League of Legends

Souhrn přestupů v LCS: Team Liquid importuje Evropany, Cloud9 sází na kouče LS

Souhrn přestupů v LCS: Team Liquid importuje Evropany, Cloud9 sází na kouče LS
29. 12. 2021
  |  

Velké odchody i příchody. Offseason v LCS přinesla tradičně mnoho přestupů v podobě importů.

Vítěz: Team Liquid

V zámoří je vítěz offseason jasný – Team Liquid. Čtyřnásobný LCS šampion dokázal z Evropy přetáhnout dvě zvučná jména v podobě Bwipa a Hans Samy. Oba patřili k tomu nejlepšímu na svých pozicích a byl o ně velký zájem, zejména o francouzské ADC. Hráč nakonec dal přednost LCS a utvoří tak botlinku společně s Korejcem CoreJJ, což představuje obrovský potenciál do budoucna.

Z „důchodu“ se jim podařilo vytáhnout Bjergsena, který nebyl zcela spokojený v roli kouče a pravděpodobně už měl také dost prostředí TSM, kde strávil posledních 8 let. Poměrně překvapivě zabral místo Jensenovi, jednomu z nejlepších midlanerů LCS historie. Dánský midař je stále pod kontraktem, ovšem místo ve starting rosteru mít nebude a pravděpodobně ho tak uvidíme pouze na streamech.

Zda se sázka na Bjergsena povede napoví až čas. Herní dovednosti hovoří spíše pro Jensena, ovšem legenda TSM se vyznačuje leaderskými schopnostmi a shotcallingem – a to je právě možná něco, co v Team Liquid chtěli. Zajímavostí také je, že v rosteru není jediný Američan, ale jedná se spíše o evropský roster. Ovšem díky dlouholetému pobytu Santorina, Bjergsena i CoreJJ mají všichni zelené karty.



Cloud9: Sázka na sektu LS

Čtvrtfinalista Worlds 2021 dal pokerovou terminologií all-in na kouče LS a jeho myšlenky. Populární streamer patří mezi nejhlasitější analytiky, je vyznačován zejména kritikou draftů, itembuildů i celkovou makro hrou týmů. Jeho dřívější pokusy v roli kouče ovšem spíše selhaly a žádný výrazný větší úspěch ve svém životopise zatím nemá.

Nyní je čas ukázat, co v něm vězí. Cloud9 se rozhodly postavit strukturu týmu dle jeho představ, organizace plánuje mít silné dva rostery, které navzájem budou skrimovat a společně se zlepšovat. Nikdo také nemá nic jistého, pokud se hráč z akademie zlepší natolik, že přeskočí někoho ve startovací pětce, dostane prostor se ukázat. O jejich sestavě je nutné přemýšlet jako o velkém celku, nikoliv pětici vybraných + zbytek.

Příchází talentovaní Korejci Berserker, Summit a Winsome. Adaptace hráčů z LCK je problémová kvůli jazykové bariéře, ovšem pro LS toto není problém. V Jižní Koreji dlouhodobě žil a jazyk ovládá perfektně, s adaptací by tedy měl hladce pomoci. Roster doplňuje Isles, australský support, a švédský jungler Malice. Druhý jmenovaný je dlouholetý známý kouče LS, společně také působili v LCK týmu bbq Olivers, kde se Malice stal vůbec prvním Evropanem v soutěži.

Černého petra trochu odnesl Zven. Dánské ADC původně mělo mít startovací pozici v akademii, ovšem Cloud9 nebylo vyhověno s rozšířením limitu importů na čtyři. Šampion LCS a LEC přesto z organizace odcházet nechce a součástí týmu bude také – nastupovat však bude primárně v interních i externích skrimech. Zápasy akademie pak připadnou na K1nga, který dostane méně prostoru v tréninku.

Netradiční situace, ale kouč LS v prohlášení řekl, že se nechce Zvena zbavovat. Vidí v něm silného hráče, který může pomoci celému rosteru se zlepšovat. A pushovat také Berserkera v hlavním rosteru, protože pokud výkonnost mít nebude, může klidně místo něj naskočit.

Cloud9 se v rámci LCS pokouší o nevídaný pokus. Ambice mají ty nejvyšší, a to uspět i na mezinárodní scéně – na té totiž severoamerické týmy dlouhodobě tápou.
 

100 Thieves posilují realizační tým

Letní vítěz LCS a účastník Worlds zůstává beze změny. Do fungujícího rosteru byl akorát z akademie posunut talentovaný toplaner Tenacity, který pravděpodobně obdrží nějaký hrací čas na úkor Ssumdaye a postupně bude zapracován do sestavy. Ač Korejec stále umí, bude brzy nutné přemýšlet o jeho výměně, protože je mu již 25 let.

Češi mohou mít radost, že v týmu zůstává asistent trenéra Freeze. A dostal k ruce i nového parťáka Mithyho, kterého dobře zná z týmu Ninjas in Pyjamas, kde spolu ještě jako mladíci nastupovali na botlince. Propracovaný realizační tým byla jedna ze silných stránek 100 Thieves, a pro další sezónu bude ještě lepší.
 

TSM "China"

Populární organizace je známá velkými akvizicemi z celého světa. Tentokrát na to jde opačnou cestou, do týmu bere spíše neznámé tváře. Během jejich kempu v Koreji je zaujala dvojice Keaiduo a Shenyi, midlaner a support z Číny. Doposud nemají ve svém životopise mnoho odehraných zápasů a má se jednat o velmi talentované hráče. Aby měli adaptaci lehčí, angažovali TSM také singapurského trenéra Chawyho. V týmu nadále zůstává Huni a Spica, který má také čínské kořeny. Na ADC přichází Tactical z Team Liquid.

Evil Geniuses černým koněm

Černým koněm LCS budou opět Evil Geniuses. Ti také obměnili svůj roster, přichází jeden z nejlepších z junglerů LEC Inspired z Rogue. Z Cloud9 přetáhli Vulcana a na midlane se představi Jojopyun, teprve 17 letý talentovaný Kanaďan. Ten přichází z akademie, podobně jako v půlce loňské sezóny Danny. Z mladého ADC se nakonec stal jeden z nejlepších hráčů na své pozici a ukázal obrovský potenciál do budoucna, sázka na mladí tedy přichází znovu.



Author photo
Jakub Šedivý Celoživotní nadšenec do gamingu a esportu.