CS2

Startuje IEM Chengdu. FaZe mají ambici odčinit Major, regionální týmy naopak chtějí překvapit

Startuje IEM Chengdu. FaZe mají ambici odčinit Major, regionální týmy naopak chtějí překvapit
8. 4. 2024
  |  

Úvodní sezona v CS2 nezadržitelně míří k letní přestávce. Po velkých turnajích jako IEM Katowice nebo PGL Major Copenhagen se fanoušci dočkali další tier 1 akce. Světové týmy tentokrát dorazily do čínského Čcheng-tu, kde se hraje o 250 000 amerických dolarů a místenku na letošním IEM Cologne.

FaZe, G2, MOUZ, Virtus.pro a Cloud9, to jsou nejzvučnější jména offline turnaje, který se sice nezařadí mezi nejsilněji obsazené akce sezony, avšak stále přitáhne pozornost příznivců světového Counter-Striku. Do země s bohatou historií se turnaj cyklu IEM vrací po pěti letech. Turnaj v Číne odstartoval dnes, první zápasy začínaly už v brzkých 6:30. I v nich byl značný střet dvou světů, kdy majoroví semifinalisté G2 vyzvali jihoamerické 9z a Liquid si vyšlápli na HEROIC. V podobném duchu by se mělo pokračovat i napříč dalšími match-upy.  

Velký rozdíl představuje kupříkladu zápas mezi domácími TYLOO a Evropany z MOUZ i souboj Astralis se Steel Helmet. Poslední zmiňovaná sestava totiž na stránce HLTV nemá ani zapsaný světový rating, což může naznačovat popularitu celého turnaje. I tak ale IEM Chengdu napíše několik zajímavých příběhů. Jeden z nich obsadí do hlavní role hráče ze země, která na prvním CS2 Majoru neměla ani jednoho zástupce. Vůbec poprvé se totiž na LAN akci představí nová australská soupiska FlyQuest, která kromě jks čítá většinu nejlepších hráčů z odlehlého kontinentu.  

Od zápasů se přesuňme k programu turnaje. Ten se odehraje v průběhu sedmi dnů, po úvodním dni plném BO1 sérií nabídne zbytek zápasů souboje ve formátu BO3. V něm se odehraje i finále, které plánováno na nedělních 12:30.  

Z celkem šestnácti týmů na titul může pomýšlet necelá polovina. Již výše jsme prezentovali pětici týmů s největší šanci na úspěch, vůbec nejsilnější by ale mělo být trio FaZe, G2, MOUZ. První tým z krátkého součtu navíc stojí před obrovským cílem - prolomit letošní minisérii druhých míst. FaZe se slzami v očích sledovali titulovou radost Spirit na IEM Katowice, v Kodani pak domácí IGL karrigan těžce nesl prohru s NaVi. Povede se tentokrát FaZe uspět? I jejich počínání můžete sledovat na oficiálním streamu pořadatele. 

Zdroj úvodní fotky: X @IEM 

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.