League of Legends

Startuje play-in EMEA Masters, v kvalifikaci se představí Entropiq a BRUTE

Startuje play-in EMEA Masters, v kvalifikaci se představí Entropiq a BRUTE
13. 8. 2023
  |  

Splity ERL soutěží sice teprve skončily, ale nejlepší týmy dlouho volno nečeká. Letní edice mezinárodního turnaje EMEA Masters začíná tradičně play-in kvalifikací.

Ideální warm-up před Worlds. Turnaj pro tier 2 evropské soutěže nabral za poslední roky obrovsky na popularitě, čemuž pomáhá nárůst sledovanosti v zemích jako Francie, Španělsko či Německo. EMEA Masters se staly natolik oblíbené, že Riot Games přeorganizoval rozdělení mezinárodních akcí a do turnaje přizval i Turecko či arabské týmy. A ihned v úvodním splitu si pro trofej dokráčela parta Istanbul WildCats.

Nejprve se ovšem musí odehrát play-in, ve kterém nastoupí také duo Entropiq a BRUTE. Po delší době Hitpoint Masters vyslal na turnaj nového zástupce, kdy překvapení letního splitu sesadilo eSubu. Ta bude na EMEA Masters překvapivě chybět, předcházela tomu navíc fantastická kvalifikace do hlavní fáze na jaře, což tentokrát bohužel nezopakují a turnaj si dají jenom u svých domácích obrazovek.

Jelikož již všechny ERL ligy znají své vítěze, mohl organizátor rozlosovat skupiny kvalifikace. Entropiq se utká ve skupině C s FUT Esports (Turecko), Team 7AM (Belgie) a White Dragons (Portugalsko). Favoritem bude první jmenovaný celek, který má sice v League of Legends debutový rok, ale i tak si již stihl naposledy EMEA Masters zahrát, kdy skončil ve skupinové fázi. V rosteru mají například zkušeného korejského midlanera Tempta či ADC Kaoriho, který má zase nastupoval v LCS či i na Worlds – loni totiž zaskakoval za absentujícího Dannyho.

Zástupce z Beneluxu v letním splitu získal první triumf, kdy z trůnu sesadil KRC Genk Esports. Zkušenosti z mezinárodní scény ovšem mají, zahráli si již play-in na minulém EMEA Masters, ve skupinách ovšem získali pouze jedinou výhru. V jejich rosteru působí méně známá evropská jména.

A čtveřici uzavírají White Dragons. Portugalci jsou na EMEA Masters stálící, ale zatím se jim nikdy nepodařilo projít přes play-in, což kopíruje také příběh Entropiq. Ze čtyř pokusů nevyšel ani jeden, přičemž naposledy z toho bylo skóre 0-6. Podobně mají „smůlu“ i v domácí lize, na svém kontě mají čtyřikrát 2. místo. Z pohledu Entropiq by mělo jít o hratelného soupeře, pokud mají ambice na to postoupit dále.
Rozlosování všech skupin EMEA Masters I Zdroj: X.com

BRUTE čeká premiéra

Snový split prožívá sestava BRUTE, která si mezinárodní turnaj zahraje vůbec poprvé. Na domácí scéně patřila vždy spíše mezi outsidery, nejlepší umístění je pak čtyři roky staré druhé místo. Současný run je velkým překvapením a potvrzením skvělých několika měsíců. Dokáží formu přenést i proti výrazně těžším soupeřům? Zatím je těžké předvídat, jak se BRUTE vůbec může v tomto prostředí dařit.

Favorit skupiny D je jasný, nemůže jím být nikdo jiný než Team GO. Francouzský celek skončil třetí v kvalitní LFL, na posledních EMEA Masters se navíc probojoval až do play-off, kde vypadl těsně proti Los Heretics. Lze očekávat skóre 6-0 a hladký postup, cokoliv jiného by bylo překvapením. Dojde také na zajímavý souboj slovenského supporta Kamiliuse s BRUTE.

Dalším soupeřem bude trochu neznámá, tedy mistr z Arábie Anubis Gaming. Egyptský celek získal první domácí titul a poprvé si zahraje i na mezinárodním turnaji. Zatím je těžké předvídat sílu organizací z tohoto regionu, protože jsou stále nováčky. Ovšem Geekay Esports byl na posledních EMEA Masters příjemným překvapením, prošly play-inem a i ve skupinách dokázal dvakrát vyhrát. Podobně se mohou předvést i Anubis Gaming.

Skupinu uzavírají Balkánci Diamant Esports. Přímou zkušenost má eSuba, na jaře se s nimi v play-inu utkali a připsali si hladké dvě výhry. Na turnaji se představí stejný roster, pouze na letní split vyměnili kouče. Ze všech soupeřů by právě oni měli být tím nejhratelnějším, což naznačuje i skóre 0-2 proti českému týmu.

Program EMEA Masters

Konkrétní rozlosování zápasů českých týmů zatím není veřejné, konkrétní rozpis se stále tvoří. Je však jasné, že play-in se odehraje od pondělí 14. do čtvrtka 17. srpna. Formát je tradiční, nejprve každý s každým ve skupině a dva nejlepší si zahrají decider matche o postup. Poté přijde krátká pauza a od 21. srpna začíná Main Event.
Sledovat můžete na kanálech jednotlivých soutěží, v případě českých týmů to je Twitch účet Hitpoint Masters. 
 
Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.