Dota 2

The International 10 senzačně ovládl Team Spirit

The International 10 senzačně ovládl Team Spirit
18. 10. 2021
  |  

Největší turnaj v Dotě 2 je u konce. Poprvé od prvního ročníku a tehdejšího vítězství organizace NAVI jej ovládl CIS region. Turnaj totiž naproti všem předpokladům vyhrál Team Spirit, když v pěti hrách v grand finále porazil čínskou organizaci PSG.LGD.

Nejlepší světové týmy spolu v rumunské Bukurešti bojovaly dlouhých 10 dní. Jejich cílem bylo jediné: zvednou nad hlavu bájný Aegis of the Champions a vyhrát pravděpodobně nejprestižnější esportový turnaj historie.

The International 10 musel být o rok posunut kvůli pandemii COVID-19, nakonec se musel uskutečnit bez diváků. Zvláštní atmosféru na turnaji, podtrženou neustálými obavami z koronaviru (a celkovém přístupu Rumunska k pandemii), doplňovaly umělé zvuky diváků v Areně Nationala. Na stole však ležela hlavní cena v hodnotě více než 18 milionů dolarů a na turnaj se sjelo hned několik týmů s ambicemi na vítězství: vítězové obou letošních majorů Invictus Gaming a PSG.LGD či nejlepší tým roku 2020 Team Secret.

Před začátkem samotného turnaje by si na Team Spirit vsadil jen málokdo. Součástí Battle Passu uvnitř samotné hry Dota 2, který vyšel k příležitosti The International 10, si 1,5 milionů hráčů tiplo, kdo bude vítězem. Pouze 1,4 % hlasujících zvolilo právě Team Spirit. V porovnání s konkurencí se skutečné šance zdály být ještě nižší.

Skupinová fáze však potvrdila šeptandu, která kolovala v zákulisí mezi samotnými týmy, které se turnaje účastnily: Team Spirit byl v přípravných zápasech „za zavřenými dveřmi“ fenomenální. Ve velmi náročné skupině B, kde byly týmy jako PSG.LGD, Team Secret, Vici Gaming či Fnatic, se Team Spirit umístil na čtvrtém místě a zajistil si postup do horní části vyřazovacího pavouka.

Zatímco jejich finálový oponent PSG.LGD dočasně potvrdil roli favorita na vítězství v celém turnaji, když došel do grand finále neporažený horní částí pavouka, Team Spirit podlehl hned v prvním kole čínskému šampionovi z ONE Esports Singapore Major 2021 a mířil do mnohem náročnější dolní části.
Nejprve jejich nadšený herní projev okusil tým Fnatic, který v prvním kole dolní části vyřazovacího pavouka ukončil naděje jediného českého hráče na turnaji, Jonáše "SabeRLight-" Volka, a prohrál jednoznačně 0-2. Hráči Team Spirit následně měli další těžký úkol – obhájce titulu a dvojnásobné šampiony The International z let 2018 a 2019, tým OG. Tuto evropskou organizaci poslal do dolní části pavouka fenomenálně hrající Team Secret. Ani proti OG však hráči Spirit nenalezli většího odporu a tehdejší držitelé trofeje museli na turnaji po prohře 2-0 skončit.

Následoval nejobávanější soupeř vůbec. Konkurenční tým z CIS regionu, Virtus.pro, proti kterým se Team Spirit nikdy v jejich historii nepodařilo zvítězit. Vše je jednou poprvé. Po vítězství 2-1 čekala v dalším kole odveta za sestup do dolní části vyřazovacího pavouka. Čínská tradiční esportová organizace Invictus Gaming podruhé však recept na hráče Spirit nenalezla.

Team Spirit se tak dostal do finále dolní části vyřazovacího pavouka a jeho soupeřem měl být Team Secret. Jeden z týmů, který si brousil zuby na celkové vítězství, prohrál ve finále horní části pavouka s PSG.LGD a Team Spirit měl představovat jen mírný zádrhel na cestě do grand finále. Jenže příběh mladíčků z Team Spirit ještě neskončil. Po třech velmi vyrovnaných hrách se hráči Spirit radovali z vítězství a mohli se začít připravovat na finále.

V něm čekal čínský tým PSG.LGD. Bájný soupeř posledních let: finalista The International 2018, třetí místo na The International 2019, letošní vítězství na WePlay Animajor v Kyjevě, po kterém byl tým jednohlasně označen jako momentálně nejsilnější na světě. Proti tomuto kolosu se postavil tým hráčů, o kterých běžný divák před turnajem skoro neslyšel. Jediným členem týmu Team Spirit, který se kdy v předchozích letech ukázal na The International, byl třiadvacetiletý kapitán Yaroslav „Miposhka“ Naidenov. Nutné dodat, že ve svém týmu je nejstarší. Nejmladším je pak ukrajinský carry hráč Illya „Yatoro“ Mulyarchuk, který dokázal, že věk je skutečně jen číslo. Ve vyřazovacích bojích totiž vystřídal rovnou 13 (!!!) carry hrdinů, přičemž si vždy vedl naprosto skvěle a (společně s neuvěřitelnými výkony offlanera Magomeda "Collapse" Khalilova na Magnusovi) jeho herní projev patřil k těm nejhvězdnějším.

Team Spirit nastoupil do finále v laufu, který čekal jen málokdo. Naprosto zaskočení hráči PSG.LGD záhy prohrávali 2-0 a od porážky je dělila jen jediná hra. Už ve druhé hře se ale začalo jevit, že tým PSG.LGD si zvyká na nový a divoký styl Team Spirit. Leč to na výhru hry nestačilo, třetí a čtvrtou hru už získali pro sebe. V té době se zdálo, že hráči Spirit jsou mentálně zlomení, ale potvrdilo se, že není radno dělat ukvapené závěry.

Tým PSG.LGD v draftu vytáhl jejich "signature" kombo Tiny + Lycan, které bylo považováno za nejsilnější na turnaji. Jenže hráči Spirit dokázali přesně tento pár hrdinů porazit už proti Team Secret a evidentně na tuto strategii nalezli recept, který funguje. Po necelých 37 minutách Team Spirit rozdal poslední hit do Ancientu týmu PSG.LGD a mohl se radovat z celkového vítězství. Tým PSG.LGD tak po třech letech znovu skončil na druhém místě, leč si tuto stříbrnou pozici pamatoval pouze jejich carry hráč Wang "Ame" Chunyu.

Jednalo se o grandiózní pětiherní grand finále, které udělalo čest jubilejnímu desátému ročníku The International, který svůj zrod a průběh neměl kvůli celosvětové situace vůbec jednoduchý. Znovu se potvrdilo, že high level – high stakes Dota 2, právě na The International, patří k nejlepším esportovým zážitkům vůbec, obzvláště pokud napíše tak pohádkový příběh jako v případě Team Spirit.

Nezbývá než se těšit zase za rok!

Zdroj úvodní fotografie: Twitter @Wykrhm

Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.