League of Legends

Startuje Lock-in turnaj: Začátek svazují problémy s vízy, šanci dostanou hráči z akademie

Startuje Lock-in turnaj: Začátek svazují problémy s vízy, šanci dostanou hráči z akademie
14. 1. 2022
  |  

Lock-in s pořadovým číslem dva se blíží. Loňský model formátu malého turnaje před samotným začátkem soutěžě se osvědčil. Na co se mohou fanoušci první kolo těšit?

Než se do samotných zápasů pustíme, připomeneme formát turnaje. Týmy jsou rozděleny do dvou skupin po pěti, nejlepší čtyřka postupuje dále. Poté následuje klasické play-off, nejprve formátem BO3, poté BO5. Na konci ledna bude grandfinále, které určí vítěze. Organizace mají díky tomuto šanci otestovat své rostery a získat zkušenosti v delších sériích ještě před ostrým startem LCS.

Ani NA nezahálela v přestupech a do svého regionu tradičně importovala jména z celého světa. To se právě možná ukazuje jako kámen úrazu, protože mnoho organizací hlásí problémy spojené s cestováním či vízy. Již nyní víme, že Cloud9, TSM a ani Team Liquid nemohou do hry vyslat svou nejsilnější sestavu.

První jmenovaný tým nestíhá do USA dostat své korejské hráče Berserkera či Summita, jejich místo tedy zaujmou legendární Darshan a Zven, kteří působí v akademii. Sestava sama o sobě nevypadá příliš špatně, stále se mohou opřít o Blabera, Fudge či Islese. Dánské ADC navíc ještě loni bylo klíčovou součástí sestavy, letos ho čeká pozice pouze v akademii. Kouč LS však avizoval, že chce mít silný roster o 10 lidech, který se navzájem bude zlepšovat a soupeřit o startovací místo. V situaci jako této to přišlo vhod.

TSM vsadilo vše na čínskou cestu. Dvojice Keaiduo a Shenyi také nedostala včas víza a do NA se nemůže na Lock-in aktuálně dopravit. Jelikož organizace nechtěla jít slepenou cestou, tedy kombinace hlavního rosteru s hráči v „béčku“, dostane prostor se ukázat kompletní academy roster. Do akce tedy půjdou V1per – Hyper -   Takeover – Instict – Yursan. Je možné, že tento krok velmi snižuje naděje TSM na vítězství v Lock-in turnaji, pro hráče je to ovšem skvělá příležitost se ukázat a koučům naznačit: „jsem tady, počítejte se mnou.“ Vyjma V1pera, který má zkušenosti z LCS, se jedná o mladší a neokoukané tváře.

Team Liquid bojuje s obdržením zelené karty pro supporta CoreJJ. Pro připomenutí, pravidla LCS umožňují týmům mít 2 hráče mimo vlastní region. Pokud ovšem v lize působí alespoň tři roky, může zažádat o rezidenství, čímž jeho import slot odpadá. Díky tomu například v sestavě může nastupovat dánské duo Santorin a Bjergsen, které v USA působí téměř celou svou kariéru.

V naději, že CoreJJ zelenou kartu obdrží, podepsala organizace ADC Hanse Samu z Rogue. Jenomže plán má trhliny, úvodní zápas se blíží a situace stále není dořešená. Team Liquid je tak postaven do situace, kdy musí benchnout jednoho z tria Bwipo, Hans Sama a CoreJJ. Podle posledních zpráv z týmu je pozice toplanera jistá a hrací čas si mezi sebe rozdělí ADC a support. Kdo tedy chtěl vidět potenciálně jednu z nejlepších botlane dvojic na západě, bude si muset počkat. Na riftu se objeví buď support Eyla či ADC Yeon z akademie.



Skupina A – 100T, C9, Golden Guardians, FlyQuest, TSM

Čeští fanoušci mohou mít radost z pozitivních zpráv z tábora 100 Thieves. Roster zůstal pohromadě, žádné problémy s vízy nejsou a realizační tým byl posílen o Mithyho, legendárního supporta a bývalého kouče Cloud9. I to je jeden z důvodů, proč jsou 100 Thieves mezi hlavními favority na vítězství v celém Lock-in turnaji. Jsou úřadujícími šampiony a sestava se velmi dobře zná, zatímco jejich největší konkurenti prošly velkou řadou změn – a ani se nebudou moci představit v hlavním rosteru.

100 Thieves čeká na úvod ve 23:30 souboj s TSM, což by za normálních okolností mohl být šlágr, nicméně momentálně se očekává hladká výhra Freeze a jeho party. V akci je večer ovšem uvidíme dvakrát, protože jsou na programu pouze zápasy skupiny A. Ve 3:30 změří síly s Golden Guardians, poslední zápas víkendu je čeká v neděli od 21:30 s FlyQuest.

Velká pozornost bude upřena na Cloud9, protože do organizace přišel populární analytik LS. Jeden z největších Twitch streamerů plánuje do hráčů dostat své myšlenky a veřejnost je zvědavá, zda za takto krátkou dobu budou některé jeho prvky ve hře vidět. Soustředí se zejména na kvalitní macro, drafty a itembuildy. K dispozici zatím nemá svůj ideální roster, tak jako tak to bude zajímavá premiéra. Do akce půjdou v 00:30 proti Golden Guardians a od 3:30 proti FlyQuest. V neděli ve 23:30 vyzvou TSM.

Skupina B: Team Liquid, Evil Geniuses, Dignitas, CLG, Immortals

Vzhledem k roster problémům mnoha týmů se otevírá prostor pro Evil Geniuses. Nenápadná organizace může být černým koněm nejen Lock-in turnaje, ale také celého LCS. Jejich roster je velmi zajímavě složen – Impact stále patří mezi nejlepší toplanery v LCS, jungler Inspired oslnil Evropu a Vulcan dlouhodobě hrál na špičce s Cloud9. Zbývají dva mladí talenti – midlaner Jojopyun a ADC Danny.

ADC na sebe upoutalo pozornost už loni v letním splitu, kdy jako neznámý hráč naskočil do hlavního rosteru a sezónu končil jako jeden z nejlepších na své pozici. Danny ukázal za krátkou dobu velmi rychlý progress a od Jojopyuna se očekává něco podobné. Teprve 17letý midlaner z Kanady patří mezi velké talenty NA League of Legends a jde na něj velký hype. Jak si povede uvidíme hned v první velké zkoušce, kdy v neděli od 00:30 nastoupí proti legendárnímu Bjergsenovi. Čeká nás klasický souboj „stará versus mladá škola“.

Podruhé do akce Evil Geniuses půjdou v neděli ve 2:30 proti CLG, poslední zápas je čeká v pondělí od 00:30 s Immortals.

Velká očekávaní jsou samozřejmě od Team Liquid. Po roce na riftu uvidíme Bjergsena a NA premiéru si odehraje Bwipo. Úvodní duel sehrají v sobotu od 22:30 s Dignitas, což je příjemný start. O dvě hodiny později však přijde vypjatý duel s Evil Geniuses, hlavní šlágr skupiny B mezi dvěma favority. Poslední zápas mají na programu ve 22:30 s CLG.

Lock-in turnaj můžete tradičně sledovat na Twitchi či YouTube kanále LCS.

Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.