League of Legends

Střety nejlepších hráčů světa, jaké match-upy na Worlds sledovat?

Střety nejlepších hráčů světa, jaké match-upy na Worlds sledovat?
7. 10. 2022
  |  

Nejsledovanější turnaj v League of Legends je tady. Worlds 2022 začíná svou skupinovou fázi, což přináší i zajímavé srovnání napříč regiony. V jakých skupinách budou k vidění ty nejlepší match-upy?

Nejen souboje týmů se vyplatí sledovat, příběhy nabízí i jednotliví hráči. Worlds přináší unikátní souboje na linkách těch nejlepších na světě. Vzhledem k programu, jaký League of Legends má, je mezinárodní porovnání k dispozici pouze dvakrát ročně – a proto je třeba si ho co nejvíce užít.
 

Humanoida čeká těžká šichta

Nelze začít nikde jinde než u jediného českého zástupce Humanoida. Nejzajímavější midlane klání nabídne skupina A, kde zástupce Fnatic odehraje minimálně 6 zápasů. Marek navíc vypadá ve skvělé formě, v play-inech byl možná i nejlepším hráčem týmu a je ve velké pohodě, což by mohl přinést i do skupinové fáze. "Často jsem na Worlds jel unavený, ale teď se cítím skvěle," nechal se slyšet během play-inu.

V áčku se po třech letech utká s Fakerem. V roce 2019 totiž ve své rookie LEC sezóně ještě pod barvami Splyce prošel až do čtvrtfinále světového šampionátu, kde na legendární midlanera narazil. Tehdy nešetřil slova chvály na korejskou superstar. „Faker je můj idol, od něj jsem se naučil nejvíc,“ komentoval český hráč trojnásobného Worlds šampiona. Devatenáctiletý Humanoid nezklamal, ale jeho Splyce nakonec vypadli s T1 výsledkem 1:3.

Od té doby se změnilo mnoho. Český midař vyšvihnul mezi nejrespektovanější evropská jména a dvakrát se stal šampionem LEC, kolem Fakera se zase rebuildnul celý tým a ve 26 letech stále patří mezi nejuznávanější hráče. 

Další česko-korejský souboj bude proti Scoutovi. Úřadující šampion loni s EDG senzačně Worlds ovládl a i když se domácí splity v roce 2022 příliš nepovedly, na jeho kvalitách stále není co ubírat. Jeden z nejrespektovanějších midlanerů historie bude další zajímavou výzvou.

V neposlední řadě bude napínavá i EU-MID bitva mezi Jensen a Humanoidem, nebo-li stará versus nová škola. První jmenovaný je legendou LCS, trojnásobný vítěz ligy a semifinalista Worlds, který má za sebou velmi bohaté CV. I když první polovinu roku chyběl, v té druhé se ihned vrátil na vítěznou vlnu a překvapivě s Cloud 9 ovládl LCS. Na světový šampionát jezdí pravidelně už od roku 2015 a nevynechal jediný ročník – úctyhodná statistika. Bude to poprvé, co se tito dva borci na lince setkají. 

Midaři skupiny A: Humanoid, Faker, Jensen, Scout
 

Hvězdné botlinky v Déčku

Největší favorit turnaje versus vítěz posledního MSI. Los skupiny D byl nemilosrdný a poslal proti sobě Gen.G a RNG, kde v každé roli najdete superstar, ale zaměříme se tentokrát na botlinku. Činští Gala a Ming jsou sehraná dvojice, která pravidelně na mezinárodních turnajích patří mezi ty nejlepší hráče - ne nadarmo společně dvakrát ovládli MSI. Na straně Gen.G zase exceluje Ruler s Lehendsem, kteří ve svém prvním roce spolu získali jedno stříbro a zlato v LCK.

Obě botlinky jsou na úplné špičce rankingů nejlepších rolí v profesionálním League of Legends a bude hodně zajímavé sledovat, jak si v BO1 zápasech proti sobě povedou.

Malrang proti „svému“

Jungler Rogue přišel do LEC jako velká neznámá. Dříve bylo tradicí, že do Evropy proudilo velké množství Korejců, kteří často odehráli i rookie sezónu. Tento trend ovšem postupně vymizel a proto bylo překvapení, že Rogue na tuto variantu opět šáhli. Do svých řad získali neokoukaného junglera a hned v prvním roce získali jeden titul.

Malrang na sebe několikrát upozornil díky skvělému pathingu a gangům, díky kterým nastartoval spoluhráče a jejich linky. Poprvé tak Korejce uvidíme v mezinárodním srovnání, a to i proti týmu z LCK. Los mu jeho bývalého zaměstnavatele DWG Kia nenadělil, Malrang se alespoň utká s DRX a jejich junglerem Pyosikem. Neméně zajímavé budou ale také souboje Tianem z TOP Esports či vietnamskou legendou Levim.

Toplane kingdom ve skupině B

Nemělo by se zapomenout ani na toplanery. Zajímavé match-upy připravila skupina B, kde se potkají Nuguri, 369, BrokenBlade a Impact. Jinými slovy dva korejští šampioni Worlds, úřadující vítěz LPL a přední evropský toplaner. Každé utkání přinese vyrovnané bitvy, hráčům navíc může udělat radost, že poslední úpravy v metě tuto často osamocenou linku trochu podpořily. Větší popularitu mají carry šampioni typu Fiora, což někomu jako 369 či BrokenBlade velmi vyhovuje.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.