CS:GO

Startují Blast Premier Fall Groups, co čekat od prvního velkého turnaje po letní pauze?

Startují Blast Premier Fall Groups, co čekat od prvního velkého turnaje po letní pauze?
19. 8. 2022
  |  

Mnozí se možná nechali ukolébat již úvodní otevřenou kvalifikací na RMR, vlak světového CSka však čeká teprve první prvotřídní zastávka. Úderem páteční třinácté hodiny odpolední totiž startují Blast Premier Fall Groups! Dvanáct týmů, třicet zápasů, šest vstupenek na Fall Final a hodiny kvalitního CSka, přesně taková je náplň následujích devíti dní.

Turnaj je rozdělen do tří skupin, které se odehrají v nejbližších třech dnech. Vítěz jednotlivé skupiny má volnou vstupenku do finále celého bracketu, druhý tým skupin pak bude čekat v semifinále na vítěze souboje  mezi třetím a čtvrtým týmem příslušných skupin. Zdá-li se Vám to složité, grafická nápověda HLTV je pak místem, kde se všechny otazníky snad podaří vymazat. Nutno poznamenat, že právě ve skupinové fázi klidně může dojít na mnohá překvapení, hned šest zápasů Group stage totiž proběhne formátem BO1, na poctivé BO3 si totiž týmy musí počkat až do samotné Knockout/Last Chance Stage.

SKUPINA A

Skupina A by se dala nazvat velmi otevřenou. Ze čtveřice Vitality, NIP, Astralis a OG však bude srdce českého diváka asi nejvíce podporovat právě OG, v jejichž službách třetím měsícem střílí bývalý hříšník Adam "NEOFRAG" Zouhar, dánská organizace se navíc pyšní postupem na Major RMR. Zároveň se ale bude jednat o skupinu, kde si budou chtít napravit svou reputaci Astralis, kteří sice spolu hrají nejdéle, co se skupiny A týče, v RMR kvalifikaci se jim ale BO1 formát stal osudným, když nestačili poměrem 11:16 na ruský tým Aurora s bývalým hráčem týmu Entropiq, Lackim. Aurora sice není týmem, který se na tomto turnaji představí, s mnohými účastníky však má alespoň jedno společné, jistotu účasti na RMR. Vitality a NIP totiž dostali invite přímo na zmiňovaný turnaj díky výsledkům z posledního Majoru.

Od Majoru ale zpět na Blast. Ten bude totiž premiérou pro Spinxe ve službách Vitality, kam přišel z týmu ENCE. Finská organizace tak přišla o velmi důležitého střelce, naopak adice čerstvých sil namísto misuty by mohla Vitality výrazně pomoci. Právě francouzské včely sice disponují velmi zajímavými jmény, kýžené výsledky ale stále hledat nelze. Velkou neznámou může být i herní přednes NIP, kteří sice poslední změnu v týmu provedli před čtyřmi měsíci, mimo vítězství na Global Esport Tour Dubai ale výsledkově mlčí. Kdo nakonec celou skupinu ovládne? To se dozvíme již během pátečního večera!

SKUPINA B

Druhá skupina nabídne střetnutí týmů NaVi, G2, Liquid a Comlexity, kde by i zdánlivě favorizované týmy mohly pořádně zaškobrtnout. NaVi sice stále patří pozice světové dvojky, místo legendárního s1mpla by však turnaj měl odehrát osmnáctiletý Daniil "headtr1ck" Valitov, kmenový hráč NaVi Juniors. Otázky jsou kladeny i na konta hráčů G2. Ambiciózní organizace totiž během player braku sáhla do sestavy, ze které se pakovali Aleksib a JACKZ, jejich místo pak na castingu získali jks a HooXi. Právě kolem dánského IGL se strhla asi největší debata pod různými příspěvky na sociálních sítích, bývalý hráč Copenhagen Flames totiž přichází do organizace, která nutně potřebuje výraznější úspěch, než pouhou účast ve finále jednotlivých turnajů. Velkou neznámou je i fakt, že JACKZova přítomnost v týmu znamenala článek, který odváděl tvrdou práci na serveru, kde podle slov XTQZZZa hrál pozice, které byly třeba doplnit a často příliš nevyhovovaly hráči jeho parametrů, navíc to byl právě JACKZ, který svým přístupem držel mentální stránku týmu nad vodou.

Od NA týmů Liquid a Complexity se rozhodně také není radno distancovat. Complexity sice příchodem hallzerka přesunuli amerického juniora na bench, statisticky si ale rozhodně pomohli. Bývalý hráč týmu Dignitas totiž v posledních zápasech ukazoval velkou herní chuť a pohodu, ve svých dvaadvaceti letech ho ale čeká první výrazné angažmá. Ne, že by turnaje, které hrál po boku f0resta, friberga,Lekra a HEAPa nebyly kvalitní, rozhodně je ale posun do Complexity krokem vpřed. To Liquid půjdou do turnaje s, již docela sehranou, sestavou, která má co nabídnout. Po sympatickém výkonu na IEM Cologne sice skončili na dělené 5. příčce, skalpy týmů jako FURIA či Cloud9 jim ale z dresů nikdo neodpáře. Navíc i pro tento turnaj nastoupí s YEKINDARem, který by dle mnohých zdrojů sice stále neměl být kmenovým hráčem severoamerické organizace, jeho působení v ní ale bezesporu zanechalo pozitivní stopu na posledních výsledcích.
Jarní BLAST ovládli NaVi, povede se jim to i bez hvězdného s1mpla? I Zdroj: Facebook @BLASTPremier

SKUPINA C

V neposlední řadě zde máme skupinu C, tam se utkají FaZe, EG, Heroic a BIG, tedy další týmy, kde se může stát cokoliv. Minimálně favorit číslo jedna je jasný, světové jedničky FaZe rozhodně nechtějí titulem z Kolína nad Rýnem ukončit panování nad CS:GO scénou, druhá polovinu kalendářního roku 2022 je pro ně stejně tak důležitou, jako ta první. O možné drama se budou starat Heroic, kteří si mohou slibovat mnohé od příchodu jabbiho, ten zatím v osmi odehraných mapách sice nepředvedl zrovna dechberoucí výkon, do chemie dánské sestavy ale rozhodně zapadá a spolu s ostatními se bude chtít vyšplhat do vyšších pater světového žebříčku. Změny v sestavě už mají za sebou i EG, kteří s příchodem HexTa s neaLaNem klesli mimo nejlepších 200 týmů světa, odkud se však mohou odrazit k výšinám. Přesně to EG potřebují, do TOP 30 se dostali naposledy v září minulého roku a pro mnohé je tak otázkou, proč tento tým stále vídáme na prvotřídních turnajích typu BLAST Premier, odpověď je ale dost možná jednoduchá. A tedy nedostatečná konkurence na severoamerickém trhu, kde navzdory globálně neuspokojivým výsledkům stále EG patří mezi vlajkové lodě.

Posledním do party jsou hráči BIG. Berlínská organizace se během letní přestávky po čtyřletém působení rozloučila s tiziaNem v roli hráče, šestadvacetiletý Němec bude však nadále v organizaci zastávat blíže nespecifikovanou roli. Jeho místo tak zaujal kito, hráč, který v hlavní sestavě BIG má už také své nahráno, od března ale nastupoval v akademii německého velikána. V sestavě dále pokračují Krimbo, faveN, syrsoN a tabseN, poslední jmenovaný po boku s koučem gob b navíc na konci července podepsal s BIG pětiletý kontrakt. O tom, zda FaZe potvrdí roli favorita se můžete přesvědčit již v neděli, kdy úderem 19:30 začíná poslední skupinová BO1.

 



Zdroj úvodního obrázku: Twitter @BIGCLANgg

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.