uplynulého půlroku – od Dubaje, přes Birmingham až do Bukurešti a dál. A v závislosti na výkonech těchto týmů se dá k jejich výběru asi jen těžko něco namítat. 

Na turnaj tedy přímou pozvánku získaly tyto organizace: Team Spirit, Xtreme Gaming, Team Liquid, Gaimin Gladiators, BetBoom Team a letos nejúspěšnější Team Falcons, za jehož barvy na pozici carry působí slovenský talent skiter, a který je tak jediný z českých a slovenských hráčů, jenž si zařídil přímou pozvánku. 

Zbylých 10 slotů bude uděleno týmům, které se probijí regionálními kvalifikacemi. Čínský (2 sloty) a severoamerický (1 slot) region začnou svou bitvu o bájnou trofej Aegis již 9. června. O týden později se k nim připojí jihoamerický (2 sloty) a východoevropský (1 slot) region, konkrétně 14. června. V závěrečném kvalifikačním týdnu se do hry dostane konkurencí vždy překypující západoevropský region (2 sloty) a region jihovýchodní Asie (2 sloty). Tyto pro domácí fanoušky nejatraktivnější boje propuknou 19. června. 

Před regionálními kvalifikacemi proběhnou také kvalifikace otevřené (3. června), kterých se může zúčastnit takřka kdokoliv ve snaze probít se do regionálních bojů. 

The International 2024 bude mít dvoudenní skupinovou část, která začne 4. září. Následovat bude pětidenní boj ve vyřazovacích částí. A stejně jako loni bude následovat závěrečná The International část, do které postoupí osm nejlepších týmů, které se o nesmrtelnost porvou v kodaňské Royal Arena.

Prozatím není jasná výše základního prize poolu, ani zda firma Valve vytvoří pro hráče a fanoušky Battle Pass uvnitř hry, ze kterého většinou čerpá další příspěvky do peněžní ceny celého turnaje. 

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.