CS2

STYKO odmítl prodloužit kontrakt v Apeks, vrátí se domů?

STYKO odmítl prodloužit kontrakt v Apeks, vrátí se domů?
1. 5. 2024
  |  

Osmadvacetiletý Slovák Martin "STYKO" Styk, který se za svou kariéru podíval na pět Majorů, ukončil své působení v organizaci Apeks. Norský celek na posledním Majoru v CS:GO skončil na děleném třetím místě, letos v Kodani se ale sestava kolem STYKA nedostala přes Challengers Stage. Nabízí se tedy otázka, zda-li světovou scénou ostřílený hráč a dvojnásobný mistr ČR zamíří do některé z domácích organizací. Již v zimě se hovořilo o možném přestupu na CZ/SK scénu, STYKO dal ale přednost organizaci Apeks, jejíž šance na Major byly výrazně větší.

Na transfer marketu se objevila celá soupiska Apeks poté, co na dánském Majoru nepřišel kýžený postup mezi elitu a na ESL Challengeru v Melbourne stačil předvedený výkon pouze na bronz. STYKOvi navíc vypršel kontrakt a cesty se rozešly. Slovenský rifler se rozhodl v organizaci dále nepokračovat, dle jeho slov se po konci v norském působišti cítil, jako by opouštěl potápějící se loď. Poukázal také na problém, který za celým koncem stojí. Nešlo o výsledky, ale o situaci v týmu.

"Cítím velkou úlevu, že opouštím atmosféru, ve které jsme byli," říká STYKO na úvod svého videa. "Na hodně problémů jsme jen lepili náplasti, místo toho, abychom je opravovali. To je asi hlavní důvod, proč se vše rozpadlo," prozrazuje záhy problém, kvůli kterému šla výkonnost týmu po jeho návratu během loňského prosince dolů.

Problém, který v Apeks trval delší dobu, se organizace snažila zachránit sportovním psychologem. To sice mělo, podle STYKA, pozitivní dopad, ale problémy úplně nevymizely. Martin Styk tvrdí, že ani změna jednoho hráče v sestavě by situaci drasticky neovlivnila. Možná i proto dnes Norové oznámili přesun celého zbytku soupisky na přestupovou listinu. Celá situace ale skýtá hned několik protikladů. STYKO ve svém videu prozradil, že v Apeks měl zájem zůstat pod podmínkou výměny sestavy. Organizaci se do toho tehdy nechtělo, nyní ale obrátila.

Už v prosinci se hovořilo o možném návratu STYKA domů. Zájem by o tak zkušeného střelce jistě měla celá paleta domácích organizací, jeho služeb by určitě využili tápající SINNERS, Sampi a debatovalo se i o přestavbě Dynama Eclot. V současné chvíli to ale vypadá, že nejžhavějším kandidátem na služby zkušeného Slováka mohou být SINNERS, jejichž výkonnost po skvělém úvodu čtvrtého měsíce v druhé polovině dubna rapidně klesla. Věřme, že si STYKO co nejdříve najde své vysněné angažmá, ze kterého bude znovu s vervou pronikat do světových turajů.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.