Dota 2

The International 2023: Vyřazovací boje začínají, SabeRLight- i skiter jsou krok od vypadnutí

The International 2023: Vyřazovací boje začínají, SabeRLight- i skiter jsou krok od vypadnutí
19. 10. 2023
  |  

V pátek 20. října začne v americkém Seattlu předposlední část nového formátu turnaje The International. Tradiční double-elimination bracket vyřazovací boje uvidí 16 týmů v boji o závěrečný finálový víkend, do kterého se podívá jen šťastná osmička. Zástupci české a slovenské pro scény začínají v dolní části vyřazovacího pavouka a nemohou si tak dovolit jediné zaváhání.

Po skupinové fázi minulý týden a následné zápasy o umístění ve vyřazovací části, přichází double elimination bracket samotný. Tradičně nejsledovanější a nejatraktivnější podívaná, kterou může Dota 2 nabídnout. Turnaj se přesouvá do Seattleského konvenčního centra, kde se šestnáct týmů utká o postup do semifinále horní části části vyřazovacího pavouka, či do čtvrtfinále dolní části vyřazovacího pavouka. 

Ano, trochu zvláštně se závěrečná osmička týmů následně odebere na týdenní odpočinek a do hry se znovu vrátí až 28. října, na tzv. finálový víkend, hlavní event, konečně pojmenovaný The International. Všechny zápasy se odehrají stylem best of 3, kromě grand finále za týden, které je samozřejmě best of 5.

Čachry s formátem ale stranou. Skupinové fáze dopadly alespoň co se postupujících týče poměrně dle očekávání, první velká překvapení přišla až v následujících rozřazujících bojích. A dotkla se i českých a slovenských hráčů ve službách zahraničních gigantů. Jako první si místo v dolní části vyřazovacího pavouka zajistil český offlaner SabeRLight-, který prohrál proti doposud neporaženým vládcům momentální Dota 2 scény, Team Spirit. V prvním kole dolní části se o udržení na turnaji utká se svým bývalými spoluhráči z TSM.

Zde se však o takové překvapení nejednalo, naopak co se slovenského carry talentu skitera týče, tam už jsou nasnadě otevřená ústa. Jeho tým Tundra Esports naprosto nečekaně ve dvou hrách prohrál se severoamerickým týmem nouns, pro nějž je to první účast na The International v historii. Obhájci vítězství z loňska tak musí svou cestu za zopakováním úspěchu začít z dolní části pavouka, kde se utkají s dalším západoevropským týmem Entity.

Poté co Tundra naprosto jednoznačně ovládla skupinu D se takové zavrávorání nečekalo a dlouho se na sebe také nečekala ani kritika nového formátu – vítěz skupiny po jednom nešťastném zápase míří do dolní části vyřazovacího pavouka, kde může okamžitě z turnaje vypadnout. To se skutečně nezdá příliš šťastné.
Podobně nešťastně dopadl také doposud nejlepší tým letošního roku, severoameričtí Gaimin Gladiators. Gladiátoři letos vyhrál všechny tři DPC majory, což se nikomu jinému v historii nepodařilo. Po druhém místě ve skupině však narazili na tým Talon Esports, kterým jim ve třech hrách vystavil stopku a Quinn aspol. rovněž míří do dolní části hrát o holé přežití. Gladiátoři přeměří síly s nyní jihoamerickým a nevypočitatelným týmem Evil Geniuses.

Cesta na The International: Vyřazovací boje začne v pátek 20. října v 19 hodin našeho času. Jako první se v Seattleském konvenčním centru představí čtvrtfinalisté z horní části vyřazovacího pavouka, program zahájí východoevropský šlágr Team Spirit vs. Virtus Pro. Tuzemští fanoušci se mohou těšit hned den poté na SabeRLightův- boj o setrvání na turnaji, rovněž v 19:00.

Web Sazka Esport vám samozřejmě bude přinášet pravidelné reporty. Veškeré dění je navíc možné sledovat na streamovací videoplatformě Twitch na oficiálních kanálech společnosti Valve, @dota2ti.

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.