League of Legends

Svět pozná nového šampióna, finále Worlds je tady

Svět pozná nového šampióna, finále Worlds je tady
4. 11. 2022
  |  

Den D všech fanoušků LoLka přichází. V neděli v jednu ráno začne nejočekávanější série roku, kde si to o titul rozdají korejské celky DRX a T1.

Fantastické Worlds se blíží ke konci. Zbývá odehrát poslední a zároveň nejdůležitější sérii, která rozhodne o šampionovi na celý následující rok. Čtvrtý triumf mohou přidat T1, historicky nejúspěšnější organizace světa.

Obrovský úspěch již momentálně slaví jejich soupeři DRX. Nenápadná organizace jela na Worlds jako nejslabší korejský tým, účast ve skupinové fázi si navíc museli vybojovat přes play-in. Naproti všem predikcím i odhadům porazili každého soupeře v cestě a zaslouženě došli až do finále. Breakthrough turnaj prožívá 19letý midlaner Zeka, žhavý kandidát na zisk trofeje MVP i v případě, pokud ve finále proti T1 padnou.

Velký příběh píšou také Faker a Deft. Oba legendární hráči spolu chodili na střední školu a začali kariéru shodně ve 2013, čili proti sobě nastupují již téměř 10 let. Zatímco midlaner vyhrál, co se dalo, Deftovi trofeje spíše unikají. Přesto je dnes označován za jednoho z nejlepších ADC historie – zaslouženě. 

Pokud se mu podaří konečně vyhrát na Worlds, bude to krásná tečka za jeho kariérou (spekuluje se o jeho povinné vojenské službě, pozn. redakce). Mezinárodní úspěch mu v bohatém životopisu chybí, jeho strop bylo semifinále v roce 2014 – od té doby maximálně nejlepší osmička.

Úspěch ve finále by byl o to sladší, protože je neočekávaný. Od DRX nikdo příliš nečekal, do obou sérií šly jako outsider, přesto dokázali porazit každého. Včetně naprosto parádního reverse sweepu proti EDG. Pyosik, Zeka i právě Deft hrajou ve skvělé formě.

Tu ale mají i jejich soupeři z T1. Letní LCK split sice nebyl tak povedený, ale na Worlds roster opět vyrostl. Gumayusi dokazuje, proč se o něm loni hovořilo jako o jednom z největších ADC talentů vůbec. Tahounem je toplaner Zeus, který ještě donedávna plnil spíše weakside roli. A samozřejmě Faker, legendární hráč má na dosah čtvrtý titul z Worlds. Midlaner v minulých sériích ukázal, že stále zvládne carry roli a jeho Akali byla velmi nebezpečná.

Opomenout se nemůže ani support DRX BeryL. Korejec je potřetí za sebou ve finále Worlds (!), což se doposud povedlo jenom hráčům T1. Hráč v roce 2020 slavil s DWG Kia, o rok později z toho bylo jenom stříbro. Jak to dopadne tentokrát?

Finále začína v pro Evropany nepříjemný čas, a to v jednu ráno v neděli. Sledovat můžete na kanálech Riot Games či Hitpoint.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.