Dota 2

The International 2023: Zaostřeno na SabeRLighta- proti TSM

The International 2023: Zaostřeno na SabeRLighta- proti TSM
20. 10. 2023
  |  

Jediný český zástupce na letošním turnaji The International postoupil do vyřazovacích bojů. Své tažení o nesmrtelnost započne (či ukončí) v prvním kole dolní části vyřazovacího pavouka. Aby byl zvrat kompletní, o setrvání na turnaji se porve se svým bývalým týmem. SabeRLight- má našlápnuto na poutavý příběh. Podaří se mu ho odvyprávět?

Pro českého offlanera Jonáše „SabeRLight-“ Volka se jedná již o třetí účast na The International. Poprvé se na turnaji objevil v roce 2021, když se skrze Dota Pro Circuit kvalifikoval s Team Undying ze severoamerické kvalifikace.

Team Undying tehdy nebyl oficiální esportovou organizací, neměl ani sponzora a SabeRLight- se svými spoluhráči hrál na vysokém pingu online přes celý Atlantský oceán a poprvé se skutečně viděli až před samotným TI 2021. Na turnaji se tým umístil na sdíleném 13. – 16. místě, ale zafungovalo hlavně jako funkční promo. Jen pár měsíců poté si celou soupisku pod křídla vzala jedna z největších amerických esportových organizací TSM.

Následovalo vítězství v severoamerickém DPC regionálním finále, který na začátku roku 2022 nahradilo zimní major turnaj, který byl zrušen. Ve finále se hráčům TSM podařilo porazit kultovní tým Evil Geniuses 3:2. Druhé místo (právě za Evil Geniuses) v jarní DPC tour znamenalo kvalifikaci na první major toho roku ve švédském Stockholmu. Pro SabeRLighta-, bývalého hráče pravděpodobně nejznámějšího tuzemského týmu Hippomaniacs, se jednalo o první major a další velkou možnost ukázat se celému světu. Skončilo to fantastickým druhým místem a SabeRLight- i TSM měli skutečně našlápnuto.

Přes léto toho roku se však týmu vůbec nedařilo a po neúspěchu při kvalifikaci na major v Arlingtonu se SabeRLight-  a naprosto otřesném vystoupení na The International 2022, kde tým skončil ostudně poslední, znovu stěhoval. Tentokrát do již zmíněné legendární soupisky Evil Geniuses, avšak pod štítem nově vzniklé organizace: Shopify Rebellion. Právě s nimi je SabeRLight- na letošním TI 2023.

Po nepříliš úspěšně skupině, kde byli „rebelové“ jen pár her od vypadnutí se museli postavit neporaženým Team Spirit a poté zamířit do dolní části vyřazovacího pavouka. Jejich soupeřem jsou právě SabeRLightův- bývalý tým TSM. Ten zažil lepší skupinovou fázi, když ve skupině D obsadil druhé místo, v rozřazovací nástavbě však nestačil na tým Virtus.Pro. A příběh je na světě.

Oba dva týmy se netěší nejlepší formě a to nejen na TI 2023. Oba týmy se celý rok spíše snažili naladit formu, pro tým Shopify Rebellion bylo nejlepší letošní turnajové umístění čtvrté místo na Lima Major 2023, hráči TSM se pro změnu nedokázali kvalifikovat ani na jeden z letošních majorů. Začátek v prvním kole dolní části vyřazovacího pavouka na největším turnaji letošní sezony tak není ani pro jeden z týmů překvapením.

Není vůbec lehké předvídat, který z týmů se posune dál. TSM si na turnaji prozatím možná počínal o chlup lépe, na straně Shopify Rebellion však stojí více turnajových zkušeností a pravděpodobně také větší fanouškovská základna. Podaří se SabeRLightovi- porazit své bývalé spoluhráče a postoupi v turnaji do dalšího kola? Zápas začíná v sobotu 21. října v divácky přívětivý čas 19:00 a je možné jej sledovat na platformě Twitch na oficiálních kanálech @dota2ti. Nenechte si ujít!

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.