CS2

Světová premiéra CS2 v Sydney pomalu odhaluje karty předních organizací

Světová premiéra CS2 v Sydney pomalu odhaluje karty předních organizací
17. 10. 2023
  |  

Zatím co příznivci česko-slovenského Counter-Striku už za sebou první tuzemský CS2 LAN turnaj mají, celosvětové publikum se intenzivněji nahrnulo k obrazovkám až se startem třetího říjnového týdne. V Australském Sydney totiž odstartoval tradiční turnaj IEM Fall, který se dříve objevil i v Chicagu nebo Shanghai. První krůčky v novém herním titulu už stály pokračování v turnaji například světové jedničky z Vitality nebo Natus Vincere.

Z hlediska času nepříliš oblíbená destinace od 16. října hostí první turnaj ze série IEM v herním titulu Counter-Strike 2. Turnaj pro šestnáct týmů odstartoval v pondělí o půl čtvrté ráno zápasem mezi MOUZ a VERTEX, společně se střetnutím NaVi a Apeks. BO1 úvodního dne znamenal hned trojici neočekávaných výsledků, když Vitality nestačili 14:16 na BetBoom vedené nafanym, FaZe prohráli 15:19 s GamerLegion a Cloud9 proti fnatic neuspěli výsledkem 10:13.

Náročné byly tak i vlivem časového posunu následné BO1 série. V zápase poražených Apeks přehráli VERTEX 2:0 na mapy, Vitality proti FaZe prohráli 1:2 a s turnajem se rozloučili po úvodním dni. Naopak jistotu účasti v play-off si během prvních zápasů zajistila sestava BetBoom, která po skalpu Vitality opanovala 2:0 i klání proti GamerLegion a frozenovi MOUZ, kteří zdolali 2:1 Natus Vincere. 

Právě ukrajinská organizace v turnaji později doplatila na absenci s1mpla, jehož místo musel na poslední chvíli záplatovat trenér B1ad3. Právě díky startu na tomto turnaji se šestatřicetiletý Andrey Gorodenskiy stal prvním hráčem, který kompetitivně nastoupil ve všech profesionalizovaných titulech Counter-Striku. 
Druhý hrací den nabídl sadu šesti BO3 sérii, v té první G2 proti Complexity rozhodli o svém postupu do play-off z čela skupiny B, Monte o chvíli později v cestě za setrváním v Sydney vynulovali domácí Grayhound. Se ctí se nerozloučila ani Asijská výprava z Lynn Vision, proti Cloud9 na dvou mapách stačila konkurovat pouze se ziskem celkových devatenácti kol. Po zápase Lower Bracketu na řadu znovu přišel zápas týmů v horní části pavouka skupiny B. 

ENCE vyzvali v třaskavém souboji na všechny tři mapy fnatic, všechny mapy navíc končily shodným výsledkem 13:10, dvakrát se z něj ale radovali ENCE, pro které vítězství 2:1 znamenalo postup do souboje s G2 o lepší výchozí pozici do play-off. Radost naopak nezněla z tábora Apeks, kteží po prohře 0:2 s GamerLegion v turnaji skončili stejně, jako NaVi po neúspěchu 1:2 s FaZe.

Zdroj úvodní fotky: Twitter @ESLCS

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.