CS2

Světová špička se na CS2 zatím nepředstavila, i tak část týmů narychlo mění IGL

Světová špička se na CS2 zatím nepředstavila, i tak část týmů narychlo mění IGL
7. 10. 2023
  |  

Zatímco většina elitních sestav po konci ESL Pro League S18 čeká na turnaj IEM Sydney, herní titul Counter-Strike 2 si odzkoušela kromě SINNERS i pětice Wings Up. Právě druhá organizace stihla zkompletovat změny ještě před přechodem na novou verzi hry, o něco podobného se nyní snaží i světové špičky. Které ze sestav sáhly po změně vedení?

Asi nejtřaskavější změnu během týdne přinesly tamtamy z tábora dánských Heroic. Po čtyřletém působení se totiž s organizací rozloučila tamní legenda cadiaN. IGL a odstřelovač , který v dresu hrdinů zapsal  přes 750 startů byl usazen na lavičku a o jeho pokračování zatím jasno není. Z různých směrů se ozývají tipy o přestupu k ambiciózním Falcons nebo do sestavy Liquid, sám hráč se ale k situaci jmenovitě nevyjádřil. „Mám v hlavě pár týmů, o kterých si myslím, že bych je okamžitě posunul vpředu a šlapalo by nám to. Na konci dne to však není na mě, abych rozhodl, kdo o mé služby bude mít zájem,“ nechal se cadiaN slyšet v rozhovoru pro Dexerto. Heroic zatím náhradu za svého dlouholetého kapitána nepředstavili, sociální sítě však zaplnili alespoň humorným záskokem ohnepixela na pozici IGL .

Nejen Heroic, ale i Cloud9 na posledním turnaji ESL Pro League v CS:GO herně nenadchli. Po obrovských ambicích ze startu druhé části sezony se jen zaprášilo, když na Maltě svěřenci groova skončili až téměř na chvostu. I proto byla změna v týmu potřeba, samotná organizace sice do této chvíle personální změny nepotvrdila, bývalý IGL electronic ale předal pomyslné žezlo HObbitovi. „Electronic chce být znovu monstrem, tak jako dříve,“ zmínil Perfecto změnu v týmu pro portál HLTV. V nedávné době sice na veřejnost prosakovaly možné informace o návratu Kirila "Boombl4" Mikhailova na T1 scénu, organizace se ale ke spekulacím nevyjádřila.

Naopak vyjádření ke svým změnám doručili nespokojení Liquid. Severoamerická organizace oznámila v polovině roku přesun do Evropy, když přivedla Bulhara Rainwakera a Rusa Patsiho. Ve spojení s lotyšským střelcem Yekindarem se tak sestava stala způsobilou pro účast na evropských turnajích, úspěch ale nepřišel. Na Gamers8 sice podlehl tým silným ENCE, nepostup do play-off se ale stal Rainwakerovi osudným. Právě okolo angažmá nepříliš světově známého střelce byly hned po jeho příchodu spuštěno hned několik diskuzí, nakonec se ale k pravdě přiblížili nejvíce odpůrci jeho přestupu. Jeho místo v týmu aktuálně přebírá původní trenér sestavy daps, což Team Liquid přesunulo zpět do regionu Serverní Ameriky. Právě daps by navíc podle nových informací měl v CS2 po Yekindarovi přebrat přímě IGL a získat pro něj tak více prostoru.

Poslední změnou byl nečekaný transfer polské legendy Snaxe. Mnozí čekali, že v dresu celku Pompa již pomalu ukončí svou kariéru, místo toho ale přišel další impuls. Po konci Kazacha neaLaNa v celku GamerLegion zůstala prázdná židle lodivoda, na kterou právě třicetiletý  vítěz Majoru usedl. „Některé týmy mě na tuto pozici chtěly již loni, ale nebyl jsem na to připraven,“ komentoval svůj transfer Snax. Bývalého hráče týmů jako Virtus.pro nebo MOUZ  v nové destinaci čeká nelehký úkol, GamerLegion na posledním Majoru brali pod rukama IGL siuhyho stříbro, po odchodu iMeho se ale celek hledá. Povede se právě Snaxovi dotáhnout aktuálně dvanáctý tým světa znovu na výsluní? I na tuto otázku budeme hledat odpověď v blížícím se turnaji IEM Sydney, který GL odstartují proti nepříliš přesvědčivým FaZe.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.