CS:GO
CS2

STYKO končí v Apeks, organizace mu neprodloužila kontrakt

STYKO končí v Apeks, organizace mu neprodloužila kontrakt
4. 10. 2023
  |  

Po roce a půl se chýlí ke konci spojení mezi Martinem "STYKO" Stykem a Apeks. Norská organizace se rozhodla pro neprodloužení smlouvy, která sedmadvacetiletému Slovákovi končí na sklonku roku 2023. V tuto chvíli se STYKO přesouvá na bench a bude čekat na novou příležitost.

Poslední měsíce STYKA v Apeks doprovázely výkonnostní problémy. Po historickém úspěchu na pařížském Majoru, kde se Martinu Stykovi povedlo uhrát umístění v TOP4, se výkony jeho týmu rapidně propadly. Za herní stagnací stály i nevýrazné herní výsledky samotného STYKA, se kterým se podle nejnovějších informací v plánech Apeks už dále nepočítá. 

„O konci mé cesty mi organizace řekla hned poté, co jsem dorazil domů z ESL Pro League. Na konci roku mi nebude prodloužen kontrakt a s okamžitou platností mé místo v sestavě zaujme někdo jiný,“ představuje náhlou změnu v kariéře STYKO na svém YouTube profilu. „V tuto chvíli místo mě hraje sence z naší akademie. Je to super kluk, talentovaný a myslím, že si povede dobře,“ pokračuje.

Aktuálně sedmadvacetiletému riflerovi skončí smlouva na konci roku 2023. Zkušený Slovák si tak bude muset hledat své deváté mezinárodní angažmá. Na svou cestu světovou scénou se přitom vydal už v roce 2015, kdy se připojil k HellRaisers. 
„Důvodem mého benche byla výkonnost na serveru, dostalo se mi sice chvály za věci kolem, ale ve hře to nebylo ono. Plně chápu a rozumím rozhodnutí organizace, je to business, zároveň se ale s tím ztotožnit nemůžu,“ prozrazuje STYKO důvod svého konce. 

„Trochu mi to připomíná časy v MOUZ. V této pozici jsem už dříve v kariéře byl, rozpady sestav a změny organizací znám, často to ale končilo dobře. Nějak jsem schopný negativa z historie otočit na pozitiva, jsem rád za tuto schopnost a doufám, že i toto je jeden z těch momentů,“ vzpomíná bývalý hráč týmů MOUZ, Cloud9, FunPlus Phoenix nebo GODSENT.
STYKO toho zatím za svou kariéru stihl hodně, končit ale nehodlá. „CS2 je venku, hraju tedy skoro každý den a baví mě to. Rozhodně budu aktivní, chci být vidět, streamovat a tvořit obsah. Můj cíl je jasný, dostat se na první CS2 Major. Kdybych teď skončil s hraním, do konce života bych takového rozhodnutí litoval,“ hodnotí otázku své budoucnosti. Informace o jeho konci se rychle rozšířila éterem. Zaznívaly dokonce i hlasy, které očekávaly návrat zpět na CZ/SK scénu. Variantou by podle veřejnosti mohla být sestava Dynama Eclot, případně tým Sampi.

Poslední výsledky zmíněných organizací se však blíží tomu kýženému. Jak to ale bude s CS2? „Připadá mi, že CS2 je zábavná hra, užívám si jí a myslím si, že oproti CSGO by mohla více sedět mému stylu hry. Myslím si, že jsem schopný toho to správného týmu a prostředí přinést hodně,“ kompletuje STYKO své myšlenky o nové verzi hry. Právě příhodným prostředím by přitom šla nazvat slovenská cesta Sampi, kde zlí jazykové odsuzují výkony T4ggeda, naopak v Dynamu Eclot by mohl stále pokračovat i v anglické komunikaci se sniperem Anarkezem.

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.