CS:GO

Streamer summit1g přiznal, že je velmi častou obětí tzv. „swattingu“

Streamer summit1g přiznal, že je velmi častou obětí tzv. „swattingu“
25. 5. 2021
  |  

Populární americký Twitch streamer Jaryd Russell Lazar, který je známý hlavně pod svou přezdívkou summit1g na svém Twitter profilu uvedl, že je jedním z nejčastěji „swattovaných“ online osobností.

Ptáte se, co je to vůbec „swatting“? Název vychází ze jména amerických policejních jednotek SWAT, které jsou většinou povolávány k těm nejtěžším možným zásahům. A pod záminkou takových zásahů (ohlášení bomby, držení rukojmí, vražda, obava o sebevražedné chování apod.) posílají anonymní internetoví uživatelé jednotky SWAT např. na své „oblíbené“ streamery.

Jedná se tedy o oklamání policejních speciálních jednotek na základě falešných ohlášení/ obvinění, přičemž na udané adrese zasáhne jednotka SWAT – a to způsobem, který není nijak vybíravý a počítá s tím nejhorším možným scénářem. Jak už asi vyplynulo z textu, jedná se o nelegální a velmi nebezpečnou záležitost, kterou dokonce někteří američtí právníci chtěli zařadit na seznam domácího terorismu.  
V roce 2017 byl při takovém „swattingu“ v Kansasu smrtelně postřelen civilista Andrew Finch. Později se ukázalo, že na Finche speciální jednotku poslalo několik dalších hráčů hry Call of Duty: WWII na základě nedodržené sázky. Hlavní obviněný v tomto případu, Tyler Raj Barriss, byl v roce 2019 obviněn k 20 letům vězení.

Obětí „swattingu“ se stali i celebrity, jako Tom Cruise, Iggy Azalea nebo Justin Bieber či streameři NickMercs (ten na svém streamu přímo potvrdil i zapojení FBI) nebo timthetattman. A jak v pondělí přiznal na svém Twitteru, také summit1g:

„Víte, jsem nejvíc swattovaný streamer, který ale nikdy nepřizná, když se to stane. Nemůžu ani spočítat, kolik bylo ohroženo životů, ale nikdy to nebyl ten můj. Musím zase přestěhovat svého otce, který se akorát nastěhoval. Ztrácím s vaší dětinskostí čas. Koukejte vyrůst, idioti.“

Summit1g nicméně nezapomněl také vyzdvihnout výborný a profesionální přístup coloradského policejního oddělení. Posteskl si ale také, že se proti celé situaci jen velmi těžko bojuje:

„Je to dost smutné, protože mám pocit, že jediná cesta jak tohle celé skončit (kromě lepšího maskování vlastní adresy), je vlastně uznat, že jste byli skutečni swattováni. Mohu se jen domnívat, kolik idiotů se dívalo na stream, a byli strašně překvapeni, že se nic nestalo. A tak to udělali znovu.“

Zdroj úvodní fotografie: Who is Summit1g? 
Author photo
Martin Kopecký Vystudovaný žurnalista a nadšený hráč, co miluje CSko a Dotu a o esport se zajímá už více než 10 let.