CS:GO

Tahoun Astralis a Twistzz se přidávají do zástupu nejlepších hráčů v TOP 20

Tahoun Astralis a Twistzz se přidávají do zástupu nejlepších hráčů v TOP 20
12. 1. 2023
  |  

Žebříček nejlepší dvacítky hráčů planety za rok 2022 se pomalu plní a TOP desítka se blíží. V dnešním článku si však představíme dvě jména, která se dostala mezi nejúspěšnější tucet osobností ze světa Counter-Striku. Dvanáctá příčka připadla dánské mašině Benjaminovi "blameF" Bremerovi, o jedno místo uniklo umístění v TOP 10 Twistzzovi, který rozhodně sahal po vyšším umístění.

Jistotu místečka v této anketě již mají Jame s yuurihem, kteří svými výsledky obsadili chvost TOP 20, premiérového zápisu se dočkali i frozen se Spinxem. Drobným překvapením bylo historicky druhé umístění v žebříčku pro b1ta, kterého na patnácté pozici doplnil YEKINDAR. Čtrnáctou a třináctou příčku pak obsadil zkušený evropský tandem huNter, rain. Na sklonku prvního týdne roku 2023 portál HLTV oznámil další jména, který se do letošního zástupu připojila, pojďme si je představit.

Místo 12. - Benjamin "blameF" Bremer (25 let, Astralis)

Rok 2022 nebyl pro sestavu Astralis nikterak hvězdný, ve všech turnajích se ale mohli spolehnout na výkon pětadvacetiletého blameFa. Pro zkušeného Dána, který si dříve zahrál i v organizaci Complexity, to tak vyneslo třetí umístění v nejlepší dvacítce hráčů sezony v řadě. Loni mu v žebříčku patřila třináctá příčka, o rok dříve byl dokonce šestý! Stejně jako v minulých letech, tak i letos se blýskl zejména na CT straně, s hodnocením 1.35 je totiž nejlepším defenzorem světa. Jeho světový formát se promítl i do ostatních statistik, impact 1.26 je šestým nejlepším mezi elitou a průměrné poškození 8.1, kterého dosáhl za pomocí granátů, stačilo na druhé místo v této dovedností disciplíně. Obrovskou flexibilitu dokazuje i jeho průměrný rating 1.22 nebo 86.4 ADR. Individuální um blameFa by bylo možno popisovat celé dny, vrhněme se tak na cestu jeho týmu celou sezonou. 

Ta pro Astralis začala v jiné sestavě, než s jakou rok 2022 ukončovali. Lucky a k0nfig se i tak stali součástí týmu na relativně dlouhou dobu. Jejich první akcí roku 2022 byl FunSpark ULTI 2021 Finals, kde se týmu příliš nedařilo, což bylo jakýmsi předurčením nepříliš dobré sezony. Dánové ze tří zápasů zvládli pouze jeden, kvůli čemuž se nepodívali ani mezi nejlepší čtyřku. blameF se, i přes umístění na 5-6. místě, s ratingem 1.26 a impact ratingem 1.33 dostal do zelených čísel, což mu vyneslo první cenu VP v sezoně. Nic se nezměnilo ani na BLAST Premier Spring Groups, kde Astralis nestačili na OG a BIG, ani vítězství nad NaVi a MIBR však nestačilo na více, Showdown. Opět to sice byl blameF, kdo se s hodnocením 1,13 mezi svými spoluhráči vyškrábal na výsluní, týmový úspěch ale stále nepřicházel.

Astralis poté odcestovali do Polska na tradiční turnaj IEM Katowice, do kterého se museli prodrat přes play-in fázi. Právě tam BlameF zaznamenal své nejnižší letošní hodnocení 1.02. I bez jeho signifikantního přičinění se Astralis prezentovali týmovou hrou a vyhráli své dva zápasy. Nejprve znovu porazili MIBR, poté se pomstil BIG, což v celkovém součtu stačilo na postup ze skupin. I přes zlepšené výkony Benjamina Bremera se ale dánským hvězdám nepovedlo skupinovou fází projít. Úvodní prohra s FURIA totiž znamenala pád do Lower Bracketu, kde po skalpech ENCE a fnatic nestačili na sestavu G2.
Pro blameFa byl rok 2022 úspěšným, týmu Astralis se již tolik nevedlo I Zdroj: facebook.com/astralisgg
Na další zastávce, ESL Pro League Season 15, znovu blameF ukázal svůj um, za což byl oceněn první cenou EVP v loňském kalendářním roce. Právě patnáctá sezona EPL navíc znamenala úspěch i pro celý tým Astralis, který po změně Luckyho za Farliga zažil zdárnou premiéru. Dánové prolezli skupinovou fází s trojicí výher a dvěma porážkami, což je v celkovém součtu poslalo do čtvrtfinále. V něm výsledkem 2:1 porazili Entropiq předtím, než v osmifinále stejným poměrem nestačili na brazilský celek FURIA. I tak to pro blameFa nebylo vůbec špatné, nasbíral rating 1.23, jeho ADR vyšplhalo na hodnotu 87.1 a ve statistice KAST získal 74.9%.

Na rumunském RMR to Astralis tolik jednoduché neměli, na první Major roku se sice díky stavu 3-2 na zápasy dokázali kvalifikovat, stále se však kuloáry nesla řada pochybností. Jistotu postupu totiž až v posledním, pátém, zápase musel zachraňovat k0nfig, když proti celku HEET uzmul skóre 1.32. Ještě před samotným Majorem v Belgii Astralis měřili síly na turnaji BLAST Premier Showdown. Jejich cesta byla pro mnohé příznivce pohlednou, na vítězství ve finále s ENCE to ale sestavě dánských hvězd nestačilo. blameF sice sebral ve finále 70 killů, což mu vyneslo hodnocení 1.40, Counter - Strike je však hrou týmovou, nikoliv záležitostí jedince.

Formu si blameF odvez i do Belgie. Swiss v Challengers Stage zakončil s ratingem 1.42 spolu s letošními maximy 99.1 ADR a 77.8% KAST, na postup do Legends to ale nestačilo. Astralis si sice v úvodu smlsli na IHC 16:2 a po neúspěchu s Vitality ještě živili šance na postup skalpováním MIBR, nezdar ve dvou BO3 sériích ale znamenal konec v turnaji. Po 9.-11. místě na Majoru následovalo další nepřesvědčivé vystoupení na IEM Dallas. Tam Astralis vyhořeli a skončili na 9.-12. pozici. blameF sice znovu obdržel cenu VP díky ratingu 1.18 v 6 mapách, ale až na Pinnacle Cupu slavil jedinou cenu MVP. Podařilo se mu to i přesto, že v samotném finále Astralis nestačili na Heroic, statistiky Benjamina Bremera v průběhu celého turnaje však byly nedozírné a s celkovým hodnocením 1.41 za sebou nechal všechny aktéry eventu.
Jediným Majorem, kam se letos blameF podíval, byl ten belgický v Antverpách I Zdroj: liquipedia.com
Další ze série velkých turnajů tak byl na řadě. IEM Cologne byl posledním turnajem první části sezony 2022 a Astralis po úspěchu na Pinnacle Cupu a Roobet Cupu větřili šanci. Fackou na úvod play-in fáze tak bezesporu byla prohra 6:16 s 00NATION, tandem výher nad Complexity a BIG ale na postup do hlavní části turnaje stačil. I tam se Dánové neztratili, přetlačili FURII a Cloud9 výsledkem 2:0, díky čemuž, i po prohraném finále skupiny B s FaZe, mohli mířit do play-off. Tam blameF opanoval čtvrtfinálové měření sil s MOUZ, když na třech mapách získal 63 killů a rating 1.37. V semifinále pak jeho tým sice nestačil na NaVi, blameF i tak získal za své stálé výkony cenu EVP.

Tak růžové to pro Astralis už ale do zbytku sezony nebylo. Po letní přestávce se skoro nedostali přes systém otevřených kvalifikací na RMR před brazilským Majorem, pohořeli i na BLAST Premier Fall Groups. Drobnou vzpruhou pro tým měla být šestnáctá sezona EPL na Maltě, tam ale Astralis s bilancí 2-3 ani nepostoupili do play-off, oheň tak byl na střeše. Ničemu ani nepomohl fakt, že se z Malty vrátil do Dánska k0nfig se zraněním, které v konečné fázi znamenalo jeho konec v Astralis. Tým tak musel sáhnout do řad své akademie, odkud před evropským RMR vylovili Mikkela "MistR" Thomsena.

Tato adice do týmu jednoznačně dánským hvězdám k úspěchu nepomohla. Absence k0nfiga byla zkrátka enormní, Astralis od začátku RMR nestačili tempu soupeřů, jediný úspěch totiž zaznamenali v BO1 sérii s Eternal Fire. Zbylá klání s NIP, BNE a forZe sestava kolem blameFa prohrála a bylo rozhodnuto o tom, že se Astralis na major v RIU nepodívají. Ve zbytku sezony Astralis nalezli úspěch pouze na menších turnajích. Na sklonku roku Astralis alespoň přivedli zpět svou AWP legendu - device, což může celé sestavě bezesporu pomoci. Severský region ale bude muset, kromě návratu "krále", akceptovat i tempo nového ukrajinského snipera headtr1cka, který byl nedávno oznámen jako posila Ninjas in Pyjamas. Právě headtr1ck je totiž žhavou predikcí blameFa v otázce budoucího úspěchu.

Místo 11. - Russel "Twistzz" Van Dulken (23 let, FaZe)

Druhým kavalírem ze sestavy FaZe mezi nejlepší světovou dvacítkou se stává třiadvacetiletý Kanaďan Twistzz. Po rainovi je to další člen zlaté party z Antverp, který v TOP 20 figuruje. Twistzz byl za rok 2022 velmi precizním střelcem, průměrně zapisoval 0.41 headshotů za kolo, což je třetím nejlepším počinem v této statistice mezi pomyslným obsazením Counter - Strikového Olympu. Jeho jedenáctou příčku v celkovém žebříčku utvrdilo právě jedenácté umístění v rozdílu K/D s +406, totožná příčka v ratingu na elitních turnajích (1.14) a jedenáctý nejlepší KAST sezony, který čítal 73.4%. V sezoně navíc získal rovnou sedm cen EVP, tři z tohoto výčtu navíc přišly z turnajů, které HLTV označuje jako elitní. Od vyššího umístění dělila Twistzze schopnost zazářit na jednotlivých turnajích. Je pravdou, že stabilita výkonů u něj byla více než skvělá, chyběly ale hvězdné výkony, které by znamenaly zisk ceny MVP. Z hvězdného kvartetu FaZe, který hraje kolem karrigana, byl navíc hráčem s nejmenším dopadem na hru, z vítězných kol FaZe navíc odešel s killem pouze v 58.6% případů, což je nejhorší číslo mezi nejlepší dvacítkou hráčů. Kromě dobrých individuálních výkonů se ale Twistzzovi dařilo zejména na týmové úrovni.

Do sezony 2022 FaZe vstoupili s ropzem, jakožto novým přírůstkem své sestavy. Ten kromě čerstvého vzduchu do sestavy přinesl i obrovskou fire power a chuť po trofejích. Tým započal sezonu úspěšným, byť nepříliš přesvědčivým, postupem do BLAST Premier Spring Finals. Na úspěch v BLAST Premier Spring Groups navázali FaZe i v turnaji IEM Katowice. Počínání týmu sice zhatil COVID, který ropzovi s rainem neumožnil startovat v některých zápasech, Twistzz se však dokázal viru vyvarovat a na konci eventu mohl ve Spodek aréně pozvednout první trofej roku nad svou hlavu. Twistzze nastartoval postupový zápas play-in fáze s MOUZ, kde zaznamenal rating 1.17, totožné hodnocení si vystřílel i v prvním zápase skupiny B proti ex-spoluhráčům z týmu Liquid. Jeho úspěšná cesta pokračovala i v zápase s fnatic, kde tento rating ještě vylepšil na 1.24.

Škobrtnutí týmu sice přišlo ve finále skupiny B s NaVi, kde se kanadský střelec nepřidal k brokymu v perfektním výkonu a FaZe padli 1:2. I tak měly oba celky jistý postup do play-off, FaZe se ale museli propracovat dále přes čtvrtfinále s Gambit. Z individuálního hlediska Twistzz zaznamenal průměrné výkony, byť vždy přesahoval rating 1.07. Jeho výkon ale postupně gradoval a finále proti G2 dokonce zakončil s ratingem 1.22, což byl nejlepší výkon ze sestavy FaZe. MVP za tento turnaj obdržel broky, Russel Van Dulken se tak musel vystačit "pouze" se svou první cenou EVP. 
Twistzz byl základním pilířem úspěchu týmu FaZe na Majoru v Antverpách I Zdroj: dotesports.com
Pro tým FaZe to byl ale pouze začátek celé velkolepé jízdy. Právě Twistzz byl konzistentním článkem týmu i během tažení za druhým titulem v řadě v ESL Pro League S15. Na úvod sice ve skupinové fázi museli FaZe otáčet stav zápasů z 0:2, od té doby ale neselhali ani jednou a po skalpech Vitality, Players, NaVi a ENCE brali druhý titul během krátkého časového úseku. Twistzz ve třiadvaceti odehraných mapách hned ve dvaceti případech byl v zelených číslech, což mu zajistilo druhou cenu EVP. Poté FaZe čekala kvalifikace na PGL Major Antverpy. Překvapivé vítězství BIG v jedné z BO3 sérií sice znamenalo, že do Legends Stage světová jednička nepůjde bez ztráty kytičky, ale jinak byl turnaj v Bukurešti úspěšný.

Po měsíci příprav nastal čas na samotný Major. FaZe vstoupili do turnaje v Antverpách špatnou nohou, když nestačili na ENCE, další pokračování již ale bylo, vyjma zápasu s CPH Flames, bez výraznějších turbulencí. FaZe tak mířili na steč s názvem play-off. V Legends Satge Twistzz předvedl pět slušných map, směrem k play-off si tak nadále udržoval svou typickou konzistentní pozici. Jeho nejlepší mapa přišla při nejkomplikovanější výhře FaZe. Hodnocení 1.22 v trojnásobném prodloužení na Dust 2 proti celku Spirit. Jinak to byl ale třináctý hráč letošní TOP 20, rain, kdo hrál hlavní roli v dalších úspěšných duelech pro FaZe, což vedlo k celkovému triumfu.

Další úspěch FaZe očekávala téměř celá scéna na turnaji IEM Dallas. Turnaj za Atlantikem začal slibnými výhrami nad Encore a Vitality. Zdálo se, že i tato štace dopadne skvěle. Znovu ale týmu nevyšlo finále skupinové fáze, kde sestava kolem karrigana nestačila na ENCE se stand-inem snaxem. Pro FaZe to tak znamenalo čtvrtfinálové střetnutí s Cloud9. Ruská sestava ve službách severoamerické organizace se na "domácí" půdě mohla spolehnout na výkony Ax1La, díky čemuž se stala katem světových jedniček, kteří obsadili dělenou pátou příčku. Pro Twistzze byla alespoň drobnou útěchou třetí cena EVP v sezoně.

Třiadvacetiletý Kanaďan se vlezl do TOP 20  již čtyřikrát I Zdroj: dotesports.com
Pokles formy přišel i na BLAST Premier Spring Finals, kde FaZe poprvé výrazně zavrávorali. Na turnaji v Portugalsku stačili hráči pouze na celek paiN, naopak padli s G2 a NaVi. Bylo to poprvé a naposledy, kdy v roce 2022 Twistzz nedosáhl na hranici ratingu 1.00. Právě studená sprcha v podobě neúspěchu ale posloužila k jakémusi mentálnímu resetu, před IEM Cologne si totiž hráči vybojovali stříbro na Roobet Cupu. Jen jediný soupeř byl v průběhu turnaje tím silnějším, německá sestava BIG nejprve FaZe vyhnala ze serveru s prázdnou ve skupinách, následně na tento úspěch navázali i v samotném finále. I přes absenci dalšího titulu si Twistzz odnesl další z řady cen EVP, což jej namotivovali vstříc turnaji v Kolíně nad Rýnem.

I přes prohru s BIG ve finále Roobet Cupu bylo jasné, že se FaZe zmátořili. V Německu už ale tým kolem karrigana znovu úřadoval. Ve skupinách vyštípali 00NATION, Spirit a Astralis, bezchybná jízda je tak posunula do vyřazovací fáze. Právě ovládnutím skupiny se FaZe vyhnuli nutnosti řešit čtvrtfinále, dalším soupeřem v zástupu se tedy stali španělští nájezdníci z Movistar Riders. Vzájemný zápas obou týmů byl pro úřadujícího vítěze Majoru a IEM Katowice pohou formalitou, bez větších potíží se tak posunuli do boje o titul s Natus Vincere. Na řadu přišla monumentální bitva, která se všem přihlížejícím zaryla do paměti na desetiletí. Souboj titánů v BO5 sérii došel až do samotného decideru, zejména díky výkonům Twiszze na mapě Nuke se však na konci klání radovala sestava FaZe.

Nejlepší tým první poloviny roku ale doplatil na letní pauzu. Po vstupu do podzimní části sezony museli hráči FaZe v Tiebrakeru rozhodovat o svém postupu do BLAST Premier Fall Finals, v EPL S16 skončili už ve čtvrtfinále. Twistzz se svými kumpány sice drobně odrazil pochybnosti po triumfu v evropském RMR na brazilský Major, jihoamerické podnebí ale následně celé sestavě nesedlo, když v Riu nevyhráli jediný zápas. Drobnou náplastí na obrovskou ránu bylo alespoň BLAST Premier Fall Final, kde FaZe skončili druzí, o příčku horší umístění pak brali z posledního turnaje roku, BLAST Premier World Final.

Zdroj úvodního obrázku: www.hltv.org 

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského CS:GO komentátora a redaktora.