CS2

Spodek Aréna hostí play-off IEM Katowice: Obhájci z G2 i FaZe začnou ve čtvrtfinále

Spodek Aréna hostí play-off IEM Katowice: Obhájci z G2 i FaZe začnou ve čtvrtfinále
9. 2. 2024
  |  

Během pátečního odpoledne odstartují vyřazovací boje v polských Katovicích. Šest nejlepších týmů turnaje IEM Katowice se v BO3 sériích utká o účast v nedělním BO5 finále. V play-off jsou znovu týmy G2 a FaZe, které v posledních letech turnaj ovládli, ale i většinově domácí sestava ENCE a nová pětice Falcons. Díky vítězství ve skupinách pak na dvojici úspěšnějších čtvrtfinalistů v semifinále čekají Spirit a MOUZ.

V pátek od 16:15 je na programu dne čtvrtfinále mezi posledními dvěma vítězi IEM Katowice, tedy zápas G2 s FaZe. Zatímco G2 se v turnaji herně příliš nedaří, FaZe až na prohru se Spirit dlouhodobě ukazují svou sílu. Slovenský zástupce frozen je navíc s ratingem 1.26 pátým nejlepším hráčem turnaje. Atmosféru play-off na stagi ve Spodek Aréně David Čerňanský zažije navzdory bohatým zkušenostem poprvé v životě. Z tábora soupeře lze tradičně statisticky vyzdvihnout m0NESYho s NiKem. m0NESY má zatím v Katovicích průměrný rating 1.39 za deset map, NiKo pak 1.23.

Pro oba aktéry to bude letošní první vzájemné měření sil. FaZe se s G2 naposledy potkali v polovině loňského prosince na BLAST Premier World Final. Úvodní Inferno tehdy G2 opanovali 13:7, pak ale po výsledku 13:10 na Nuku a 16:13 na Anubisu FaZe dokázali zápas urvat ve svůj prospěch. Obdobný výsledek se dá očekávat i v tomto zápase.

To v zápase mezi ENCE a Falcons, který začne v pátečních 19:30, se tipování výsledku o vzájemnou historii opřít nemůže. Obě sestavy spolu hrají relativně krátce, nejvíce se vzájemnému zápasu blíží duel mezi ENCE a 9INE. Je však paradoxem, že z hlediska hráčského obsazení tehdejší jádro ENCE tvořili právě dnešní reprezentanti Falcons.

Odhadnout výsledek lze pouze na základě turnajové historie. Falcons za sebou mají skalpy týmů jako NaVi nebo Complexity, těsně přehráli i polské Rebels. Jediným nezmarem je první zápas skupin s Eternal Fire. To na druhé straně jsou k mání zajímavější trumfy. ENCE si vybojovali postup z Lower Bracketu play-in, kde zdolali 2:0 Astralis a 2:1 TheMongolz. Ve skupinách pak šokovali výhrami nad Vitality i G2 a jejich cestu bezchybnou skupinovou částí zastavili až hráči MOUZ ve finále skupiny B.

Od obou dnešních zápasů lze očekávat vyrovnanou bitvu. Zápas G2 s FaZe, který je v posledních letech pro IEM Katowice ikonický, pak lze označit za čtvrtfinálový šlágr. Zároveň bude zajímavé sledovat, kterak se někdejší jádro ENCE ve službách Falcons popasuje se svým bývalým týmem.

Zdroj úvodní fotky: X @FaZeEsports

Author photo
Jakub "Koty" Kotajny Student žurnalistiky na FSV UK, který se vydal na dráhu tuzemského Counter-Strike komentátora a redaktora.