Dota 2

The International 10 se neobejde bez problémů ani v Bukurešti

The International 10 se neobejde bez problémů ani v Bukurešti
3. 10. 2021
  |  

Jubilejní desátý ročník The International ve hře Dota 2 začne již za 4 dny. Poté, co musel být o rok odložen kvůli celosvětové pandemii COVID-19 se mu problémy nevyhýbají ani v roce 2021.

Nejdříve přišla rána ze Švédska, kde se měl The International 10 původně odehrávat, konkrétně v hlavním městě Stockholmu. Tamní vláda nedovolila konání turnaje v původním zářijovém termínu, společnost Valve stojící za hrou Dota 2 a organizací turnaje The International našla nové útočiště v rumunské Bukurešti.

Za přísných podmínek se dokonce začaly prodávat i vstupenky na turnaj. Diváci by museli být plně očkovaní, při celém konání v Arena Nationala nosit roušky. Bohužel, pandemie COVID-19 ještě neřekla poslední slovo a veškeré vstupenky byly po dlouhé diskuzi z hlediska zdravotních rizik refundovány. The International 10 tak bude i v říjnu 2021 bez diváků.

A u diváků problémy s koronavirem nekončí. Jen pár dní před začátkem turnaje ohlásily hned dva čínské týmy hráče i další členy týmu pozitivně testované na COVID-19. Team Aster nahlásil před třemi dny tři hráče soupisky, Du "Monet" Penga, Ye "Borax" Zhibiaoa, Lina "Xxs" Jinga a kouče Cheng “Mad” Hana. Od té doby se tento počet zvedl na všech 10 členů týmu.

Podobně je na tom také tým Invictus Gaming. Ten nejdříve reportoval, že všichni členové týmu včetně hráčů jsou negativní, ale pouhý den poté se přitížilo jejich offlanerovi Thiay "JT-" Jun Wenovi, aby byl následně rovněž pozitivně otestován na COVID-19. Následoval také Jin "flyfly" Zhiyi. Vedení organizace Invictus Gaming napsala společnosti Valve otevřený dopis, kde se strachuje o zdraví hráčů v Bukurešti a nabízí rovnou několik řešení, do tohoto okamžiku se však nedočkala žádné odpovědi.
Vzhledem k tomu, že všechny čínské týmy zůstávají ve stejném hotelu a většina týmů se s nikým nestýká, neměl by být problém odehrát skupinovou fázi, která se rovněž bude odehrávat za uzavřenými dveřmi hotelů – tedy samozřejmě za předpokladu, že toho budou hráči schopní. Nicméně velký problém přichází v momentě návratu domů – existuje šance, že se nakažení hráči čínských týmů nebudou moci jen tak vrátit do rodné země, kvůli tamním přísným podmínkám spojených s pandemií COVID-19.

Jinými zdravotními problémy si také prochází Francouz Sébastien "Ceb" Debs, legendární offlaner dvojnásobného back-to-back šampiona The International týmu OG. Ceb nebude mít možnost snažit se o zkompletování hattricku, protože mu týden před startem šampionátu musel podstoupit náhlou operaci oka, bez které hrozilo, že by oslepl. Jeho místo na těžké lince v OG zaujme Švéd Michael "miCKe" Vu.

Turnaj The International 10 si tak nemůže oddychnout. Problémy se kupí a my můžeme pouze doufat, že všichni nakonec budou zdraví a samotný turnaj se odehraje bez vážnějších komplikací. Tak aby se pozornost mohla věnovat zúčastněným a vítězům a nikoliv problémům mimo samotné herní dění. Aby nebylo vše jen smutné, zveřejnila společnost Valve rozdělení největšího prizepoolu v historii esportu ($40,018,195).
Rozdělení prizepoolu na TI 2021
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.