CS2

Startují jarní skupiny BLAST Premier. Jak je na tom světová špička po pauze?

Startují jarní skupiny BLAST Premier. Jak je na tom světová špička po pauze?
22. 1. 2024
  |  

Po kvalifikacích na RMR před historicky prvním Majorem v CS2 přichází na řadu úvodní Tier 1 turnaj letošního roku. Zatímco v již zmíněných kvalifikacích diváci nemohli sledovat týmy jako G2 nebo Vitality, BLAST Premier Spring Groups je o světovou špičku nepřipraví.

Turnaj začíná již 22.1., v pravé poledne jej otevře zápas mezi G2 a NIP. V druhém zápase se proti Complexity představí NaVi. Půjde o měření sil mezi vítězi svých uzavřených kvalifikací na RMR a zároveň o zápas dne. Ten bude pokračovat svým třetím duelem od 17:00, kdy na server proti Vitality nastoupí OG. Oba týmy se představí i na RMR v Bukurešti a offline turnaj v Kodani tak bude pro obě strany takovou menší generálkou. Úvodní hrací den od 19:30 uzavře klání mezi Falcons a Astralis. 

Turnaje BLAST Premier Spring Groups se účastní celkem šestnáct týmů, které ve čtyřech skupinách soutěží od postup na BLAST Premier Spring Finals a zároveň i o částku 190 000 dolarů, kterou je tento turnaj dotován. Samotné Spring Finals pak v polovině června v Londýně rozdají 425 000 dolarů. 

Z šestnáctky startujících si celkem osm celků zajistí start na Spring Finals přímo, zbylá desítka týmů poputuje do turnaje Spring Showdown. Matematika je neúprosná, k přímému postupu tak bude nutné svou skupinu buďto vyhrát, nebo vyhrát nedělní duel mezi týmy, které ve svých skupinách skončí na druhém místě.

Týmy prvního hracího dne jsme sice již představili, nesmíme však opomenou i zbývající účastníky. Pro ty začne turnaj ve středu 24.1. Zápasy skupin B a D zahájí duel mezi FaZe a GamerLegion, naváží na něj týmy Spirit a Liquid. O večerní program se postará střetnutí Virtus.pro s BIG a zápas mezi Cloud9 a Heroic.
Největším favoritem na postup ze skupiny A jsou bezesporu Vitality, kteří opanovali poslední BLAST Premier World Finals. O druhém místě by pak měl rozhodnout vzájemný zápas Astralis s Falcons.

Ve skupině B jsou šance na postup drobně jiné. Největším favoritem budou frozenovi FaZe, druhé místo by si měli pojistit hráči z organizace Liquid. Papírově silnější by sice v turnaji mohli být reprezentanti týmu Spirit, avšak ti se budou muset poprat s absencí hvězdného mladíka donka i dlouhodobé opory magixxe.

Ve skupině C odejde minimálně jeden z favoritů zklamaný. G2 se sice mohou pyšnit trojicí hráčů z TOP 20 střelců minulé sezony, avšak první zápasy této sestavy nevypadaly přesvědčivě. Otázkou pak bude zápas mezi NaVi a Complexity, kde by však severoamerický zástupce měl být drobným favoritem. NIP jsou ve skupině považováni za největšího outsidera. 

Preview zakončíme rozborem skupiny D. V ní se dá očekávat triumf Cloud9, druhé místo by měli obsadit Virtus.pro. Vzhledem k občasné nepředvídatelnosti zápasů mezi CIS týmy je však možné, že si své pořadí tito zástupci prohodí. Podceňovat ale nelze ani Heroic s BIG. Druhý zmiňovaný sice oplakal neúspěch po nepostupu na RMR, o to více může své soupeře překvapit. Nad Heroic pak visí výrazné otazníky. Na RMR postoupili se skóre 3:2, v případě zhoršení výsledků snipera nicoodoze však budou nahraní.

Zdroj úvodní fotky: blast.tv

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.