Dota 2

The International 2023: Našlapaný finálový víkend nabídne rovnou desítku zápas

The International 2023: Našlapaný finálový víkend nabídne rovnou desítku zápas
26. 10. 2023
  |  

Takový poslední víkend tu ještě nikdy nebyl. Zatímco dříve se v závěrečné dva dny turnaje odehrála čtveřice utkání, letos poslední osmička zúčastněných zažije ve třech dnech skutečně masivní porci bojů, které rozhodnou o vítězi letošního The International.

Zásadní změna formátu znamená také zásadní změnu přípravy a myšlení samotných hráčů. Ještě před rokem se o finálový víkend setkala pouhá čtveřice nejlepších týmů na turnaji a odehrály mezi sebou semifinále dolní a horní části vyřazovacího pavouka, finále dolní části pavouka a grand finále samotné. V pátek 27. října v 19:00 našeho času odstartuje aktuální rozpis – který okupuje osmička nejlepších – třetí kolo dolní části vyřazovacího pavouka.

Jak moc náročné bude přizpůsobit se nabitému programu tří dnů bude jistě zajímavé sledovat. Snad to nikterak neohrozí kvalitu samotné předváděné hry. Formát samotných utkání zůstává stejný, všechna se odehrají stylem best of 3, pouze v grand finále se týmy již tradičně porvou best of 5.

V horní části pavouka jsou na řadě dvě semifinále a momentální čtveřice týmů v nich je ukázkovou toho nejlepšího na turnaji a své místo drží právem. Prozatím hlavním šlágrem je souboj mezi vítězi The International 2021, Team Spirit, a vítězi The International 2017, Team Liquid. Oba dva týmy momentálně hrají na vrcholu svých možností a zápas skutečně slibuje fantastickou podívanou, ze které dost možná vzejde i celkový vítěz a zvedne nad hlavu již podruhé bájnou trofej Aegis of the Immortal.

Ve druhém semifinále se možná trochu překvapivě setkávají dva čínské týmy. Proč překvapivé? Tým LGD Gaming zásadně pozměnil soupisku a také ztratil svého masivního partnera v podobě fotbalového klubu PSG. Jejich soupeř, organizace Azure Ray, se na turnaj musel probojovat skrze regionální kvalifikace. Výkony obou týmů nebyly v roce 2023 ničím výjimečným. Skvělé načasování formy a úpadek jiných favoritních týmů tak mimo jiné znamená, že zástupce čínské Dota 2 scény se na letošním The International umístí nejhůře na třetím místě, což je fenomenální úspěch.

Ale zpět do dolní části pavouka, kde jde o holé přežití na turnaji. První dvojici, která celý víkendový turnaj odstartuje, tvoří severoamerický vítěz regionální kvalifikace nouns, který se postaví rekordmanovi letošního roku – rovněž severoamerický tým Gaimin Gladiators dokázal zvítězit na všech třech letos konaných major turnajích, což se nikomu jinému v historii nepovedlo, na podzim ale spíše tápou a neplánovaně se ocitli v dolní části vyřazovacího pavouka. Jak se ale ví, žádný jiný turnaj není jako The International a načasovat formu a ustát tlak na tento even je jednou z nejtěžších situací napříč celým esportem.

Poslední dvojici tvoří dva východoevropské týmy: BetBoom Team a Virtus.pro. Dvě soupisky plné hráčů s velmi agresivním a nevyzpytatelným herním stylem, dvě soupisky schopné fantastických výkonů, ale o to také větších zahození již vyhrané hry. Černý kůň na nejatraktivnější dosavadní zápas je možná mírně pod radarem běžného diváka, ale rozhodně by neměl ujít širší pozornosti.

The International je již bohužel bez SabeRLight- a skitera, stále však nabízí tu nejlepší možnou podívanou, co se profesionální scény Doty 2 týče. Veškeré zápasy je možné sledovat na oficiálních kanálech @dota2ti na streamovací videoplatformě Twitch.
Finálový víkend pro vás budeme také sledovat zde na webu Sazka Esport, kde se v podobě článků a flash news dozvíte vše nejdůležitější!

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.